5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Το κρασί είναι πάνω απ' όλα επικοινωνία, όχι "μνήμες της Ελένης από το Κωσταλέξι". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ποιοτική αναβάθμιση που έχει γίνει στα κρασιά της Κρήτης είναι ραγδαία και το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δοκιμάζουμε ολοένα και πιο συχνά τοπικές ποικιλίες σε διαφορετικά στυλ οινοποίησης.

Η λευκή ποικιλία Βιδιανό είναι μία από τις πρώτες που τράβηξε το ενδιαφέρον μας πριν από μία δεκαετία. Τότε συναντούσαμε ελάχιστες μονοποικιλιακές προτάσεις στις προθήκες των καταστημάτων, ενώ σήμερα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολυάριθμες, κάποιες εκ των οποίων δεν προέρχονται από την Κρήτη.

Το Βιδιανό έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Αν και συχνά το κρασί χαρακτηρίζεται από στοιχεία έντονου τοπικισμού, κατά τη γνώμη μας είναι ευλογία να δοκιμάζουμε μια ποικιλία προερχόμενη και από άλλα μικροκλίματα. Η φήμη του Ασύρτικου δεν θα ήταν ποτέ η ίδια εάν δεν είχε φυτευτεί όχι απλώς παντού στην Ελλάδα, μα και από την Καλιφόρνια έως την Αυστραλία. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, επικοινωνία.

Το Βιδιανό λένε ότι προέρχεται από την περιοχή του Ρεθύμνου, όμως τις περισσότερες φυτεύσεις σήμερα τις συναντάμε από παραγωγούς του Ηρακλείου. Έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Ξεχωρίσαμε πέντε εντελώς διαφορετικές εκδοχές της ποικιλίας, προκειμένου να δοκιμάσετε και να δείτε ποια σας ταιριάζει.

ΑΣΠΡΑ ΧΑΡΑΚΙΑ

Οινοποιείο Στραταριδάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης, γύρω από τον ενιαίο αμπελώνα της οικογένειας Στραταριδάκη, δεσπόζουν μοναστηριακά κτήματα και άσπρα βράχια ή, αλλιώς, χαράκια, σύμφωνα με τους Κρητικούς. Εκεί οφείλει το όνομά της μία από τις πιο αγαπητές ετικέτες της λευκής ποικιλίας. Κομψά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, ώριμων εσπεριδοειδών και διακριτικές ανθικές νότες. Φρουτώδης γεύση, με ισορροπημένη οξύτητα και καλής διάρκειας επίγευση.

VORINOS

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η οικογένεια Δασκαλάκη έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια από τον Μεσοπόλεμο. Η 3η γενιά, πλέον, έχει επενδύσει στη βιοδυναμική καλλιέργεια και παράγει κρασιά με χαρακτήρα. Το Βιδιανό της έχει κρυστάλλινη καθαρότητα, έντονα φρουτώδη διάσταση με νύξεις λευκών ανθέων και ευχάριστη, μακρά επίγευση.

3,14

Κτήμα Πατεριανάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λένε ότι στο κρασί αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του οινοποιού. Αν είναι έτσι, τότε τι συμβαίνει σε ένα οινοποιείο που το «τρέχουν» τέσσερις δυναμικές γυναίκες; Μετά τον επιτυχημένο Μελισσόκηπο, τολμούν μια σειρά κρασιών ήπιας οινοποίησης σε περιορισμένο αριθμό φιαλών με τίτλο «3,14». Ντελικάτα αρώματα πυρηνόκαρπων και αχλαδιού με νύξεις εσπεριδοειδών. Στόμα ζουμερό, με φρουτώδη επίγευση.

ΑΜPHΟRΑ

Οινοποιείο Δουλουφάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καταξιωμένος οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης, με σημαντική εμπειρία στη βόρεια Ιταλία, έχει ήδη στο portfolio του δύο δημοφιλείς προτάσεις Βιδιανού: το Δάφνιο και τον Άσπρο Λαγό. Αυτήν τη φορά μάς παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή της ποικιλίας, αφού η οινοποίηση έγινε με τη χρήση πήλινων κρητικών αμφορέων 300 lt. Ξεχωριστός αρωματικός χαρακτήρας γλυκών εσπεριδοειδών με νύξεις μελιού και μπαχαρικών. Εντυπωσιακό στόμα με τονισμένη οξύτητα, γήινες νότες και διακριτικές τανίνες. Μοναδικό αποτέλεσμα.

OENOPS

Κρασιά Oenops

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς καταπιάνεται με γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Για το Βιδιανό επέλεξε σταφύλια από ορεινά αμπελοτόπια του Ηρακλείου και τα οινοποίησε με χρήση τριών διαφορετικών δοχείων (δεξαμενή inox, αμφορέας και βαρέλι). Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, με νότες βοτάνων. Στο στόμα η λιπαρή υφή εξισορροπείται από τη δροσερή οξύτητα, προσδίδοντας διάρκεια στην επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ