Και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τις συστάσεις για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα και σε πολίτες άνω των 65 ετών. 

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, τρεις νεότερες μελέτες σε εκατομμύρια ανθρώπων δείχνουν πως το εμβόλιο έχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα και στα ηλικιωμένα άτομα. 

«Προέκυψε πως είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό» και προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου, βοηθώντας στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, πρόσθεσε η Δρ. Θεοδωρίδου εξηγώντας πως οι αρχικές μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών και για αυτό η Επιτροπή Εμβολιασμού στην Ελλάδα, είχε αποφασίσει τη χορήγηση του εμβολίου από 18 έως 64 ετών.

Ωστόσο αυτές οι συστάσεις τροποποιήθηκαν καθώς σήμερα, έχουν προδημοσιευθεί τρεις μελέτες για την αποτελεσματικότητα σε άτομα άνω των 65 ετών. Κατά την Δρ. Θεοδωρίδου η αποδοχή των εμβολίων είναι «αναμφίβολα ικανοποιητική», αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν εμβολιάζονται. Ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση στην πρόθεση εμβολιασμού από τον Νοέμβριο. 

Συγκεκριμένα, η πρόθεση εμβολιασμού στους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί κατά 17%, στο 85,9% αλλά είναι απαραίτητη η κινητοποίηση για τον εμβολιασμό των πολιτών όλων των ηλικιών. 

Σύμφωνα με την Δρ. Θεοδωρίδου, η πρώτη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αφορά σε πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων και με βάση τα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου, μετά από διάστημα 28 έως 35 ημερών, συνδέεται με μείωση των εισαγωγών κατά 85% (για το εμβόλιο της Pfizer) και κατά 94% (για το εμβόλιο της AstraZeneca). 

Η δεύτερη μελέτη, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου, είναι μάλλον η μεγαλύτερη από πλευράς πληθυσμού, καθώς έγινε πάνω σε 7,5 εκατομμύρια ανθρώπων από τη Μεγάλη Βρετανία. Σε αυτήν την έρευνα, ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών και, καταγράφηκε μείωση του κινδύνου κατά 80%.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ