Φωτό από real.gr

Υπέρ της Γερμανίας απεφάνθη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που εκδίκασε τη γερμανική προσφυγή κατά της Ιταλίας σχετικά με τις αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων που επιδίκασαν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η υπόθεση σχετίζεται με τις  ελληνικές διεκδικήσεις για τα θύματα του Διστόμου.

 

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε στις 11 το πρωί από τον δικαστή Χισάσι Οουάντα «το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος».

 

Μάλιστα η απόφαση του Δικαστηρίου βγήκε υπέρ της Γερμανίας με μεγάλη πλειοψηφία και συγκεκριμένα με ψήφους 12 – 3. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ιταλική Δημοκρατία παραβίασε την υποχρέωση σεβασμού της ασυλίας που απολαμβάνει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, επιτρέποντας την επιδίκαση αγωγών σε βάρος της, οι οποίες βασίζονταν σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Γερμανικό Ράιχ την περίοδο μεταξύ 1943 και 1945.

 

Επίσης, με ψήφους 14 - 1, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ιταλική Δημοκρατία παραβίασε την υποχρέωση σεβασμού της ασυλίας που απολαμβάνει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Γερμανία, αποφασίζοντας ότι είναι εκτελεστέες στην Ιταλία αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Γερμανικό Ράιχ στην Ελλάδα.

 

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης, «η απόφαση του Δικαστηρίου είναι αρνητική σε όλα της τα σημεία. Υπάρχει ένας δικονομικός κανόνας ότι τα εγκλήματα έγιναν, τα δικαιώματα υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να τα διεκδικήσουν κράτη. Δηλαδή διάδικοι και διεκδικητές πρέπει να είναι μόνο κράτη».

 Επισημαίνει δε ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι πιεστούν τα κράτη και να καταθέσουν προσφυγές, ώστε να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις από την Γερμανία για τις θηριωδίες που έγιναν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο κ. Σφουντούρης υπογράμμισε ότι είναι θετική για την ελληνική πλευρά η κίνηση των 28 βουλευτών , που υπέβαλαν αίτημα προκειμένου να συζητηθεί στην Βουλή το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι πιεστούν τα κράτη και να καταθέσουν προσφυγές, ώστε να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις θηριωδίες που έγιναν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

 

 

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη θετικό σημείο σύμφωνα με τον κ. Σφουντούρη, που αφορά τα θύματα του Διστόμου, το οποίο πρέπει να εξετάσει κανείς. Όπως λέει, «είναι άλλο να μην μπορείς να βρεις το δικαστή που θα δικάσει την υπόθεσή σου και άλλο να μην εφαρμόζεται μία δικαστική απόφαση».

 

Δήμαρχος Διστόμου: "Να αναλάβουν οι πολιτκοί τις ευθύνες τους"

 

Πολιτική απόφαση ζητά για το θέμα μετά την αρνητική έκβαση της υπόθεσης στη Χάγη, ο δήμαρχος του Διστόμου, ζητώντας από τους πολιτικούς να αναλάβουν από εδώ και πέρα τις ευθύνες τους. Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργούς Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου υπέβαλαν το πρωί, μετά την ανακοίνωση της απόφασης,  ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Μουλόπουλος, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Κουρουπλής για την παράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην εξέταση προδικαστικού ερωτήματος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ετεροδικία της Γερμανίας σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Οι βουλευτές ρωτούν:

    Πότε έλαβαν γνώση του προδικαστικού αιτήματος του δικαστηρίου της Μπρέσια και σε ποιές άμεσες ενέργειες προέβησαν, δεδομένων των στενών και ανελαστικών χρονικών περιθωρίων;
    Έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση αίτημα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συμμετάσχει ως ενδιαφερόμενο μέρος στη συζήτηση του προδικαστικού αιτήματος του δικαστηρίου της Μπρέσια, δεδομένου μάλιστα ότι η σχετική προθεσμία λήγει στις αρχές του τρέχοντος μηνός;
    Πώς προτίθεται να χειριστεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων σε θύματα ή συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας την περίοδο της κατοχής;

 

Υπήρξαν και ανακοινώσεις κομμάτων ως αντίδραση για αυτή την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

 

Το ΚΚΕ με αφορμή αυτή την απόφαση καλεί τον λαό να αξιολογήσει πόσο σοβαρές είναι οι θέσεις των διάφορων ευρωλάγνων, θεσμολάγνων και ευρωαριστερών που συνεχώς μιλούν για αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το δίκιο του ο λαός μπορεί να το κατακτήσει μόνο σε εναντίωση με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, με την πάλη για την ανατροπή τους», σημειώνει το ΚΚΕ.

 

Για το  ΛΑΟΣ η απόφαση αυτή δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. «Την άποψη μας για τα Δικαστήρια τύπου "Χάγης" την έχει εκφράσει κατ' επανάληψη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

 

«Τα δικαιώματα υπάρχουν αλλά πρέπει να τα διεκδικήσουν κράτη»

Στις γερμανικές αντιδράσεις, το Spiegel αφιερώνει αρκετό χώρο στην απόφαση σημειώνοντας στον τίτλο «Η Ομοσπονδιακή Γερμανία δεν πρέπει να πληρώσει» και αναφέρει  στη συνέχεια ότι στο ερώτημα «τι μετράει περισσότερο; Τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η κρατική κυριαρχία;», οι δικαστές της Χάγης απάντησαν το δεύτερο. Το ερώτημα επισημαίνει η εφημερίδα ήταν κατά πόσο οι ιδιώτες μπορούν να ασκήσουν αγωγή ενώπιον δικαστηρίου ενός κράτους εναντίον ενός άλλου κράτους. Το Spiegel επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη Γερμανία γιατί διαφορετικά το Βερολίνο θα έπρεπε να πληρώσει πολλά χρήματα καθώς θα ακολουθούσαν πολλές ακόμη αγωγές. Τονίζεται επίσης ότι ότι η Ομοσπονδιακή Γερμανία έχει πληρώσει το 1961 40 εκατομμύρια δολάρια για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ιταλία.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr