Το Pirate Bay λειτουργεί ξανά

Το Pirate Bay λειτουργεί ξανά Facebook Twitter
4

Εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στον "αέρα" πλήρως λειτουργικό και με νέο λογότυπο, έναν φλεγόμενο φοίνικα, το μεγαλύτερο, ιστορικό σάιτ αναζήτησης αρχείων Torrent,  The Pirate Bay, στην γνωστή του διεύθυνση με κατάληξη .se, επτά εβδομάδες μετά την επιχείρηση της Σουηδικής Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του κεντρικού του σέρβερ, που προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας του.

Το σάιτ, εδώ και μερικές ημέρες, είχε ανακοινώσει στην homepage του την επιστροφή του, με ένα χρονόμετρο που μετρώντας αντίστροφα, έδειχνε ως ημερομηνία επιστροφής την 1η Φεβρουαρίου.

Όλα δείχνουν να λειτουργούν όπως την τελευταία μέρα, με εξαίρεση το σύστημα ειδοποιήσεων RSS, πριν τη διακοπή της λειτουργίας του, ενώ όπως αναφέρει το σάιτ παρατηρητήριο των Torrent, Torrentfreak, το τελευταίο ενεργό αρχείο Torrent που ανέβηκε έχει ημερομηνία 9/12, δηλαδή την ημέρα που έγινε η επιχείρηση της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερεις αρχικοί συν-ιδρυτές του, μπαινοβγαίνουν στη φυλακή από το 2009, αλλά ακόμα και αυτό δεν στάθηκε δυνατόν να διακοπεί η λειτουργία του σάιτ περισσότερο από 72 ώρες, πριν την αστυνομική επιχείρηση του Δεκεμβρίου, που κατέβασε το The Pirate Bay για επτά εβδομάδες, κι έκανε τον συνιδρυτή του, Peter Sunde, να το αποκηρύξει.

Μέχρι σήμερα, μια κόπια του εφτάψυχου σάιτ, αναβίωνε με τη βοήθεια του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του, ISOHUNT, στη διεύθυνση theoldpiratebay.org.

Τech & Science
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η ελληνική δικαιοσύνη απέρριψε αίτημα για το μπλοκάρισμα των Torrent Πηγή: www.lifo.grhttp://www.lifo.gr/now/digital-life/58881Σ.Σ.: Αν και το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών είναι αρκετά λεπτό, το οποίο χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και επανεξέτασης των σχετικών νόμων και κανονισμών. Οπωσδήποτε δεν γίνεται όλοι οι πνευματικοί δημιουργοί να καταλήγουν βορά της ελεύθερης διακίνησης του έργου τους, εκτός και αν, ΜΟΝΟ, οι ίδιοι το επιθυμούν και όχι κάποια άσχετη επί της ουσίας εταιρεία ή οργανισμός, και καλά, αυθαίρετης, και όχι κατόπιν εντολής του εκάστοτε δημιουργού, διαχείρισης πνευματικού έργου, με το αζημίωτο βεβαίως-βεβαίως... Επαναλαμβάνω. Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών είναι πολύ λεπτό.Σ.Σ.2: Σκεφτείτε να είσαστε κάποιος δημιουργός ο οποίος βιοπορίζεστε αποκλειστικά και μόνο από τις πωλήσεις των έργων σας ή από ποσοστά επί των πωλήσεων τους και ξαφνικά το έργο σας να διατίθεται δωρεάν, άνευ όρων στο διαδίκτυο. Τι θα κάνατε; Πως θα νιώθατε;;;
Κύριε/κυρία θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι δεν μου περισσεύουν 30 ευρώ να αγοράσω μία ταινία ούτε 60 ευρώ να αγοράσω ένα video game. Δε θέλει κανείς να υποτιμήσει την τέχνη και προφανώς δε θα ήθελα να παρανομώ κατεβάζοντας τέχνη από torrentsites.Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, πόσο κακό αποτελεί ένα τέτοιο site για ένα παραγωγό κινηματογράφου, έναν ηθοποιό ή ένα τραγουδιστή;Το piratebay υπάρχει τόσα χρόνια, ωστόσο δεν είδα τη Τζένιφερ Λόπεζ ή τον Μπραντ Πιτ να σταματήσουν να φτιάχνουν βίλες. Δεν άκουσα πως η Μαντόνα πεινάει ή πως η Λαίδη Γκάγκα ζητιανεύει. Ο Κάμερον δεν ξέρει τι έχει και η ΚΟΝΑΜΙ συνεχίζει να βγάζει παιχνίδια. Ποιο είναι το συμπέρασμα;Ότι ο καλλιτέχνης που αξίζει την επιτυχία και τα λεφτά θα κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του σε βαθμό τέτοιο ώστε είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν piratebay, αυτός δε θα χάσει. Το πρόβλημα αγαπητή/αγαπητέ δεν είναι το piratebay.Το piratebay καθώς και κάθε άλλη μορφή ηλεκτρονικής πειρατείας είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο.Τι θέλω να πω; Ότι το πρόβλημα είναι μια κακή παγκόσμια οικονομική κατάσταση, μια έλλειψη παιδείας και μια έμφυτη τάση του ανθρώπου προς το καθετί εύκολο ακόμα κι αν είναι παράνομο. Ας εστιάζουμε λοιπόν εκεί και όχι στα torrentsites.Τώρα όσον αφορά την Ελλάδα, θα ήθελα να μιλήσουμε για την τέχνη. Ας πάρουμε ένα μεροκάματο της Βανδή κι ας το συγκρίνουμε με ένα ΜΗΝΙΑΙΟ μισθό ενός αγροτικού ιατρού. Ας πάρουμε επίσης μια τυχαία γειτονιά ελληνική. Κάθε γειτονιά πλέον εκτός από τον κομμωτή της, βγάζει κι από ένα ηθοποιό ή τραγουδιστή που σόνει και ντε, θέλουν μία καριέρα.Τώρα ας το πάμε όλο αυτό σε παγκόσμια κλίμακα κι ας το συνδέσουμε με το piratebay. Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν;Το piratebay αποτρέπει από την Αντζελίνα Τζολί να φτιάξει μία βίλα παραπάνω και τον κάθε τυχόντα να κάνει καριέρα στην τέχνη.Ίσως το βλέπω ως φίλτρο ένα τέτοιο torrentsite γιατί νιώθω τύψεις που παρανομώ, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, δε μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο.Κάθε τραγουδιστής/ηθοποιός/παραγωγός που θέλει να σημειώσει επιτυχία, θα πρέπει πλέον να γνωρίζει ότι αν δεν επιτύχει αρκετά, θα ζημιωθεί.Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στις μέρες μας:Η πειρατεία δε συμβιβάζεται με την τέχνη.Η τέχνη πρέπει να συμβιβαστεί με την πειρατεία.Paranonymus
Σκεφτείτε κι εσείς λίγο κυρία/κύριέ μου ότι δε μπορώ εγώ να πληρώσω 50 ευρώ για μια ταινία ή ένα βιντεοπαιγχνίδι ή να δίνω 20 ευρώ για ένα δίσκο με τραγούδια. Σκεφτείτε επίσης ότι κανείς από τους αστέρες του Χόλιγουντ δεν <<πεινάει>>. Κανείς δε θα διαφωνήσει μαζί σας στο αν θα πείραζε κάποιον από εμάς αν το το έργο του διανεμόταν ελεύθερα στο διαδίκτυο.Παρόλη την ύπαρξη του piratebay τόσα χρόνια, δε σταμάτησε η ΚΟΝΑΜΙ να βγάζει παιγχνίδια ούτε ο Μπραντ Πιτ να χτίζει βίλες.Απεναντίας η ύπαρξη torrentsites εξισσοροπεί εάν θέλετε τη γνώμη μου την όλη κατάσταση. Όταν κάποιο έργο είναι επιτυχημένο, τότε δεν έχει να φοβάται κανένα torrent ιστότοπο. Θα τα βγάλει τα λεφτά του. Όταν ένα έργο είναι αποτυχημένο τότε ανεξάρτητα από το αν ανεβεί σε torrentsite, η ζημιά θα υπάρξει και σχεδόν όλοι που δούλεψαν για το εν λόγω έργο θα μπουν μέσα.Δε συμφωνώ με την πειρατεία και θα ήθελα να μην καταφεύγω σε αυτή.Όμως, η πειρατεία αποτελεί αποτέλεσμα και όχι αίτιο του ευρύτερου προβλήματος. Ας εστιάζουμε στο τι είναι αυτό που μας έστρεψε στην πειρατεία και ας μη τα βάζουμε καθεαυτού με την πειρατεία.Λίγο η έλλειψη παιδείας, λίγο η κακή οικονομία, λίγο η έμφητη τάση του ατόμου προς το παράνομο και το εύκολο αποτελούν λόγους για την ύπαρξη της. Εντέλει, ας μηλίσουμε και λίγο για την Ελλάδα και ας πάρουμε ένα ένα τα μεροκάματα των τραγουδιστών σε μπουζουξίδικα.Ας τα συγκρίνουμε με ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα ιατρού. Κάτι δεν πάει καλά, δε νομίζετε;; Ας σκεφτούμε επίσης ότι κάθε γειτονιά στην Ελλάδα, εκεί που έβγαζε ένα κομμωτή, τώρα βγάζει επιπλέον ένα ηθοποιό κι έναν τραγουδιστή (χωρίς να θέλω να προσβάλλω το επάγγελμα του κομμωτή).Βλέπω το piratebay ως φίλτρο πλέον κι ίσως το κάνω για να μη νιώθω τύψεις που το χρησιμοποιώ.Εύχομαι κάποια στιγμή στο μέλλον να είναι έτσι τα πράγματα που να μη χρειαζόμαστε την πειρατεία (κάπου στο 2500 μ.Χ). Τώρα, ας συμβιβαστούν οι καλλιτέχνες και οι σκηνοθέτες και οι τραγουδιστές ότι ο κόσμος δε μπορεί να δίνει τόσα λεφτά για τα έργα τους και ότι πριν ξεκινήσουν μια καριέρα ως ηθοποιοί ή τραγουδιστές ή ή ή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με την πειρατεία. Η πειρατεία δε συμβιβάζεται με την τέχνη.Η τέχνη πρέπει να συμβιβαστεί με την πειρατεία.