Για την επιδημιολογική κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα μας αλλά και τους ανεμβολίαστους πολίτες μίλησαν η Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

 

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τα αυξημένα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό η κα Γιαμαρέλλου τόνισε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους.

 

«Τόσο οι θάνατοι όσο και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, γιατί αυτοί που πεθαίνουν είναι διασωληνωμένοι, στο 92 με 93% είναι ανεμβολίαστοι. Αν δεν είναι ανεμβολίαστοι κατά κανόνα είναι άτομα τα οποία έχουν παράγοντες κινδύνου, είναι ανοσοκατασταλμένοι, ή είναι άνω των 75 ετών» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

«Τώρα που τα εμβόλια κάλυψαν το 92% αυτών που νοσηλεύονται μένει ένα ευάλωτο 8% που συγκεντρώνονται εκεί οι θάνατοι», πρόσθεσε η γιατρός.

 

Όσον αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και κατά πόσο παίζουν ρόλο στους θανάτους, η κα Γιαμαρέλλου  είπε πως «όταν κλείσεις εβδομάδα μέσα στη ΜΕΘ, τότε τα μικρόβια που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποικίζουν τους αρρώστους [...] και μόλις δοθεί η ευκαιρία, γιατί πέφτει πια η άμυνα του οργανισμού [...] Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχεις άλλον έναν επιβαρυντικό παράγοντα. Τώρα σε τι ποσοστό είναι αυτό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα». 

 

Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στο ιικό φορτίο της χώρας λέγοντας πώς «είδαμε σταθεροποίηση εκτός Κρήτης που έδειξε μείωση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το τετραήμερο που πέρασε στην Αττική είδαμε αύξηση, αν υπάρχει αύξηση εδώ είναι πολύ πιθανό με τις καιρικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης να υπάρξει αύξηση και εκεί». 

 

«Στη βόρεια Ελλάδα έχουμε σταθεροποίηση μάλλον προς την κορύφωση, άρα είναι πιθανό να δούμε κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη πέρσι αρχές Οκτωβρίου» πρόσθεσε. 

 

Πάντως η κα Γιαμαρέλλου μπροστά στο ενδεχόμενο τοπικού lockdown στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε ότι «δεν τα θέλουμε τα lockdown», αν και υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα.