Τον κώδωνα του κινδύνου, για κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο, κοντά στο Πάσχα, έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Εξίσου τρομακτική όμως είναι και η εκτίμηση που εξέφρασε για τις ΜΕΘ στην Αττική, αναφέροντας ότι η πληρότητα θα φτάσει στο 100% στις 21 Μαρτίου.

 

«Η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Τα μέτρα που ελήφθησαν αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός ότι αυτό έγινε προληπτικά και στοχευμένα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», πρόσθεσε ο καθηγητής.

 

Ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου, με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

 

Σε ερώτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρότεινε την αύξηση της τηλεργασίας στο 70% προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης από την πλευρά των ενηλίκων. «Όσο κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν», πρόσθεσε.

 

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα. «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά», εξήγησε.