Διαμάχη για το Ασκληπιείο Βούλας: Ο Δήμος Βούλας «καταγγέλλει» την Εκκλησία της Ελλάδος

Διαμάχη για το Ασκληπιείο Βούλας: Ο Δήμος Βούλας «καταγγέλλει» την Εκκλησία της Ελλάδος Facebook Twitter
0

Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κατηγορεί την Εκκλησία της Ελλάδος ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη μισή έκταση του Ασκληπιείου, με πηγές της Ελλαδικής Εκκλησίας να απαντούν πως το θέμα φορά μόνο την Πολιτεία και ότι ο δήμος αποκρύπτει τη δική του διεκδίκηση επί του ακινήτου.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, ζητά την άρση της δικαστικής διεκδίκησης από την Εκκλησία της Ελλάδος, για τμήμα της έκτασης στην οποία ανεγέρθηκε, στεγάζεται και λειτουργεί το Ασκληπιείο Βούλας, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο τμήμα απαλλοτριώθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 1925 και σύμφωνα με το δήμο, η Εκκλησία της Ελλάδος, 100 χρόνια μετά, διεκδικεί την ανάκλησή της.

«Με την ενέργεια αυτή, η Εκκλησία επί της ουσίας αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων (real estate)», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

Παράλληλα, τονίζει ότι η Εκκλησία ζητάει την άρση της απαλλοτρίωσης 46 στρεμμάτων, δηλαδή τη μισή έκταση που φιλοξενεί το Ασκληπιείο Νοσοκομείο, κάνοντας λόγο για «μέγιστη πρόκληση» από την πλευρά της Εκκλησίας γιατί αν αυτή η δικαστική επιδίωξη πετύχει, ουσιαστικά σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του Ασκληπιείου Βούλας, αφήνοντας χωρίς Γενικό Νοσοκομείο όλη την Νοτιοανατολική Αττική, μία περιοχή με περισσότερο από 1 εκ. πληθυσμό.

Τι απαντούν πηγές της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πηγές από την Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρουν στο ethnos.gr, ότι η προσφυγή ασκήθηκε πριν από δύο χρόνια, κατά του ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και αφορά στην απαλλοτρίωση τμήματος της έκτασης που ανεγέρθηκε το Ασκληπιείο Βούλας.

Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και αποτελεί ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η Εκκλησία της Ελλάδος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος και από πουθενά δεν προκύπτει η ανάμειξη του δήμου.

Επίσης, απορία προκαλεί στους ίδιους γιατί στην καταγγελτική ανακοίνωση του δήμου δεν γίνεται καμία αναφορά για τη δική του διεκδίκηση, έκτασης 5 στρεμμάτων, από το ακίνητο του Ασκληπιείου Βούλας. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης:

Την ανάκληση της υφιστάμενης από το 1925 απαλλοτρίωσης για τμήμα της έκτασης στην οποία ανεγέρθηκε, στεγάζεται και λειτουργεί το «Ασκληπιείο» της Βούλας ζητά δικαστικά μετά από 100 χρόνια η διοίκηση του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή, η Εκκλησία επί της ουσίας αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων (real estate).

Ειδικότερα, η Εκκλησία ζητάει την άρση της απαλλοτρίωσης 46 στρεμμάτων, δηλαδή τη μισή έκταση που φιλοξενεί το Ασκληπιείο Νοσοκομείο. Θέλει με δικαστική απόφαση να πάρει πίσω τα 46 στρέμματα για να τα εκποιήσει ή να ζητήσει από το ελληνικό δημόσιο περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία της έκτασης, και που αν δοθούν θα στερηθούν από τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια υγεία.

Θεωρούμε αυτή την πράξη της Εκκλησίας μέγιστη πρόκληση για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα καθώς αν η δικαστική τους επιδίωξη πετύχει, ουσιαστικά σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του Ασκληπιείου Βούλας, αφήνοντας χωρίς Γενικό Νοσοκομείο όλη την Νοτιοανατολική Αττική, μία περιοχή με περισσότερο από 1 εκ. πληθυσμό.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τη συγκεκριμένη επιδίωξη της διοίκησης του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος και απαιτεί την άμεση απόσυρση της.

Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα εξαντλήσει κάθε νομική ενέργεια για να αναστρέψει και να ματαιώσει τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Πλην όμως η κοινωνική κατακραυγή και η περιφρόνηση τους κόσμου προς τους εμπνευστές και τους υπηρέτες της συγκεκριμένης «πρωτοβουλίας» θα είναι ασφαλώς καθολική, οριστική και μη αναστρέψιμη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία-Δύο αθλητές μιλούν στην Lifo 

Ελλάδα / Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Δύο σπουδαίοι αθλητές μιλούν στη Lifo 

Η Παραολυμπιονίκης Δήμητρα Κοροκίδα και ο παγκόσμιος πρωταθλητής του στίβου Στέλιος Μαλακόπουλος, και οι δύο τους θύματα τροχαίων ατυχημάτων, δείχνουν τον τρόπο σε όλους μας
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ