Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης Facebook Twitter
EPA
0

Συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το ταμείο ανάκαμψης επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα από την έναρξη των συνομιλιών για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, η συμβιβαστική πρόταση μεταξύ της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έγινε δεκτή από τους 27 αρχηγούς κρατών- μελών.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία συμφώνησαν να αποσύρουν το βέτο που είχαν θέσει εξαιτίας της σύνδεσης της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με το κράτος Δικαίου. Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει ότι η σύνδεση αυτή θα εφαρμοστεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητά της.

Μετά τη συμφωνία ξεκλειδώνεται πλέον το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για τα έτη 2021-2027) και το ταμείο ανάκαμψης "Next Generation EU", ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 31,9 δισ. ευρώ - 22,5 δισ. ευρώ ως επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. υπό τη μορφή δανείου. 

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter. «Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την ενσωμάτωση και να ξαναχτίσουμε τις οικονομίες μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου. 

«Το πακέτα ανάκαμψης αποτελεί ορόσημο που θα προωθήσει τις «πράσινες» και ψηφιακές μεταβάσεις». 

Στο μέλλον η ΕΕ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει επιστροφλγ χρημάτων από κράτη - μέλη που παραβιάζουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν να μπλοκάρουν την απόφαση αλλά τελικώς η συμφωνία επετεύχθη χωρίς κάποια αλλαγή στο συμβιβασμό της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας με τη γερμανική προεδρία, αφού ο όρος για έλεγχο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο έγινε δεκτός και από τους «27».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM