ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στουρνάρας προς κυβέρνηση: Να προσφύγουμε στον ESM, δεν είναι μνημόνιο

Στουρνάρας προς κυβέρνηση: Να προσφύγουμε στον ESM, δεν είναι μνημόνιο Facebook Twitter
EPA
0

Ο Γιάννης Στουρνάρας συμβούλευσε την κυβέρνηση να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ δήλωσε ότι το βασικό σενάριο για φέτος είναι ύφεση της τάξεως του 6%.

«Η προσφυγή στον ΕSM δεν είναι μνημόνιο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι ορισμένοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας. Για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με παραπάνω επιτόκια, όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0% (από τον ESM), ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ύφεση 6% στο βασικό σενάριο

Η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Προέβλεψε ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, ενώ σημείωσε ότι η πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα, διότι «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στις ψυχές μας, δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας, και ενδεχομένως, εάν συνεχισθεί και φόβους στασιμοπληθωρισμού».

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, «μπορούμε να κάνουμε μόνο σενάρια» για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ύφεση. Το βασικό σενάριο, για το 2020, είναι ύφεση της τάξεως του 6%, ενώ επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις θα αλλάζουν κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία.

Για την Ελλάδα, σημείωσε, η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε μεγάλη επιτυχία, και θέτει τα θεμέλια για μια όσο πιο περιορισμένη ύφεση γίνεται. Σημείωσε ακόμη ότι η στάση της κυβέρνησης που φάνηκε να ακούει τους ειδικούς και να κινείται γρήγορα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Και βέβαια η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Θετική γνώμη για νέα θητεία Στουρνάρα

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε θετική γνώμη για την παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για άλλα έξι χρόνια.

Υπέρ του επαναδιορισμού του κ. Στουρνάρα τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Ανάγκη για μια «bad bank»

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας μιας bad bank, προκειμένου «να αφαιρέσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών».

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια «bad bank» ή με μια «asset management company» είπε ο κ. Στουρνάρας. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η ιδέα, που δεν πέρναγε στο παρελθόν, σήμερα έχει περισσότερα ευήκοα ώτα κυρίως στην ΕΚΤ αλλά και αλλού, ενώ ενημέρωσε ότι η ΤτΕ είναι σε διάλογο με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και την κυβέρνηση, «για να δούμε αν και πότε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι φέτος «θα έχουμε σημαντική πιστωτική επέκταση, την οποία υπολογίζουμε σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον». Από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων, οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για να συμβάλουν στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, συμπλήρωσε. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι τράπεζες οφείλουν να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες (με βάση τα στοιχεία που έχουν έως 31/12/2019).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ