Για τη σημασία των εμβολίων κατά της covid-19, καθώς και για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησαν σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

 

Οι τρεις επιστήμονες αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα εμβόλια, με τον κ. Καπραβέλο, μάλιστα, να εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των εμβολιασμών ακόμα και στα παιδιά.

 

Καρπαβέλος: Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα ξεφύγουμε από τη μάστιγα

 

Την εκτίμηση ότι «πρέπει να θεσπίσουμε τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό» για να ξεφύγουμε, όπως χαρακτηριστικά είπε, «από αυτή τη μάστιγα» εξέφρασε ο κ. Καρπαβέλος.

 

«Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο. Σπάει και την αλυσίδα της διασποράς. Αυτό είναι το κυριότερο για εμένα. Διότι σπάζοντας την αλυσίδα της διασποράς αποτρέπεις με αυτό τον τρόπο και τις μεταλλάξεις» ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, σημειώνοντας πως «αυτός που αρνείται να εμβολιαστεί δεν κάνει μόνο κακό στον εαυτό του κάνει και στον διπλανό του».

 

«Γι αυτό αν θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία και να την μετατρέψουμε σε μία ακίνδυνη νόσο, ένα απλό κοινό κρυολόγημα. Πρέπει να θεσπίσουμε τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό για να ξεφύγουμε από αυτή τη μάστιγα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ..

 

Μάλιστα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και ο εμβολιασμός και στα παιδιά.

 

«Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε στους υγειονομικούς και να συνεχίσουμε σιγά σιγά σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή ο ένας με τον άλλο. Και να καταλήξουμε ακόμη και σε υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά. Είμαι κατηγορηματικός. Μπορεί να μην νοσούν, μπορεί να μην είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή γιατί δεν έχουμε πολλά εμβόλια, αλλά κι αυτά βρίσκονται μέσα στον κύκλο της διασποράς, ευθύνονται για τις μεταλλάξεις» ανέφερε.

 

«Για να βάλουμε ένα τέλος στην πανδημία πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός και καθολικός» σημείωσε.

 

Γώγος: Μελετάμε το θέμα από πολλές απόψεις

 

Για ένα θέμα αρκετά πολύπλοκο μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, αναφερόμενος στον υποχρεωτικό χαρακτήρα των εμβολιασμών.

 

«Βλέπουμε πια ότι με τον εμβολιασμό έχουμε 100 διαφορετικά πλεονεκτήματα. Από το ότι προστατεύουμε την υγεία μας και τη δημόσια υγεία, ενώ προστατεύουμε και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου» ανέφερε στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.

 

«Το υποχρεωτικό, δίνει μία ώθηση στο σύστημα να πάει μπροστά αλλά είναι ένα θέμα αρκετά πολύπλοκο. Προσωπικά έχω την τιμή να βρίσκονται μέσα στην επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας για τους εμβολιασμούς covid στην Ελλάδα και το μελετάμε το θέμα από πολλές απόψεις» δήλωσε.

 

«Σωστό είναι να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για τους εμβολιασμένους. Και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένες κατηγορίες» είπε σημειώνοντας πως το θέμα είναι ανοιχτό. «Νομίζω ότι θα μπει στη συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο πρέπει να δούμε όλες τις όψεις πριν φτάσουμε στο θέμα της υποχρεωτικότητας».

 

Βασιλακόπουλος: Να δοθούν κίνητρα σε όσους εμβολιάζονται

 

Παράλληλα, ο Πνευμονολόγος - Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το πώς μπορούν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κ.λπ. για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.