Κοροναϊός: Εισήγηση για αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων με πάνω από 1.000 άτομα

Κοροναϊός: Εισήγηση για αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων με πάνω από 1.000 άτομα Facebook Twitter
Νέες συστάσεις από το υπουργείο Υγείας για τον κοροναϊό (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Την αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, σε χώρους με πάνω από 1.000 άτομα, εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και το σύνολό τους στην Ελλάδα έφτασε τα 84. από αυτούς, 47 ήταν μέλη του γκρουπ που ταξίδεψε σε Ισραήλ και Αίγυπτο και 9 επαφές τους.

Από τους ασθενείς, οι 27 νοσηλεύονται- ο ένας με σοβαρή πνευμονία στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών- ενώ οι 57 είναι σε καλή κατάσταση, σε απομόνωση στα σπίτια τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα από τα κρούσματα είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, ενώ σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων.

Μετά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έκανε μεταξύ άλλων ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών αλλά και συγχρωτισμού σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, εισηγήθηκε την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων. Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ, για την ανανέωση έως τις 30 Ιουνίου της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα. Η επιτροπή τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναλυτικά, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας:

1. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.


Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

2. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.

3. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης. Ως παράδειγμα, αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.

4. Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

«Με το παραμικρό σύμπτωμα, μείνετε σπίτι»

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο, με οδηγίες προς τους πολίτες, για την προστασία από τον νέο κοροναϊό.

Βασική οδηγία είναι πως με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης θα πρέπει να μείνει στο σπίτι του κάποιος. «Οι δύο επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, ας είμαστε όλοι προσεκτικοί», επισημαίνει ακόμη το βίντεο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM