Στην περίπτωση του θανάτου ενός νεαρού που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό στη βόρεια Ελλάδα και δεν είχε εμβολιαστεί αναφέρθηκε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά τη σημασία του εμβολίου.

 

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν. Είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες, η νόσος είναι σοβαρή. Χάσαμε νεαρό παιδί στη Βόρεια Ελλάδα, δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους», τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ανεμβολίαστος 20χρονος είχε διασωληνωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και είχε υποκείμενο νόσημα.

 

Προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ. Έφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο «κόκκινο», λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ, από τους οποίους μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι.

 

Η κ. Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία.

 

Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας. Επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία», αλλά είναι σημαντικό να μην έχουμε αυτά τα πάρα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρυσι.

 

«Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορωνοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς - καρκινοπαθείς, αρρώστους με εγκεφαλικό ή έμφραγμα - που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλύτερα θα είναι», κατέληξε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.