Όλα τα εμβόλια, ακόμη κι αν δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα δέχεται από τους τουρίστες η Ελλάδα για την είσοδο στη χώρα, όπως ανέφερε, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Όπως είπε, θα μπορούν να μπαίνουν στην Ελλάδα και όσοι έχουν κάνει εμβόλια τα οποία δεν έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από εισήγηση της Επιτροπής. Πρόκειται για τα σκευάσματα Novavax, Sinovac Biotech, Sputnik-V, Sinopharm και CanSino Biologics.

 

Η ίδια τόνισε ότι οι τουρίστες θα μπορούν να μπαίνουν και από τα χερσαία σύνορα, ενώ αναφερόμενη στις προδιαγραφές σε ξενοδοχεία και πλοία είπε ότι αυτές θα επικαιροποιηθούν, αναφέροντας επίσης ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό τεστ και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

 

Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για τα μέτρα που ισχύουν και επικαιροποιούνται όσον αφορούν την κρουαζιέρα. Μιλώντας για τις παιδικές κατασκηνώσεις είπε ότι οι οδηγίες έχουν αναθεωρηθεί και θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα.

 

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε μέτρα που αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών προκειμένου να αποφευχθεί η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού το καλοκαίρι.

 

Η λοιμωξιολόγος σχολίασε πως επικαιροποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα ώστε να περιοριστεί τυχόν διάδοση από την εσωτερική μετακίνηση πολιτών το καλοκαίρι, αλλά και την είσοδο τουριστών.

 

Μεταξύ άλλων η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα εξής:

 

-Καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

 

-Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας θα γίνεται με τη συμπλήρωση του σχετικού PLF, με αρνητικό μοριακό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης

 

-Θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στο αεροδρόμιο, που θα χρησιμοποιεί αλγόριθμο, ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.

 

-Επίσης, η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να γίνονται αποδεκτά εμβόλια που δεν χορηγούνται στην ΕΕ και τη χώρα μας. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

 

-Τέλος, σημείωσε πως φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, για την οποία θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr