0
LIFO PICKS

Βενεζουέλα: Τι είναι αυτό που μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται μπλεγμένη στα δίχτυα μίας εκτενούς οικονομικής, πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν ξέσπασε ένας αγώνας εξουσίας ανάμεσα στον καθιερωμένο ηγέτη, Νικολάς Μαδούρο, και τον αυτοανακηρυσσόμενο προσωρινό πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό.


Τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν σταλεί στην χώρα, έχουν μετατρέψει τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία σε σημείο ανάφλεξης των αναταραχών ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές. Η αναμέτρηση αναμενόταν να πάρει μία διαφορετική τροπή στις 23 Φεβρουαρίου του 2019.


Αυτή ήταν η μέρα όπου ο Γκουαϊδό προσκάλεσε χιλιάδες υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν προς τα σύνορα με την Κολομβία, και να βοηθήσουν στην μεταφορά των εισερχόμενων φορτίων τροφίμων και φαρμάκων στον ταλαιπωρημένο και πεινασμένο λαό της Βενεζουέλας. Όλα εξαρτιόνταν από το αν ο στρατός της Βενεζουέλας, που τόσα χρόνια υποστήριζε των πρόεδρο Μαδούρο, θα άλλαζε πλευρά και θα άφηνε την βοήθεια να εισέλθει στη χώρα.


Σε αυτό το ντοκιμαντέρ ο παραγωγός ταινιών, Tuki Jencquel, συνεργάζεται με τον δημοσιογράφο, Cesar Batiz. Οι δύο τους ακολουθώντας μία συνοδεία από νομοθέτες που έχει στείλει ο Guaido, ταξιδεύουν προς την συνοριακή Κολομβιανή πόλη Κουκούτα.


Εδώ και πολλά χρόνια οι αποκαλύψεις του Batiz για την διαφθορά που ασκείται στους τομείς του πετρελαίου και ηλεκτρισμού, έχουν ενοχοποιήσει τόσο αξιωματούχους της κυβέρνησης όσο και μέλη του στρατού. Μάλιστα η διαφθορά, σύμφωνα με αναλυτές, φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αυξανόμενη κρίση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.


H Βενεζουέλα ήταν κάποτε μία πλούσια χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Όμως η ασταθής κυβέρνηση, ο υπερπληθωρισμός και η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων οδήγησαν 3 εκατομμύρια ανθρώπους στην μετανάστευση.


Έτσι στις 23 Φεβρουαρίου του 2019 οι χρόνιες εντάσεις που υπήρχαν στη χώρα ξέσπασαν τελικά σε μία αναμέτρηση μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντιπολίτευσης, πάνω σε μια συνοριακή γέφυρα μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας.

Lifo Picks

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ