Συνεχίζεται ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή υποβρύχιου drone.

 

Σήμερα Σάββατο, πραγματοποιείται το τρίτο σκέλος για να καθαριστεί ο βυθός της θάλασσας από πατίνια, μηχανάκια και ό,τι άλλο μπορεί να υπάρχει εκεί. «Είναι το τρίτο σκέλος της επιχείρησης για να ανασύρουν τα πατίνια από τον Θερμαϊκό κόλπο. Στο πρώτο σκέλος θα εντοπίσουμε τα στοιχεία από το gps που φέρνει το τηλεκατευθυνόμενο για να μπορέσουμε στο τελευταίο σκέλος της δράσης να μπορέσουμε να ανασύρουμε τα πατίνια και ο, τι άλλο υπάρχει εκεί, καθώς την τελευταία φορά βρέθηκαν μέχρι και μηχανάκια στο βυθό του Θερμαϊκού», τόνισε ο Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και πρόσθεσε πως σε 15 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση, αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

 

 

Συνολικά 45 στίγματα από αντικείμενα εντόπισε το υποβρύχιο drone, ενώ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ήδη ανέσυρε με τη χρήση ιμάντα ένα ποδήλατο το οποίο βρισκόταν αρκετά ρηχά.Στον βυθό του Θερμαϊκού, το τηλεκατευθυνόμενο όχημα του Πανεπιστημίου κατέγραψε αρκετά μηχανάκια, ποδήλατα, πατίνια, εξωλέμβιες μηχανές καθώς και έναν κάδο ανακύκλωσης.

 

 

 

 

 

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Γιώργος Μίνος ανέφερε πως «καταγράφουμε και αναζητούμε διάφορα μεταλλικά αντικείμενα όπως πατίνια και οτιδήποτε προκαλεί ρύπανση στο βυθό. Έχουμε βρει διάφορα αντικείμενα μέσα με τη βοήθεια του υποβρυχίου drone. Οι ιδιότητες του drone αισθητήρες βυθού, μπορεί να κατέβει έως 100 μέτρα και έχει μια αυτονομία εκατό μέτρων».

 

 


Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες. Αρχικά εργαζόμενοι του δήμου συνοδεία του αρμόδιου αντιδημάρχου "ψάρεψαν" τα πατίνια που βρίσκονταν στον βυθό κοντά στο πλακόστρωτο της παραλίας. Εν συνεχεία δύτες βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού και απομάκρυναν πατίνια που εντοπίστηκαν πιο μακριά.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι σε δύο επιχειρήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα ανασύρθηκαν συνολικά 77 ηλεκτρικά πατίνια.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Thestival/Makthess/Voria