5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Το κρασί είναι πάνω απ' όλα επικοινωνία, όχι "μνήμες της Ελένης από το Κωσταλέξι". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ποιοτική αναβάθμιση που έχει γίνει στα κρασιά της Κρήτης είναι ραγδαία και το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δοκιμάζουμε ολοένα και πιο συχνά τοπικές ποικιλίες σε διαφορετικά στυλ οινοποίησης.

Η λευκή ποικιλία Βιδιανό είναι μία από τις πρώτες που τράβηξε το ενδιαφέρον μας πριν από μία δεκαετία. Τότε συναντούσαμε ελάχιστες μονοποικιλιακές προτάσεις στις προθήκες των καταστημάτων, ενώ σήμερα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολυάριθμες, κάποιες εκ των οποίων δεν προέρχονται από την Κρήτη.

Το Βιδιανό έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Αν και συχνά το κρασί χαρακτηρίζεται από στοιχεία έντονου τοπικισμού, κατά τη γνώμη μας είναι ευλογία να δοκιμάζουμε μια ποικιλία προερχόμενη και από άλλα μικροκλίματα. Η φήμη του Ασύρτικου δεν θα ήταν ποτέ η ίδια εάν δεν είχε φυτευτεί όχι απλώς παντού στην Ελλάδα, μα και από την Καλιφόρνια έως την Αυστραλία. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, επικοινωνία.

Το Βιδιανό λένε ότι προέρχεται από την περιοχή του Ρεθύμνου, όμως τις περισσότερες φυτεύσεις σήμερα τις συναντάμε από παραγωγούς του Ηρακλείου. Έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Ξεχωρίσαμε πέντε εντελώς διαφορετικές εκδοχές της ποικιλίας, προκειμένου να δοκιμάσετε και να δείτε ποια σας ταιριάζει.

ΑΣΠΡΑ ΧΑΡΑΚΙΑ

Οινοποιείο Στραταριδάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης, γύρω από τον ενιαίο αμπελώνα της οικογένειας Στραταριδάκη, δεσπόζουν μοναστηριακά κτήματα και άσπρα βράχια ή, αλλιώς, χαράκια, σύμφωνα με τους Κρητικούς. Εκεί οφείλει το όνομά της μία από τις πιο αγαπητές ετικέτες της λευκής ποικιλίας. Κομψά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, ώριμων εσπεριδοειδών και διακριτικές ανθικές νότες. Φρουτώδης γεύση, με ισορροπημένη οξύτητα και καλής διάρκειας επίγευση.

VORINOS

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η οικογένεια Δασκαλάκη έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια από τον Μεσοπόλεμο. Η 3η γενιά, πλέον, έχει επενδύσει στη βιοδυναμική καλλιέργεια και παράγει κρασιά με χαρακτήρα. Το Βιδιανό της έχει κρυστάλλινη καθαρότητα, έντονα φρουτώδη διάσταση με νύξεις λευκών ανθέων και ευχάριστη, μακρά επίγευση.

3,14

Κτήμα Πατεριανάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λένε ότι στο κρασί αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του οινοποιού. Αν είναι έτσι, τότε τι συμβαίνει σε ένα οινοποιείο που το «τρέχουν» τέσσερις δυναμικές γυναίκες; Μετά τον επιτυχημένο Μελισσόκηπο, τολμούν μια σειρά κρασιών ήπιας οινοποίησης σε περιορισμένο αριθμό φιαλών με τίτλο «3,14». Ντελικάτα αρώματα πυρηνόκαρπων και αχλαδιού με νύξεις εσπεριδοειδών. Στόμα ζουμερό, με φρουτώδη επίγευση.

ΑΜPHΟRΑ

Οινοποιείο Δουλουφάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καταξιωμένος οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης, με σημαντική εμπειρία στη βόρεια Ιταλία, έχει ήδη στο portfolio του δύο δημοφιλείς προτάσεις Βιδιανού: το Δάφνιο και τον Άσπρο Λαγό. Αυτήν τη φορά μάς παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή της ποικιλίας, αφού η οινοποίηση έγινε με τη χρήση πήλινων κρητικών αμφορέων 300 lt. Ξεχωριστός αρωματικός χαρακτήρας γλυκών εσπεριδοειδών με νύξεις μελιού και μπαχαρικών. Εντυπωσιακό στόμα με τονισμένη οξύτητα, γήινες νότες και διακριτικές τανίνες. Μοναδικό αποτέλεσμα.

OENOPS

Κρασιά Oenops

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς καταπιάνεται με γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Για το Βιδιανό επέλεξε σταφύλια από ορεινά αμπελοτόπια του Ηρακλείου και τα οινοποίησε με χρήση τριών διαφορετικών δοχείων (δεξαμενή inox, αμφορέας και βαρέλι). Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, με νότες βοτάνων. Στο στόμα η λιπαρή υφή εξισορροπείται από τη δροσερή οξύτητα, προσδίδοντας διάρκεια στην επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ