Έρευνα για την εξαγορά του Shazam από την Apple - Τι ψάχνει η Κομισιόν

Έρευνα για την εξαγορά του Shazam από την Apple - Τι ψάχνει η Κομισιόν Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά διεισδυτική έρευνα για την εξαγορά της εφαρμογής αναγνώρισης μουσικής Shazam από την Apple.

Η κύρια ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η εφαρμογή Shazam θα δώσει στην Apple πρόσβαση σε ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιβληθεί έναντι των ανταγωνιστών της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Το Φεβρουάριο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας και της Ισπανίας, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εξαγορά προκειμένου να διαπιστώσει εάν επιτρέπεται βάσει ενός νόμου περί συγχωνεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξαγορά, σύμφωνα με την επιτροπή, «ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο». Η Επιτροπή έχει ζητήσει μια προθεσμία μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου για να διερευνήσει τις παραπάνω ανησυχίες.

Η μεγάλη ανησυχία φαίνεται να είναι ότι το Spotify και η Apple κερδίζουν σήμερα 1 εκατομμύριο κλικ την ημέρα μέσω της εφαρμογής Shazam, όσο είναι ακόμη «ζωντανό». Αν η Apple το κλείσει ή κατευθύνει από αυτό τις άμεσες παραπομπές μόνο στη δική της μουσική υπηρεσία, το Spotify θα χάσει αυτόματα ένα σημαντικό ποσοστό κίνησης. Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του Shazam για να στοχεύσει άδικα στους χρήστες των ανταγωνιστών της και «να τους ενθαρρύνει να μεταβούν στο Apple Music».

Η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαγκρέτε Βεστάγκερ, ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Κομισιόν, δήλωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ακούν μουσική έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming μουσικής. Η έρευνά μας στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι οπαδοί της μουσικής θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ελκυστικές προσφορές μουσικής ροής και δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με λιγότερες επιλογές ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης συγχώνευσης».

Η Αpple ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Shazam, μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. Η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, φυσικά εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς για την Apple πέρα από τα οφέλη που θα γευθεί, άμεσα, το Αpple Music.

Η Shazam διαθέτει μια ομάδα που είναι εξειδικευμένη σε μοντέλα εκπαίδευσης, ανάπτυξη αλγορίθμων και διαχείριση δεδομένων, και άρα το Shazam μπορεί να είναι ένα όφελος για την Apple με διάφορους τρόπους: η μουσική και η αναγνώριση του ήχου της είναι ήδη ενσωματωμένη στην ψηφιακή βοηθό Siri και το έργο της μηχανής θα μπορούσε να αποκτήσει βαθύτερη ολοκλήρωση μέσα το iOS, ενώ ταυτόχρονα θα ενίσχυε και το έργο της Siri. Η Apple θα μπορούσε επίσης να αξιοποιήσει την τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης του Shazam για τις προσπάθειές της σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας με το ARKit.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM