Η Παράσταση: Τι ετοιμάζει ο Ηλίας Κουνέλας για τη ζωή των ηθοποιών μέσα σε ένα κουρείο

Η Παράσταση: Τι ετοιμάζει ο Ηλίας Κουνέλας για τη ζωή των ηθοποιών μέσα σε ένα κουρείο Facebook Twitter
«Η Παράσταση»  δεν δημιουργήθηκε για να διαχωρίσει το πρέπον από το άπρεπο. Άλλωστε δεν υφίσταται τέτοιος διαχωρισμός. Συντέθηκε από την ανάγκη να ξαναπιστέψουμε στην μοναδικότητα του θεάτρου.
0

Μια νεαρή ηθοποιός απορρίπτεται από σειρά ακροάσεων και δεν μπορεί με τίποτα να βρει δουλειά στο θέατρο. Με την προτροπή του συντρόφου της αποφασίζει ν’ ανεβάσει μια παράσταση σ’ ένα εγκαταλειμμένο κουρείο κάπου στο Γκύζη. Το κοινό θα παρακολουθήσει δια ζώσης τις πρόβες που πραγματοποιούνται μέσα στον ιδιαίτερο χώρο του κουρείου, που θα υποδέχεται κάθε φορά 15 θεατές.

«Η Παράσταση», είναι μια θεατρική εμπειρία που εμπνέεται από τα καθημερινά καθέκαστα των ημερών που ζούμε. Ασχολείται με το αδιέξοδο που δοκιμάζει ο καλλιτεχνικός κόσμος του θεάτρου, αλλά και το θεατρικό κοινό. Αναρωτιέται τι είναι το θέατρο, τι είναι η πρόβα, ο ηθοποιός και το κοινό. Πόση ανάγκη έχει απομείνει για την τέλεση της θεατρικής πράξης; Μπορούμε άραγε να διαχωρίσουμε την τέχνη, από τον κόσμο του θεάματος;

"Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι γύρω μου που μου λένε πως δεν αγαπούν το θέατρο. Αντίθετα είναι υπέρμαχοι της τηλεόρασης: « Με χαλαρώνει, με ξεκουράζει … την αφήνω ανοιχτή μέχρι να με πάρει ο ύπνος.»  Όταν τους ρωτάω γιατί δεν τους αρέσει το θέατρο, πάνω κάτω λαμβάνω τις ίδιες απαντήσεις: « Πήγα μια φορά και … βγήκα κουρασμένος. Αισθάνομαι ότι με κοροϊδεύουν.

Είναι ακριβό. Πολύ χαμηλό το επίπεδο.» Οι απαντήσεις δεν με παίρνουν από κάτω. « Λες πράγματι το κοινό να έχει υψηλές απαιτήσεις από το θέατρο;» Αναρωτιέμαι. Σε λίγο όμως διαπιστώνω πως οι ίδιοι άνθρωποι με ρωτούν για το θέατρο, μέσα από αυτά που έχουν ακούσει για τους ηθοποιούς στην τηλεόραση. Υπάρχει μια αξεδιάλυτη σύγχυση στην συνείδηση του κοινού.

Η Παράσταση: Τι ετοιμάζει ο Ηλίας Κουνέλας για τη ζωή των ηθοποιών μέσα σε ένα κουρείο Facebook Twitter

Το πιο φοβερό όμως είναι πως η ίδια σύγχυση πολλαπλασιάζεται και στην συνείδηση των ηθοποιών που στο βωμό της επιβίωσης, βρίσκουν τον κόσμο του θεάματος ως μόνη διέξοδο. Σε μια κοινωνία που κυριαρχείται ραγδαία από τον μιμητισμό και το θέαμα, σε βαθμό που δυσκολευόμαστε να ξεδιαλύνουμε το εγώ από το άλλο, τι θέατρο θέλουμε να κάνουμε; Τι θέατρο θέλουμε να βλέπουμε;

«Η Παράσταση»  δεν δημιουργήθηκε για να διαχωρίσει το πρέπον από το άπρεπο. Άλλωστε δεν υφίσταται τέτοιος διαχωρισμός. Συντέθηκε από την ανάγκη να ξαναπιστέψουμε στην μοναδικότητα του θεάτρου. Στην αναντικατάστατη εμπειρία του.

Να μας φανερώσει την τέχνη που αντιγράφει την ζωή, στο βαθμό που για λίγο παραμυθιαζόμαστε από το αντίθετο: πως η ζωή αντιγράφει την τέχνη. Υπάρχει ένας κενός χώρος μέσα μας. Μπορεί να μοιάζει μ’ ένα έκθετο κουρείο, κάπου στο Γκύζη. Μπορεί μ’ ένα μούδιασμα που μας υπερβαίνει, έναν ανεξερεύνητο πόνο, ένα έλλειμμα. Είναι το θέατρο που μας λείπει" λέει ο Ηλίας Κουνέλας.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη – σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Παππά

Ηθοποιοί – κείμενο: Ελίνα Παπαθεοδώρου, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλίας Κουνέλας

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Πρεμιέρα: 18 Δεκεμβρίου 2021

Παραστάσεις:

Τετάρτη - 20:00.

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο - 21:00.

Κυριακή - 18:00 & 21:00.

Πληροφορίες / κρατήσεις:

Ιστότοπος παράστασης: https://www.organismosprosopo.gr/theatro-h-parastash

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6949458343

Ώρες κρατήσεων: καθημερινά, 17:00 - 21:00

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Μέγιστη χωρητικότητα 15 άτομα.

Διάρκεια: 105 λεπτά

Διεύθυνση χώρου: Νικηφόρου Λύτρα 13 & Λομβάρδου, Γκύζη

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνικό Θέατρο:

Θέατρο / Εθνικό Θέατρο: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η «Μήδεια» του Μποστ, είναι η μοναδική κωμωδία του Φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου που οι θεατές μπορούν να απολαύσουν στις 8 & 9 Ιουλίου, με ειδικά εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων, αλλά και μετάβαση με πούλμαν μόνο με 12.5€ που εξασφάλισε το Εθνικό Θέατρο. 
THE LIFO TEAM
Το Human Βehaviour στην GNO TV | Τρίπτυχο σύγχρονου χορού με το μπαλέτο της ΕΛΣ

Πολιτισμός / Το Human Βehaviour στην GNO TV: Τρίπτυχο σύγχρονου χορού με το μπαλέτο της ΕΛΣ

Οι χορογραφίες μετεωρίζονται μεταξύ κλασικής και σύγχρονης τεχνοτροπίας, δίνοντας την ευκαιρία στους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ να πειραματιστούν σε νέες φόρμες και σε μικρότερη κλίμακα.
THE LIFO TEAM
Πρώτες φωτογραφίες από δυο θεατρικά έργα του Κ. Χρηστομάνου σε διασκευή-σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου

Πολιτισμός / Οι πρώτες φωτογραφίες από δυο θεατρικά έργα του Κ. Χρηστομάνου σε διασκευή-σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου

Το απρόβλεπτο τραγικό στοιχείο που ενεδρεύει στο έργο σε συνάρτηση με τον συμβολισμό της θυσίας, συνάντησε την ανησυχία μας και  επιβεβαίωσε  την υπαρξιακή μας αγωνία", γράφει η Σοφία Φιλιππίδου.
THE LIFO TEAM