Πολύ Κακές Κριτικές: Καίγοντας, επιτέλους, το 'Κάψε το Σενάριο'

Πολύ Κακές Κριτικές: Καίγοντας, επιτέλους, το 'Κάψε το Σενάριο' Facebook Twitter
53

Έχω την εντύπωση ότι καμία κριτική, όσο κακή κι αν είναι, δεν θα καταφέρει να αποτυπώσει πλήρως το μέγεθος της αποτυχίας του "Κάψε το Σενάριο", σε σχέση με το δικό μου (χάλια πιθανότατα) χιούμορ. 

 

Πέρσι το επιχειρήσε η Αστερόπη Λαζαρίδου. Να μερικά αποσπάσματα:

Η αποτυχημένη απόπειρα για stand-up comedy στην τηλεόραση με αστεία του Δημοτικού άντε και του Γυμνασίου, μόνο νεύρα μπορεί να μας προκαλέσει. [...] Το αξιοθαύμαστο σε όλο αυτό κι ενώ ήδη νιώσεις να σου έχει μουδιάσει ο εγκέφαλος, είναι ότι το κοινό χαχάνιζε. Ίσως βέβαια απλά να ήταν χαρούμενο επειδή μπήκε στον κόπο να βγει απ' το σπίτι και να μπει σε ένα τηλεοπτικό στούντιο. Όπως όταν πηγαίνεις σε μία παράσταση που πλήρωσες για να δεις αλλά δεν σου άρεσε και για να μην κλάψεις τα λεφτά σου, λες με μισοκακόμοιρο ύφος «εεε, είχε κάποια καλά στοιχεία, δεν ήταν και άσχημη», κτλ. Ποιος ξέρει;

Το χειρότερο είναι ότι κάτι τέτοια τηλε-concepts γίνονται στο όνομα του πολύπαθου «νεανικού κοινού» της τηλεόρασης, ότι δηλαδή κάποιος πιστεύει ότι μ' αυτά γελάνε τα πιτσιρίκια που είναι πλέον το αγαπημένο target group της διαφημιστικής πίτας. Σίγουρα, έχουμε όλοι παρόμοιες ιστορίες από το Δημοτικό, όταν περνάγαμε εξαίσια στα διαλείμματα με καλαμπούρια του τύπου «έχεις λαγό; -έχει ουρά;». Αυτό που παραμένει άγνωστο, είναι γιατί η τηλεόραση πρέπει να δώσει χώρο και χρόνο σε κάτι τέτοιο. Κι ύστερα όλο και περισσότεροι εν δυνάμει τηλεθεατές γυρίζουν την πλάτη στο καμένο σενάριο και κατεβάζουν καταπληκτικές αμερικανικές και βρετανικές σειρές...

Φέτος πρόσθεσε το λιθαράκι του και ο Κοσμάς Βίδος, γράφοντας την περασμένη Κυριακή στο Βήμα:

«Σενάριο» χωρίς χιούμορ

«Εχω πέντε αισθήσεις, όχι όμως και την αίσθηση του χιούμορ» είχε πει με άκρως χιουμοριστική διάθεση ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Εντουαρντ Αλμπι. Τα λόγια του θυμήθηκα κατά τη διάρκεια του βασανιστικού δεύτερου επεισοδίου τού «Κάψε το σενάριο». Ενώ παρακολουθούσα τις άκαρπες προσπάθειες πέντε νέων να μας κάνουν να γελάσουμε σε μια σύγχρονης κοπής επιθεώρηση από την οποία απουσίαζε εντελώς το βασικό συστατικό του είδους: το χιούμορ.

Είχα αναφερθεί και πέρυσι στην ατυχήσασα κατά τη γνώμη μου εκπομπή, και αν επανέρχομαι είναι κυρίως για να εκφράσω την απορία: ποιος φαεινός εγκέφαλος αποφάσισε την επανάληψη μιας παραγωγής που και δεν έφερε υψηλά νούμερα και κατά γενική ομολογία πρόκειται για ό,τι πιο σαχλό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια; Ακούγομαι αυστηρός, στην πραγματικότητα όμως εξάντλησα την επιείκειά μου και τις αντοχές μου παρακολουθώντας τη σειρά με προσοχή και προσπαθώντας να ανακαλύψω πού ήταν το αστείο σε αυτή τη συρραφή αδέξια γραμμένων και ερμηνευμένων σκετς, πρωτόγονων αυτοσχεδιασμών, πιθηκισμών, παιδαριωδών μιμήσεων. Επληξα και εκνευρίστηκα.

Η stand-up comedy, γιατί αυτό (προσπαθούν να) κάνουν τα παιδιά τού «Κάψε το σενάριο», χρειάζεται ηθοποιούς-performers με ιδιαίτερες δεξιότητες: αμεσότητα, φαντασία, ταχύτητα στη σκέψη και στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν, ευκολία - ευελιξία στην επικοινωνία και στον διάλογο, ταλέντο στην υποκριτική, τη μιμική, ενίοτε στο τραγούδι, το θάρρος (και το καλώς εννοούμενο θράσος) που θα τους επιτρέψει να απογειώσουν την παράστασή τους χωρίς αναστολές και κρατήματα, αλλά και το μέτρο που θα βοηθήσει ώστε να μη γίνουν γελοίοι.

Πόσα τέτοια «πολυεργαλεία» υπάρχουν στην Ελλάδα; Μπορώ να θυμηθώ τον Γιώργο Μαρίνο, τον Χάρρυ Κλυνν, τον Τζίμη Πανούση και τον Λάκη Λαζόπουλο, τέσσερις καλλιτέχνες καθένας εκ των οποίων υπηρέτησε το είδος με τον δικό του τρόπο γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άρεσαν όλοι σε όλους. Κοινό χαρακτηριστικό τους η οξύνοια με την οποία συνέλαβαν τον παλμό της εποχής τους (τον Μαρίνο βοήθησαν και τα εξαιρετικά κείμενα του Γιάννη Ξανθούλη) για να τον μεταμορφώσουν σε παρλάτες που διασκέδαζαν και προβλημάτιζαν.

Σε αντίθεση με τέτοιους καλλιτέχνες, που κατάφεραν να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκαλο, τα παιδιά τού «Κάψε το σενάριο» μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων, αναλώνονται σε φωνασκίες και μούτες, με τη σάτιρά τους να στερείται ουσίας, ψυχής και έμπνευσης. Είναι ακατάλληλα για το είδος; Φταίει η δύσκολη εποχή μας που μπλοκάρει ακόμη και τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους; Μήπως η stand-up comedy είναι ένα είδος που δεν ταιριάζει στην τηλεόραση; Οποια και αν είναι η απάντηση, σημασία έχει το αποτέλεσμα: το (χαμηλό) 18,9% στις θεαματικότητες και το σχόλιο φίλου που αποφάνθηκε: «Αυτό δεν είναι "Κάψε το σενάριο", είναι "Σπάσε την τηλεόραση"».

53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύ Κακές Κριτικές: 50 Shades of Grey - ένα κακογραμμένο πατσαβούρι

Mικροπράγματα / Πολύ Κακές Κριτικές: 50 Shades of Grey - ένα κακογραμμένο πατσαβούρι

"Αυτό δεν είναι βιβλίο. Είναι καταγραφή ενός υγρού ονείρου μιας δωδεκάχρονης που πάτησε το λάθος βίντεο στο YouPorn, γραμμένη με τη γλώσσα μιας πουριτανής που προσπαθεί να κάνει cybersex."
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

Mικροπράγματα / Πολύ Κακές Κριτικές: ο Κοσμάς Βίδος για το βιβλίο του Αρναούτογλου.

Μερικές φορές κάποιες κριτικές είναι τόσο εύστοχα βιτριολικές, τόσο αστεία κακές που αξίζουν πολύ περισσότερο απ' ό,τι το πολιτιστικό αγαθό που κρίνουν. Αυτές οι κριτικές κερδίζουν επάξια τη θέση τους στα ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ και στη νέα μικρο-στήλη Πολύ Κακές Κριτικές.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
δεν ξέρω πόσο κακό έιναι γιατί δεν άντεξα να δω πάνω από 5 λεπτά. το μόν που κατάλαβα είναι πόσο εκνευριστικο είνσι όλο το concept, τ ο σ ο που νομίζω οτι θα άντεχα τον Σεφερλή και 5 λεπτά παραπάνω
για να σας δωσω μια αλλη οπτικη... δεν υπαρχει παγκοσμιως (με επιφυλαξη αυτο) σατιρικη εκπομπη 45λεπτη. δεν ειναι το ιδιο. τα ''κακογραμμενα σκετσακια'' δεν θα υπηρχαν αμα δεν ηθελε το mega να τα τσεπωνει απο τις διαφημισεις (ασε που δεν τα θεωρω κακογραμμενα) Το πολυ πετυχημενο whose line is it anyway της αμερικης ειναι 20λεπτο και δεν εγινε επιτυχια με τη μια. ηρεμηστε. Το χιουμορ των υπολοιπων που ειπατε το εχουμε δει και το εχουμε ξαναδει εδω και 20 χρονια. και μην αυταπαταστε ακομα και αυτοι ανακυκλωνονται. Τα παιδια κανουν μια πολυ καλη προσπαθεια και το χιουμορ τους ειναι τοσο καλο οσο και το κοινο τους (σε πολλες περιπτωσεις) αλλα και οσο επιεικης η λογοκρισια της τηλεορασης...Οι κακες κριτικες ειναι πολυ ευκολες ε? ειμαι σιγουρος πως μια ιδια εκπομπη στο Internet θα σε εκανε να κυπηθεις απο τα γελια και αν δεν σε εκανε, τοτε μαλλον δεν εχεις αισθηση του χιουμορ.
από το να βλέπω τον "αριστερο - αλλα βγαζω τα μαλλιοκεφαλα μου-" Λαζόπουλο με τα ,τραγικο σε αριθμο, σεξιστικα του σχολια που βαφτίζει σατιρα, προτιμω νεα παιδια να εχουν δουλεια αυτο τον δυσκολο καιρο. κι ας ειναι και χαζη η εκπομπη, η μόνη χαζή είναι αλλωστε?
Όσο κακή κι αν είναι η σειρά, τα σχόλια των φαν της είναι ακόμα χειρότερα. Το καλό είναι ότι βγάζουν, άθελά τους, πολύ περισσότερο γέλιο από την ίδια τη σειρά.
Κακιά φάρα ο Ελληνας. Παντογνώστης και κριτής των πάντων. Απόλυτος χωρίς να στηρίζει τη γνώμη του με επιχειρήματα. Χωρίς να ζυγίζει τα θετικά με τα αρνητικά. Χωρίς να παραδέχεται οτι κάτι είναι καλυτερο από κάτι άλλο. Στατικός, κλειστός σε νέες ιδέες, προκατειλημμένος σε οτιδήποτε ξεφεύγει από τα δεδομενα. Κι αντί να ενθαρρύνει νεες προσπάθειες ανθρωπων με κριτική τέτοια που θα μπορούσε να τις απογειωσει, τις χαντακωνει με το χειρότερο τρόπο. Ποτέ η πικροχολη κριτική δεν βοήθησε κανέναν. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Μας αξίζουν τα ριάλιτι και οι κατινιστικες εκπομπές. Γιατι σε αυτα βλέπουμε τους εαυτούς μας. Τελεία
Τι μαθαίνουμε από τα σχόλια:1)Πολλοί αναγνώστες δεν αντιλαμβάνονται την ξεκάθαρη έννοια του "ΔΕΝ είναι δική μου η κριτική, απλά έχω μια συχνή στήλη που λέγεται Πολύ Κακές Κριτικές" και επιτίθενται προσωπικά στον Άρη, ξεχνώντας εννοείται και το βασικό λάθος του argumentum ad hominem.2)Όποιος δεν γελάει με κάτι που θεωρούμε εμείς αστείο, είτε είναι 70 χρονών, είτε έχει κόμπλεξ, είτε και τα δύο.3)Όλοι πρέπει να σεβόμαστε τις προσπάθειες για χιούμορ, όσο αποτυχημένες και να τις θεωρούμε. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί.4)Αν σε μένα άρεσε κάτι, ή με έκανε να γελάσω, τότε προφανώς θα ρίξω αρνητική ψήφο σε όποιον κριτικάρει αυτό που μου άρεσε, και θετική σε όποιον του άρεσε, ασχέτως επιχειρημάτων.5)Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει κάτι στην ελληνική τηλεόραση, που να μην είναι τούρκικο ή μεσημεριανό ή παρόμοιο, γιατί προφανώς αυτοί οι άνθρωποι είναι συλλογικά υπεύθυνοι για την ποιότητα της tv, και αφού "τουλάχιστον δεν είναι τούρκικα", δεν μπορεί κανείς να τα κρίνει αντικειμενικά.
δίκιο έχεις ο κος Άρης παρουσιάζει με αντικειμενικότητα τις κριτικές για το <<κάψε το σενάριο>>...-_-Προσωπικά δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ αυτό το πρόγραμμα και δεν μπορώ να σχηματίσω άποψη,αλλά όσα άτομα που ξέρω ότι το βλέπουν μου έχουν πει θετικά σχόλια..Και στην τελική με εκνευρίζουν οι κομπλεξικοί που βγάζουν χολή και θεωρούν το εαυτό τους ανώτερο! (βλ. Κοσμά ΒίδΑ)
Λοιπόν, τσέκαρε στη στήλη Αγαπητή, Α, μπα; το ποστ του Σαββάτου για την αρχή LENFOU (food for thought).Μου φαίνεται ότι όλοι διαβάζουν πια μόνο διαγώνια και κάπου χάνονται οι λεπτομέρειες ή οι πληροφορίες που κάνουν τη διαφορά.
Μου αρέσει πολύ και το βλέπω κάθε φορά. Τα παιδιά είναι φρέσκα και πιστεύω οτι μπορούν να ανταπεξέλθουν, ειδικά ο ένας από αυτούς που δυστυχώς δεν θυμάμαι πιστεύω ότι είναι μεγάλο ταλέντο.Βέβαια εξαρτάται από το χιούμορ του καθενός.Και στην τελική επιτελούς νέοι άνθρωποι που δημιουργούν κάτι δικό τους και δεν ασχολούνται με τα άπλυτα του καθενός. Μόνο και μόνο γι' αυτό αξίζουν την ευκαιρία που τους δόθηκε.
Ντάξει βρίσκω λίγο υπερβολικές τις κριτικές...Έχω δει το πολύ τρία επεισόδια και δεν είναι τόσο άσχημο όπως θέλουν μερικοί να to παρουσιάσουν. Για την ελληνική τηλεόραση είναι κάτι φρέσκο (αν και κοπιάρουν ελεεινά SNL όπως ήδη ειπώθηκε)... Αλλά για την ελληνική TV μιλάμε... originality μηδέν, εντελώς. Βέβαια τώρα με το internet, ποιά ανωμαλάρα κάθεται και βλέπει τηλεόραση και ειδικά made in Greece?! Κατέβαζεις όποια σειρά και ταινία θέλεις και τελείωσε το πανηγυράκι...
Υπερβολικές και κακιασμένες όσο δεν πάει οι κριτικές.Εμένα προσωπικά, έχοντας δει αποσπάσματα στο γιουτουμπ, με έχουν κάνει να πεθάνω στο γέλιο. Άλλες φορές με αφήνουν αδιάφορο. Φαντάζομαι ότι είναι αδύνατον όλα τα σκετσάκια να είναι το ίδιο πετυχημένα. Απο'κει και πέρα, ντάξει δεν είναι επιχείρημα το «αν δεν σ'αρέσει τράβα δες Σουλεϊμάν και Μαριμάρ» και δεν ξέρω 'γω τι άλλο. Είναι κάτι νέο και διαφορετικό. Αν δεν αρέσει, θα το κρίνει ο κόσμος.Και το να βάζεις τα πιτσιρίκια στο ίδιο καλούπι με Τζιμάκο και Χαρρυ Κλυνν, μάλλον καταντάς εσύ γελοίος και όχι αυτά (φυσικά δεν πάει στον Άρη το σχόλιο)
Ο κάθε άνθρωπος γελάει με διαφορετικά πράγματα...Απλά δε καταλαβαίνω ποιός ο στόχος και η ύπραξη μιας τέτοιας κριτικής..Είναι σαν να αρέσουν σε κάποιον οι φράουλες και σε κάποιον αλλον όχι,γιατί να κάτσεις να γράψεις μια κριτική για το πόσο άσχημο είναι το ροζ της φράουλας;υπάρχει λόγος;προβληματίστηκε κανείς;Και τέλος δε καταλαβαίνω γιατί θέλετε σοβαρόυς λόγους για να γελάτε;Εγώ ευκαιρία ψάχνω,πείτε με βλάκα.ακολουθεί κρυόπλαστο βίντεο για σπάσιμο http://www.youtube.com/watch?v=ck37Y4fvkKo
"Έχω την εντύπωση ότι καμία κριτική, όσο κακή κι αν είναι, δεν θα καταφέρει να αποτυπώσει πλήρως το μέγεθος της αποτυχίας του "Κάψε το Σενάριο"."Η φράση αυτή τίνος είναι?? Του Κοσμά Βίδου, της Λαζαρίδου ή της Γραμμέλη?? Και όλο το κείμενο ποιος τελικά το υπογράφει ή είναι αυτούσια μεταφορά από άλλο άρθρο στο internet? Kάπου μπερδεύτηκα... Το όνομα της Γραμμέλη, αναφέρεται μόνο σε απάντηση σε σχόλιο του Ά. Δημοκίδη. Η πρόταση που παράθεσα, μου φαίνεται ωστόσο συμπληρωματικό σχόλιο του αρθρογράφου ότι συμφωνεί με τις κριτικές που ακολουθούν. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι με μια πρώτη ανάγνωση.Πρώτη φορά διαβάζω τη στήλη και μπερδεύτηκα μάλλον περισσότερο από τα σχόλια ποιος έγραψε τι και ποιος κατηγορεί ποιον για το άρθρο΄(;), την κριτική (;), την εκπομπή (;), κλπΦιλικά!
Όπως τα είπε ο Lego Ninja. Τί είδους επιχείρημα είναι ότι "το stand up είναι σε βρεφική ηλικία στην Ελλάδα"; Άμα είσαι ατάλαντος και ξεπατικώνεις φόρμες από τη βρετανική/αμερικάνικη tv και νομίζεις ότι κάνεις κάτι το πρωτοποριακό, και καλά, δε σου φταίει ούτε ο κριτικός, ούτε το κοινό που δεν "πιάνει" το χιούμορ και καλά. Χθεσινοί είμαστε;
Ειναι σαφες πως η εκπομπη στηριζεται σε δυο διαφορετικα "ειδη". Τον "αυτοσχεδιασμο" κατι που εκτος απο τεχνικη της υποκριτικης ειναι και ολοκληρη "ταση" με φανατικο κοινο στο εξωτερικο (εδω οτιδηποτε τετοιο ισως λογω ελληνικης γλωσσας καταληγει να φαινεται παιδικο και ατεχνο) και την κωμωδια τυπου Saturday Night Live που απορω γιατι κανεις δεν εχει αναφερει ως τωρα. Ειναι τετοια η κλοπη (και οχι δανεισμος) απο το SNL (η "εναρξη" που γινεται ακριβως οπως στο Saturday Night Live, οι "ειδησεις" με ακριβως ιδια τεχνικη, το χιουμορ και σκηνοθεσια οπως το "Weekend Update" του SNL -μεχρι και ο guest έρχεται απο αριστερα με καρεκλα που τσουλαει ξαφνικα στο πλανο)- αλλα ακομα και τα σκετς με προσφατο ενα που ολοι ελεγαν "man" σε αυτοσχεδιο youtube show- ΚΑΘΑΡΗ αντιγραφη σε χαρακτηρες, ντυσιμο, χιουμορ απο το Wayne's World του SNL και τις ομοτιτλες ταινιες. Αυτο το παιχνιδι τυπου "κλεβω και ας ελπισουμε πως δεν εχουμε δει το αμερικανικο "version" γινεται χρονια στην Ελληνικη τηλεοραση. Τα παιδια εχουν ταλεντο αλλα οχι αυτος με τα μουσια και φυσικα ουτε και ο κεντρικος παρουσιαστης. Η εκπομπη καλα κανει και υπαρχει- θετικοτατο οτι συνεχιζεται. Ας απαλαχτει απο τον "αυτοσχεδιασμο" που περισσοτερο λειτουργει ως παιχνιδι παρεας σε σπιτια παρα στην tv και ας δουλεψει σε δικο της στυλ χωρις 'δανεισμους"
Η συγκεκριμένη κριτική ήταν ελαφρώς επιεικής. Το Κάψε το σενάριο είναι μια εκπομπή τόσο λοβοτομημένη που δεν μπορεί να σου προκαλέσει ούτε καν μια σωματική αντίδραση όπως ας πούμε ο εμετός.Παρακολουθώντας το πρώτο επεισόδιο θαύμασα την "ικανότητα" τους να παίζουν κωμωδία δίχως ίχνος κωμικού στοιχείου.Μάλιστα οι συγκεκριμένοι μαζί με τον άλλον κολοφώνα της αταλαντοσύνης,τους Abovo,είναι το απόλυτο τίποτα και οι κορυφαίοι εκφραστές του δήθεν και της μη κωμικής έκφρασης.Μάλιστα είναι τόσο κακοί που θα προτιμούσα να βλέπω Σεφερλή στο repeat παρά να παρακολουθήσω έστω και 5 λεπτά από την εκπομπή τους.Βέβαια πρέπει να τους αναγνωρίσω πως η ασχετοσύνη τους φτάνει σε επίπεδα διατριβής,τέτοια που θα μπορούσαν να διδάσκονται σε σχολές υποκριτικής ως τα dont's.Εάν λοιπόν αυτοί είναι το μέλλον της κωμωδίας,ζήτω που καήκαμε! Η επέλαση των τουρκικών σειρών δεν μπορεί να ανακοπεί με αηδίες,ανέμπνευστα σκετσάκια γραμμένα σε χαρτιά που θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν μόνο ως χαρτιά υγείας.Εύχομαι λοιπόν στα παιδιά σύντομα να περάσουν στην λήθη της ιστορίας και βρουν τον επαγγελματικό τους δρόμο σε κάποιο καφέ ή μπαρ που σερβίροντας ποτά και καφέδες.
Πρωτη φορα ειμαι περηφανος για τα comments των συναναγνωστων τις LIFO (εκτος βεβαια απο κατι Tangerine που ειναι φανερο οτι εχει προσωπικα θεματα οπως και οι κριτικοι του αρθρου).