Προς εκτόνωση το προσφυγικό στην Αθήνα; Τι δείχνει νέα ενδιαφέρουσα έρευνα

Προς εκτόνωση το προσφυγικό στην Αθήνα; Τι δείχνει νέα ενδιαφέρουσα έρευνα Facebook Twitter
Στους 1.000 κατοίκους της Αθήνας, η συντριπτική πλειονότητα (80%) υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι από άλλες χώρες δεν δημιουργούν προβλήματα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
2

Ίσως να ήταν στο μυαλό πολλών, όμως σχεδόν κανένας δεν το είχε παραδεχτεί πριν από την πρόσφατη δημοσίευση τριών σχετικών ερευνών από το Παρατηρητήριο Προσφυγικών Ροών στην Αθήνα: μήπως τα πράγματα έχουν ηρεμήσει όσον αφορά το προσφυγικό στην Αθήνα;


Το 66% των Αθηναίων που ρωτήθηκε θεωρεί ότι η παρουσία προσφύγων στη γειτονιά του δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Από ένα δείγμα 1.600 προσφύγων που στεγάστηκαν κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017 στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα και άλλα 901 άτομα τα οποία φιλοξενήθηκαν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα από τον Δήμο Αθηναίων, η πλειονότητα δηλώνει ότι δεν έχει πέσει θύμα κάποιου περιστατικού ξενοφοβίας (88% στον Ελαιώνα και 97% στα διαμερίσματα) κατά την παραμονή της στη χώρα μας. Μάλιστα, 95% των προσφύγων που ζουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα δηλώνουν ότι έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους.
Δεν πάει πολύς καιρός από την εποχή που τα δελτία ειδήσεων κάλυπταν με τρομολαγνικό τρόπο την κατάσταση στο προσφυγικό με απευθείας συνδέσεις από την πλατεία Βικτωρίας, που είχε καταληφθεί από ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψουν τα κλειστά σύνορα των γειτονικών χωρών στα βόρεια, με καθημερινές ενημερώσεις για τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα και χάρτες με τις δομές φιλοξενίας που δημιουργούνταν, και το υπόγειο μήνυμα «έρχονται δίπλα σου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μια οικογένεια προσφύγων που διαμένει σε νοικιασμένο διαμέρισμα στην Αθήνα ξοδεύει κατά μέσο όρο 132 ευρώ την εβδομάδα στις τοπικές αγορές – τα χρήματα αυτά διατίθενται κυρίως στην αγορά τροφίμων/ποτών και προϊόντων φροντίδας βρεφών.

Ίσως, τελικά, αυτό ακριβώς να χρειαζόταν, να ζήσουν δίπλα μας, για να καταρριφθούν αρκετοί μύθοι. Στο λεκανοπέδιο Αττικής ζουν οι 18.000 από τους 50.000 περίπου πρόσφυγες/μετανάστες που δέχτηκε η χώρα το τελευταίο διάστημα. Οι περισσότεροι εξ αυτών κινούνται στην πόλη, δεν μένουν εσώκλειστοι στις δομές φιλοξενίας, κάτι που φαίνεται ότι ταιριάζει και στο προφίλ τους, καθώς η πλειονότητα των φιλοξενούμενων προέρχεται από πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων. Δεν είναι άνθρωποι που «κατέβηκαν από τα βουνά». Επίσης, η συμβολή τους στην οικονομία της πόλης δεν είναι αμελητέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μια οικογένεια προσφύγων που διαμένει σε νοικιασμένο διαμέρισμα στην Αθήνα ξοδεύει κατά μέσο όρο 132 ευρώ την εβδομάδα στις τοπικές αγορές – τα χρήματα αυτά διατίθενται κυρίως στην αγορά τροφίμων/ποτών και προϊόντων φροντίδας βρεφών. Μια οικογένεια που διαμένει στον Ελαιώνα ξοδεύει 78 ευρώ την εβδομάδα, τα οποία διατίθενται κυρίως σε αγορά τροφίμων/ ποτών και καρτών τηλεφωνίας.
Φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα είναι ρόδινα, όμως η σχετικά καλή διαχείριση μιας προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης σε μια χώρα υπό κρίση κάπου πρέπει να πιστωθεί. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα ίσως να το κάνει πιο εύκολο, ίσως και όχι. Από τους ερωτηθέντες επικεφαλής νοικοκυριών, ένα ιδιαιτέρως μικρό ποσοστό δηλώνει πρόθεση παραμονής στην Ελλάδα (8% στον Ελαιώνα, 2% στα διαμερίσματα), καθώς η μεγάλη πλειονότητα δηλώνει τη Γερμανία ως τελικό προορισμό (61% στον Ελαιώνα, 64% στα διαμερίσματα).

Όλοι γνωρίζουμε ότι θέλουν να καταλήξουν σε μια πλούσια χώρα της δυτικής Ευρώπης, κατά προτίμηση στη Γερμανία. Όμως τι γίνεται όταν φτάνουν εκεί; Ο «Guardian» πριν από λίγες μέρες δημοσίευσε ένα μεγάλο, long read, ρεπορτάζ σχετικά με το Sumte, το χωριό των 120 κατοίκων στη Βαυαρία που έγινε διάσημο λόγω της εγκατάστασης 750 προσφύγων σε μια παλιά βιοτεχνία. Η αναλογία 7 μετανάστες προς 1 Γερμανό κάτοικο λειτούργησε ως σύμβολο για τους ακροδεξιούς που οδύρονται για την αλλοίωση της γερμανικής κουλτούρας. Οι αρχικές επιφυλάξεις των κατοίκων ξεπεράστηκαν και το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει κάπως με την κατάσταση στην Αθήνα. Οι «φιλοξενούμενοι» δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στο χωριό, ίσα-ίσα ενίσχυσαν την τοπική οικονομία, όμως πριν περάσει ένας χρόνος εγκατέλειψαν τη δομή οικειοθελώς. Στην αρχή οι ανύπαντροι άνδρες και στη συνέχεια όλες οι οικογένειες άφησαν πίσω τους τη σιγουριά της δομής και πήγαν σε μεγαλύτερες πόλεις, όπου θα μπορούσαν να βρουν δουλειά.

Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue
με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων

Στους 1.000 κατοίκους της Αθήνας, η συντριπτική πλειονότητα (80%) υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι από άλλες χώρες δεν δημιουργούν προβλήματα. Θετικοί εμφανίζονται οι Αθηναίοι στην πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Το 72% τάσσεται υπέρ των πρόσβασης στο σχολείο και το 65% υπέρ της πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Το 43% συμφωνεί με τη φιλοξενία προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ενώ το 38% υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μένουν σε ειδικούς καταυλισμούς. Το 44% διαφωνεί με την ανέγερση τεμένους, ενώ το 52% συμφωνεί με τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Οι επιδράσεις της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να διακρίνονται σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, εμφανίζονται θετικές, παρέχοντας ένα ευέλικτο ως προς την απασχόληση και τις αμοιβές εργατικό δυναμικό που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, τα αναμενόμενα μακροπρόθεσμα οφέλη από την παράνομη μετανάστευση είναι αρκετά αμφίβολα. Η παράνομη μετανάστευση καθυστερεί την αναδιοργάνωση της παραγωγής, την υποκατάσταση εργασίας με κεφάλαιο και νέα τεχνολογία, που αποτελούν προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι επίσης δυνατό να καθυστερήσει τις απαραίτητες αλλαγές στο άκαμπτο νομοθετικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας και να επηρεάσει τη στάση των Ελλήνων έναντι συγκεκριμένων επαγγελμάτων.https://www.kepe.gr/index.php/el/erevna/dimosieyseis/ereynhtikes-synergasies/eyropaiko-diktyo-metanasteyshs/item/699-no-13-παρανομοι-μεταναστεσ-στην-ελλαδα-κρατικεσ-πολιτικεσ-τα-χαρακτηριστικα-και-η-κοινωνικη-τουσ-θεση
Ασε που δεν υπολογιζει τον υπαρκτο κινδυνο εισοδου ατομων και οικογενειων ΗΔΗ ριζοσπαστικοποιημενων, οπως πχ εγινε με τον βομβιστη του Μαντσεστερ: πολιτικος προσφυγας διωγμενος απο τον Κανταφι, ο πατέρας του αλλα λόγω .. ριζοσπαστικοποιησης.