Μεγάλα ξενοδοχεία και εταιρείες στη χώρα μας υιοθέτησαν τις αρχές του κινήματος που αναπτύσσεται πολύ δυναμικά σε όλο τον κόσμο για προμήθεια αυγών από πτηνά που ζουν χωρίς κλουβιά.

 

Το κίνημα Cage Free που σχετίζεται άμεσα με την ευζωία των ζώων αλλά και με την ποιότητα της διατροφής των καταναλωτών, αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας εφαρμόζεται ήδη από μεγάλα ξενοδοχεία και μεγάλες εταιρίες.

 

Το κίνημα ξεκίνησε στις ΗΠΑ και μετά έγινε γνωστό στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες εταιρείες να ζητούν αυγά που παράγονται από πτηνά που δεν ζουν σε κλουβιά.

 

Το κίνημα, σύμφωνα με την Καθημερινή, απορρέει από την ανησυχία των καταναλωτών για τα σοβαρά προβλήματα από τις συνθήκες εκτροφής των ζώων στα συστήματα εντατικής παραγωγής. Ανέπτυξε μεγάλη δυναμική μεταξύ 2015 και 2017, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην αγορά και αλλάζοντας το τοπίο στην βιομηχανία αυγών.

 

Πάνω από 1900 εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν καταργήσει ή καταργούν σταδιακά από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους τα αυγά που προέρχονται από όρνιθες εκτρεφόμενες σε κλουβιά: Ειδικότερα, 920 εταιρείες στην Ευρώπη, 648 στις ΗΠΑ, 209 στη Νότια Αμερική.