Στην Κομισιόν αύριο ο προϋπολογισμός- Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Στην Κομισιόν αύριο ο προϋπολογισμός- Τι θα γίνει με τις συντάξεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το σχέδιο προϋπολογισμού θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Την 1η Οκτωβρίου κατά την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή επελέγη η λύση κατάθεσης προσχεδίου με δύο όψεις.

Στο ένα σενάριο, οι περικοπές στις συντάξεις και η εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων οδηγούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 και στο  άλλο σενάριο, οι περικοπές δεν περιλαμβάνονταν και τη θέση των αντιμέτρων έπαιρναν μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα σε 3,56% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει καταρχήν «πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων από την Κομισιόν και αυτό θα ενσωματώνεται στο σχέδιο που θα κατατεθεί αύριο. 

Στη συνάντηση που είχε στο Μπαλί,, στη σύνοδο του ΔΝΤ,  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν ,ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν «άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ παρέπεμψαν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επεσήμαναν  «ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM