Λέκκας: Τα τρία σενάρια για τον κυκλώνα - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Λέκκας: Τα τρία σενάρια για τον κυκλώνα - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει Facebook Twitter
0

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έδωσε σήμερα πληροφορίες για την επερχόμενη κακοκαιρία που φέρνει ο σχηματισμός του μεσογειακού κυκλώνα στη χώρα μας και έκανε λόγο για τρία σενάρια με βάση τα προγνωστικά.

Όπως είπε ο καθηγητής, υπάρχουν τρία μοντέλα πρόγνωσης για τον κυκλώνα από διεθνή επιστημονικά κέντρα. «Η μία είναι νότια προς την Κρήτη, η άλλη είναι ενδιάμεσα προς τη Μεσσηνία και και την Λακωνία και η τρίτη η βορειότερη περνά από το χώρο της Πελοποννήσου».

Το χειρότερο που μπορεί να ζήσουμε είναι οι έντονοι άνεμοι και τα θαλάσσια πλημμυρικά φαινόμενα, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρής Κολυδάς, δίνει τα τελευταία στοιχεία και σημειώνει πως το μάτι έχει δημιουργηθεί ενώ προσθέτει πως τώρα η πορεία του είναι ανατολική - βορειοανατολική.

 

Στον παρακάτω χάρτη του meteo.gr, η γκρι καμπύλη δείχνει την πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει ο επερχόμενος Μεσογειακός Κυκλώνας "Ξενοφών" με τη σχετική αβεβαιότητα που υπάρχει στα προγνωστικά στοιχεία της Πέμπτης 27/09.

Το γράφημα αναφέρεται στην χρονική περίοδο από το πρωί της Παρασκευής 28/09 έως το απόγευμα του Σαββάτου 29/09.

Λέκκας: Τα τρία σενάρια για τον κυκλώνα - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει Facebook Twitter

Δείτε την πορεία που θα ακολουθήσει live από το windy.com:

Ο καιρός από το meteo

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 αναμένονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα, που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως και τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, και την Ανατολική Θεσσαλία.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ παράλληλα οι βροχές θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο.

Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου αναμένεται νέα επιδείνωση στη Νοτιοδυτικό Αιγαίο και την Κρήτη. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, αρχικά στην Κρήτη και από το απόγευμα στο υπόλοιπο Νότιο Αιγαίο και τη Νότια Πελοπόννησο, ενδέχεται να σημειωθούν λασποβροχές.


Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 8 έως 23 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 4 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά από 13 έως 23, στα νότια από 16 έως 27, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 26, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 21, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και την Κρήτη από 19 έως 28.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το ξημέρωμα, και έτσι προς το τέλος του εικοσιτετραώρου δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το ξημέρωμα.

Έτσι το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν αρχικά σε ανατολικούς και στη συνέχεια σε νότιους 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και στη συνέχεια από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ, από το μεσημέρι. Στο Κεντρικό Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι.

Στο Νότιο Ιόνιο και τη Θάλασσα των Κυθήρων οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Έτσι προς το τέλος του εικοσιτετραώρου δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 18 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το πρωί θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιλκίς: Απόπειρα ληστείας ή ασέλγεια - Οι εκδοχές των δύο πλευρών για το έγκλημα

Ελλάδα / Κιλκίς: Απόπειρα ληστείας ή ασέλγεια - Οι εκδοχές των δύο πλευρών για το έγκλημα

Ο κτηνοτρόφος υποστήριξε πως το θύμα πήγε να τον κλέψει - "Μαζί με άλλα τρία άτομα πήγαν να τον εκδικηθούν, γιατί είχε ασελγήσει σε βάρος μια ανήλικης κοπέλας" αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας του 45χρονου
NEWSROOM
Πέθανε ο Γιώργος Λαμπράκης ανήμερα της δολοφονικής επίθεσης στον πατέρα του

Ελλάδα / Πέθανε ο Γιώργος Λαμπράκης ανήμερα της δολοφονικής επίθεσης στον πατέρα του, Γρηγόρη

Ο πατέρας του, Γρηγόρης Λαμπράκης, δέχθηκε δολοφονική επίθεση στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27 Μαΐου.
NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση γιατί βιντεοσκοπούσε την δίκη Κασιδιάρη

Ελλάδα / Σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας: Θα εκτίσει τρεις μήνες φυλακή 57χρονος που βιντεοσκοπούσε τη δίκη Κασιδιάρη

Τιμωρήθηκε με 24 μήνες φυλάκιση - Η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα - Αντί για τρεις μήνες φυλακή μπορεί να επιλέξει κοινωνική υπηρεσία - Του επιβλήθηκε και πρόστιμο 20.000 ευρώ
NEWSROOM
Αντικατάσταση της Ελένης Βιτάλη με την Πίτσα Παπαδοπούλου στη συναυλία στο Ισραήλ - «Δεν ξέρω αν κάνω καλά ή κακά»

Ελλάδα / «Δεν ξέρω αν κάνω καλά ή κακά» είπε η Πίτσα Παπαδοπούλου που θα τραγουδήσει στο Ισραήλ στη θέση της Ελένης Βιτάλη

«Δεν μπορώ να μπω στο πολιτικό κομμάτι εγώ» είπε η τραγουδίστρια που θα εμφανιστεί στη συναυλία για τα 30 χρόνια του Shlomi Saranga και απέφυγε να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού καλλιτέχνη
NEWSROOM