Eurovision 2019: Οι Hatari από την Ισλανδία είναι η τολμηρή συμμετοχή που προκαλεί το Ισραήλ

Eurovision 2019: Οι Hatari από την Ισλανδία είναι η τολμηρή συμμετοχή που προκαλεί το Ισραήλ Facebook Twitter
1

Οι Ισλανδοί λατρεύουν την Eurovision, αλλά το μουσικό συγκρότημα που έχουν επιλέξει να στείλουν φέτος στο Ισραήλ τον Μάιο απέχει πολύ από τον κόσμο της mainstream pop και το σύνηθες ύφος του διαγωνισμού.

Ονομάζονται Hatari στα ισλανδικά, που σημαίνει "Hater" (αυτός που μισεί σε μια ελεύθερη ερμηνεία), οι στίχοι τους είναι σκοτεινοί και με μάσκες, bdsm αναφορές και καρφιά κέρδισαν τον εθνικό διαγωνισμό της Ισλανδίας για τη Eurovision με ένα αντικαπιταλιστικό μήνυμα.

Το «Hatrið mun sigra» (Το μίσος θα επικρατήσει):

 

Οι νέοι της Ισλανδίας αγαπούν αυτή την «τέκνο-δυστοπική» (έτσι αυτοπροσδιορίζονται) μπάντα, με τον τραγουδιστή Matthias Tryggvi Haraldsson να τραγουδάει σκοτεινούς στίχους, καθώς οι χορευτές στροβιλίζονταν σε μια σκηνή κόκκινη, σαν ματωμένη. Το Ισραήλ από την άλλη δεν είναι καθόλου χαρούμενο με τη συμμετοχή τους...Οι εφημερίδας του Ισραήλ εγείρουν συνεχώς θέμα για τη συμμετοχή τους και αρκετοί επιδιώκουν τον αποκλεισμό τους από την φετινή Eurovision.

«Τα συναισθήματά μας είναι είναι υπέροχα καθώς το έθνος μας επέλεξε και θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο σχέδιό μας να καταστρέψουμε τον καπιταλισμό», δήλωσε στην εθνική τηλεόραση μετά τη συντριπτική νίκη τους, ο αρχηγός του συγκροτήματος.

To προκλητικό βίντεο του «Hatrið mun sigra»:

 

Ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό είναι μια πολιτική δήλωση κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ, παρόλο που το τραγούδι δεν έχει καμία αναφορά στη χώρα.

Η μπάντα αμφισβητεί ανοιχτά τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τα μέλη της στρέφονται κατά των πολιτικών του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Λένε ότι είναι παράλογο που επιτρέπουν στη χώρα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και πως το Ισραήλ θα έπρεπε να είναι εκτός Eurovision.

Οι επικριτές τους αναρωτιούνται γιατί οι Hatari συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην Eurovision και υποστηρίζουν ότι το μήνυμά μίσους δεν προσφέρει τίποτα για τους Παλαιστίνιους. Αρκετοί στην Ισλανδία λένε πως ασχέτως με τη συμμετοχή του συγκροτήματος η χώρα τους θα έπρεπε να έχει μποϊκοτάρει φέτος τη διοργάνωση.

«Η κριτική είναι κατανοητή και αποδεκτή και θα χαρούμε να δούμε μια σοβαρή συζήτηση για την πολιτική του διαγωνισμού», λέει ο Matthias.

Eurovision 2019: Οι Hatari από την Ισλανδία είναι η τολμηρή συμμετοχή που προκαλεί το Ισραήλ Facebook Twitter

Ποιοι είναι οι Hatari;

Ο Einar Hrafn Stefansson, ο ντράμερ με την δερμάτινη μάσκα, είναι γιος του πρεσβευτή της Ισλανδίας στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν μέλος της διαπραγματευτικής επιτροπής όταν η Ισλανδία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Klemens Hannigan είναι ο γιος του Nikulas Hannigan, ο οποίος είναι επικεφαλής τμήματος στο γραφείο εμπορίου του Υπουργείου Εξωτερικών.


Ο πατέρας του τραγουδιστή Matthias Tryggvi Haraldsson κατέχει νομική εταιρεία στην Ισλανδία.


Οι Hatari, ιδρύθηκαν από τους Hannigan και Haraldsson το 2015 και ξεκίνησαν την καριέρα τους από μια underground μουσική σκηνή. Εμπλουτίστηκαν από μια ομάδα ταλαντούχων χορευτών και χορογράφων, αλλά και από καλλιτέχνες και περιγράφουν τον εαυτό τους ως  μια συλλογική ομάδα.

Ερωτηθείς για το τι πρεσβεύει το τραγούδι τους, ο επικεφαλής της μπάντας λέει: « Το Hatrið mun sigra είναι κατά την άποψή μας, μια δυστοπία, μια αντανάκλαση της εξουσίας και της αδυναμίας, της ελπίδας και της απελπισίας. Είναι ένα σκοτεινό όραμα για το μέλλον, μια προειδοποίηση ενάντια σε αυτό που βλέπουμε ως πιθανή πραγματικότητα, αν δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Ο λαϊκισμός αυξάνεται στην Ευρώπη».

Eurovision 2019: Οι Hatari από την Ισλανδία είναι η τολμηρή συμμετοχή που προκαλεί το Ισραήλ Facebook Twitter

Η ισραηλινή ομάδα Shurat HaDin κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εμποδίσει την μπάντα να συμμετάσχει , σύμφωνα με το νόμο που αρνείται την είσοδο σε άτομα με συνδέσμους στο κίνημα της BDS, το οποίο προωθεί το πλήρες μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ για τις πολιτικές του έναντι των Παλαιστινίων.

Αυτό είναι απίθανο να συμβεί, αλλά οι κανόνες της Eurovision είναι σαφείς. Ο διαγωνισμός τραγουδιού είναι ένα μη πολιτικό γεγονός και παραβίαση αυτού του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό.

Δεν επιτρέπονται στίχοι, ομιλίες, χειρονομίες πολιτικού, εμπορικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.


Οι Hatari λένε ότι δεν σχεδιάζουν να κάνουν κάτι τέτοιο, όπως το να φέρουν μια παλαιστινιακή σημαία στη σκηνή. Ισχυρίζονται πως έχουν τρόπο να περάσουν το μήνυμά τους χωρίς να παραβιάσουν κανέναν κανόνα και πως η νίκη τους είναι αυτή που θα εξαπλώσει στη συνέχεια το μήνυμα χωρίς περιορισμούς.

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
Με πληθυσμό μικρότερο των 360.000 κατοίκων, το να συζητάς το ποιος είναι συγγενής ποιου δεν έχει και πολύ νόημα ή, καλύτερα, δεν έχει το νόημα που έχει σε άλλες πολυπληθέστερες χώρες.Είμαι απόλυτα σίγουρος πως ο γιος του Χ Ισλανδού μικρο-μεσο-παράγοντα της (προφανώς πελώριας) εμπορικής/ επιχειρηματικής ζωής της Ισλανδίας, θα είναι και εγγονός υπαλλήλου/ εργάτη της ιχθυοπαραγωγικής ζωής του τόπου (π.χ. ψαρά, ναυτικού).Όμως,… μπαίνεις σε σκέψεις… Πόσο προχώ είναι εκεί στην Ισλανδία!!Κανείς μεγαλοπαράγοντας δεν πίεσε άραγε τους γόνους του να ακολουθήσουν τα ένδοξα βήματά του;