«Στη χώρα μου υπάρχουν πολλοί βιαστές κι αυτό πρέπει να σταματήσει»

1

Το 2015 η Kubra Khademi, καλλιτέχνις από το Αφγανιστάν, κατασκεύασε μία μεταλλική πανοπλία, με τονισμένα στήθη και γλουτούς, τη φόρεσε και τόλμησε να περπατήσει στην Καμπούλ.

Με αυτό τον τρόπο ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τα απανωτά κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών καταμεσής του δρόμου, τα οποία κανείς δεν τολμούσε μέχρι τότε να καταγγείλει ανοιχτά, προκλητικά, δημόσια.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον διωγμό της από την ίδια της την πατρίδα.

«Ήταν ο τρόπος μου να καταγγείλω την σεξουαλική βία εναντίον γυναικών, μέρα μεσημέρι, σε ανοιχτούς χώρους, με κόσμο δίπλα να περνάει, με αυτόπτες μάρτυρες. Και για να το κάνω αυτό επέλεξα το πιο κεντρικό σημείο της Καμπούλ. Είναι κάτι σύνηθες σ' αυτή την πόλη, σ' αυτή τη χώρα κι ήταν ο τρόπος μου να τους το δείξω, έτσι, ωμά», είχε πει τότε και επιμένει μέχρι σήμερα η Khademi. 

Εκείνη τη μέρα έθεσε τον εαυτό της σε τεράστιο κίνδυνο, καθώς η αντίδραση του ανδρικού πληθυσμού σ' αυτό που τόλμησε ήταν άμεση. Κάποιοι άρχισαν να τρέχουν με βίαιες διαθέσεις καταπάνω της, άλλοι άρχισαν να της πετούν πέτρες και άλλα βαριά αντικείμενα, όλοι την φώναζαν πόρνη. 

«Ήταν σαν να εισπράττω όλη τη μισογυνική ενέργεια αυτής της χώρας ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Με ρωτούν αν μετανιώνω γι' αυτό που έκανα. Φυσικά και όχι. Θα μετάνιωνα αν δεν το έκανα. Θα ήμουν συνυπεύθυνη, αν έμενα σιωπηλή», λέει. Η ίδια πλέον ζει μόνιμα στη Γαλλία, ωστόσο πίσω στο Αφγανιστάν η τέχνη και τα μηνύματα της εξακολουθούν να εμπνέουν τον γυναικείο πληθυσμό. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια