Την αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, σε χώρους με πάνω από 1.000 άτομα, εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού.

 

Σήμερα ανακοινώθηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και το σύνολό τους στην Ελλάδα έφτασε τα 84. από αυτούς, 47 ήταν μέλη του γκρουπ που ταξίδεψε σε Ισραήλ και Αίγυπτο και 9 επαφές τους.

 

Από τους ασθενείς, οι 27 νοσηλεύονται- ο ένας με σοβαρή πνευμονία στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών- ενώ οι 57 είναι σε καλή κατάσταση, σε απομόνωση στα σπίτια τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα από τα κρούσματα είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, ενώ σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων.

 

Μετά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έκανε μεταξύ άλλων ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών αλλά και συγχρωτισμού σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 

Επίσης, εισηγήθηκε την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων. Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ, για την ανανέωση έως τις 30 Ιουνίου της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα. Η επιτροπή τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Αναλυτικά, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας:

 

1. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.


Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

 

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

 

2. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.

 

3. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης. Ως παράδειγμα, αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.

 

4. Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

 

«Με το παραμικρό σύμπτωμα, μείνετε σπίτι»

 

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο, με οδηγίες προς τους πολίτες, για την προστασία από τον νέο κοροναϊό.

 

Βασική οδηγία είναι πως με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης θα πρέπει να μείνει στο σπίτι του κάποιος. «Οι δύο επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, ας είμαστε όλοι προσεκτικοί», επισημαίνει ακόμη το βίντεο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr