Παζλ, web κάμερες και βαράκια: Τι αγοράζουν οι Έλληνες online όσο διαρκεί η καραντίνα

Παζλ, web κάμερες και βαράκια: Τι αγοράζουν οι Έλληνες online όσο διαρκεί η καραντίνα Facebook Twitter
1

Οι αγορές των Ελλήνων από ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν εκτοξευθεί εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία κορωνοϊού, σημειώνοντας αύξηση έως και 134% σε εβδομαδιαία βάση. 

Η έρευνα διενεργήθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου που χρησιμοποίησε της μηχανές σύγκρισης τιμών BestPrice & Skroutz και στοιχεία από την Google, σε συνεργασία την ομάδα eMarket Intelligence της Convert Group.

Εκατοντάδες κατηγορίες προϊόντων γνωρίζουν πρωτοφανή ζήτηση μέσω online αγορών όπως τα παζλ (+1.654%), οι web κάμερες (+1.256%). τα γάντια μιας χρήσης (+1.121%) και τα στρώματα γυμναστικής (+772%), σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οξύμετρα, αλτήρες, καθαριστικά επιφανειών και είδη ραπτικής επίσης αυξήθηκαν όπως φαίνεται στους πίνακες που ακολουθούν. 

Παζλ, web κάμερες και βαράκια: Τι αγοράζουν οι Έλληνες online όσο διαρκεί η καραντίνα Facebook Twitter
Παζλ, web κάμερες και βαράκια: Τι αγοράζουν οι Έλληνες online όσο διαρκεί η καραντίνα Facebook Twitter

Τις τελευταίες εβδομάδες εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις και για προϊόντα ψυχαγωγίας (+433%), αθλητισμού και Hobby (+129%) και παιδικών – βρεφικών ειδών (+118%) για την εβδομάδα 30 Μαρτίου – 5 Απριλίου 2020 σε σχέση με την εβδομάδα 2 Μαρτίου – 8 Μαρτίου 2020 που ήταν η τελευταία εβδομάδα πριν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αντλήθηκαν από 4.451 e-shops με τα οποία συνεργάζεται το Skroutz, τα 2.116 e-shops με τα οποία συνεργάζεται το BestPrice και εκατομμύρια δεδομένα τοποθεσίας των Google Maps, κατά το ίδιο διάστημα που αυξάνεται κατακόρυφα η online επισκεψιμότητα σε κατηγορίες ηλ. εμπορίου, εντελώς απότομα μειώνεται η φυσική παρουσία πελατών σε πραγματικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα και χώρους ψυχαγωγίας, κατά 85% μέσα στην εβδομάδα 30 Μαρτίου – 5 Απριλίου (συγκριτικά με τις 5 εβδομάδες τις περιόδου 3 Ιανουαρίου – 6 Φεβρουαρίου 2020).

Από την στιγμή που εφαρμόστηκε η καραντίνα, τα προϊόντα αυτοκίνηση, μόδας και ειδών ταξιδιού και μεταφοράς εμφανίζουν πτώση και στο διαδικτυακό εμπόριο. Ενδεικτικά, οι αγορές στα αμορτισέρ αυτοκινήτου μειώθηκαν κατά 99%, οι βαλίτσες ταξιδιού κατά 63% και οι γόβες κατά 51%. Τα πυροτεχνήματα για πάρτι μειώθηκαν κατά 79% ενώ μειώθηκαν και οι κλειδαριές ασφαλείας (-16%). Ωστόσο η μόδα άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει, με αύξηση 4% σε online κίνηση την εβδομάδα 30 Μαρτίου – 5 Απριλίου 2020.

Παζλ, web κάμερες και βαράκια: Τι αγοράζουν οι Έλληνες online όσο διαρκεί η καραντίνα Facebook Twitter

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι από την έρευνα έχουν εξαιρεθεί αρκετές κατηγορίες υπηρεσιών όπως αεροπορικά εισιτήρια, μουσική, ταινίες και συνδρομές σε παιχνίδια καθώς και οι αγορές από online σούπερ μάρκετς που εκτιμάται ότι γνωρίζουν πρωτοφανή άνοδο. Η έρευνα διενεργήθηκε για το διάστημα 30 Δεκεμβρίου 2019 έως 5 Απριλίου 2020 από τον GRECA χωρίς να επεξεργαστεί κανένα προσωπικό δεδομένο χρηστών.

Παζλ, web κάμερες και βαράκια: Τι αγοράζουν οι Έλληνες online όσο διαρκεί η καραντίνα Facebook Twitter

Η πρόεδρος του ΔΣ του GRECA, Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη δήλωσε σχετικά: «Μετά την προκαταρκτική έρευνά μας στις 18 Μαρτίου όπου αποτυπώσαμε τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα των ηλεκτρονικών καταστημάτων αλλά και την δικαιολογημένη αρνητική ψυχολογία μέρους των επιχειρηματιών του ηλ. εμπορίου, προχωρήσαμε σε διευρυμένη έρευνα για να αποτυπώσουμε με ακρίβεια τις τάσεις του ελληνικού ηλ. εμπορίου το τελευταίο τρίμηνο. Το προϊοντικό ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που παρατηρείται και στο σύνολο των χωρών του εξωτερικού. Οι καταναλωτές στρέφουν τις αγορές τους με μεγάλη ταχύτητα στο online και οι επιχειρηματίες επενδύουν περισσότερο από ποτέ στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σαφώς θα πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουν αναδυθεί, ιδιαίτερα αυτές στο χώρο των logistics και του last mile delivery για την καλύτερη εμπειρία των καταναλωτών. Ο GRECA δεσμεύεται να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του και σε αυτόν τον άξονα».

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
προκλήσεις που έχουν αναδυθεί, ιδιαίτερα αυτές στο χώρο των logistics και του last mile delivery για την καλύτερη εμπειρία των καταναλωτών Πηγή: www.lifo.grΟχι μόνο για την "καλύτερη", αλλά και για να μην είναι απλώς εξοργιστικά κακή εμπειρία...