Τι κρασί θα πιούμε τις γιορτές;

Κρασιά Facebook Twitter
7 ελληνικά κρασιά που χαρίζουν χαμόγελα ευχαρίστησης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ
σε εορταστικό κλίμα, με τον καιρό επιτέλους να αποκτά χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά, απαλλαγμένοι από τις νόρμες και τα «πρέπει», σκεφτήκαμε και προτείνουμε 7 ελληνικά κρασιά που χαρίζουν χαμόγελα ευχαρίστησης. Απολαύστε τα με ό,τι τραβάει η καρδιά σας!

PROLOGUE EXTRA BRUT ROSÉ

Θεσσαλία

Κτήμα Ζαφειράκη / Ασύρτικο-Λημνιώνα

Κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αφρός και φυσαλίδες σημαίνουν ευγένεια και χαρά. Γι’ αυτό, οι γιορτές αποτελούν ιδανική περίσταση για να ακουστεί ο απαλός ήχος της απελευθέρωσης του φελλού από αφρώδη κρασιά. Στον Χρήστο Ζαφειράκη οφείλεται η εξωστρέφεια της ποικιλίας Λημνιώνα και τα κρασιά του δεν σταματάνε να εντυπωσιάζουν. Το ροζέ ξηρό Prologue προέρχεται από 50% Ασύρτικο και 50% Λημνιώνα και για την παραγωγή του χρησιμοποιήθηκε η παραδοσιακή μέθοδος, με δεύτερη ζύμωση να γίνεται στη φιάλη (μέθοδος Champenoise), όπου το κρασί ωριμάζει στις οινολάσπες 18-24 μήνες, αποκτώντας πολυπλοκότητα και βάθος. Λαμπερό ροζέ χρώμα, κομψός αφρισμός, πλούσια αρώματα φρούτων και λουλουδιών, ισορροπημένη οξύτητα, αναζωογονητικό τελείωμα.

POÈME DE NATURE

Ήπειρος

Οινοποιείο Γκλίναβος / Ντεμπίνα-Ξινόμαυρο

Κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παραμένουμε στην ίδια κατηγορία, με μια πιο απλή μέθοδο οινοποίησης (Charmat) και ένα αέρινο ημιαφρώδες από τη Ζίτσα που μόλις κυκλοφόρησε. Το νέο καθεστώς λειτουργίας του οινοποιείου Γκλίναβος έχει την υπογραφή του Απόστολου Θυμιόπουλου, που σημαίνει αξιοπρόσεκτα κρασιά. Το Poème de Nature έχει λεπτές φυσαλίδες, συναρπαστικά αρώματα πράσινων μήλων και αχλαδιών, με νότες λευκών ανθέων. Αν, πάλι, θέλετε κάτι πιο γεμάτο, κυκλοφορεί και η ροζέ εκδοχή (κυρίως από Ξινόμαυρο και λιγότερη Ντεμπίνα). Αμφότερα με τιμή λιανικής γύρω στα 15 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να υπάρχει πάντα μια φιάλη δροσερή. Οι απρόβλεπτες μαζώξεις είναι οι καλύτερες.

ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΣΤΡΙΤΗ

Στερεά Ελλάδα

Βιολογικό Οινοποιείο Καστρίτη / Σαββατιανό-Ροδίτης / 2023

Κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Βοιωτία είναι νομός τον οποίο οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, συνήθως, διασχίζουμε για να ανηφορίσουμε προς Παρνασσό και Δελφούς. Ορισμένοι γαστρολάγνοι κάνουν μια στάση για σουβλάκια στη Λειβαδιά, στην πραγματικότητα όμως οι περισσότεροι αγνοούμε ότι η αμπελουργία και η οινοποιία αποτελούν βασικές δραστηριότητες των κατοίκων του τόπου από τα αρχαία χρόνια, όπως μαρτυρούν σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα. Το χαρμάνι δημοφιλών γηγενών ποικιλιών (το Σαββατιανό κυριαρχεί), από κλήματα 60+ ετών σε υψόμετρο 450 μέτρων, αποδίδει εκφραστική μύτη με αρώματα αχλαδιού, γιασεμιού και αχύρου. Στο στόμα έχει καλό όγκο και δροσιστική οξύτητα, που προσδίδει ζωντάνια στην επίγευση.

SEMISSIS

Κρήτη

Ζηδιανάκης Garage Winery / Malvasia di Candia Aromatica-Βηλάνα / 2024

Κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το τελευταίο διάστημα, ο νομός Ηρακλείου είναι στο επίκεντρο της αρνητικής ειδησεογραφίας, όμως η Κρήτη έχει λαμπρό παρελθόν, παρόν και μέλλον, που δεν επισκιάζεται από ανεγκέφαλους. Ο semissis (σήμισις) ήταν ένα από τα πρώτα χρυσά νομίσματα της βυζαντινής περιόδου και είχε ιδιαίτερα υψηλή αξία – δύο σημίσεα είχαν την αξία ενός χρυσού φλουριού. Αντίστοιχα, δύο κρητικές ποικιλίες δημιουργούν ένα ξεχωριστό, περιορισμένης κυκλοφορίας λευκό κρασί. Η ποικιλία Malvasia Aromatica είναι γνωστή για τον έντονο αρωματικό της χαρακτήρα, ενώ η Βηλάνα, η «βασίλισσα» των λευκών ποικιλιών της Κρήτης, προσθέτει αναζωογονητική οξύτητα. Αποτέλεσμα, ένα ισορροπημένο λευκό, που πίνεται ευχάριστα κάθε στιγμή της ημέρας.

ΡΩΜΕΪΚΟ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Κρήτη

Οινοποιείο Ενδοχώρα / Ρωμέικο / 2023

Κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από το Ηράκλειο στα Χανιά και στην τοπική ποικιλία Ρωμέικο, που είναι με σιγουριά η πιο παρεξηγημένη, μια και για τους περισσότερους οι χωρικές οινοποιήσεις και η γνωριμία με τους οξειδωμένους Μαρουβάδες αποτελεί τραυματική εμπειρία. Κόντρα στα στερεότυπα, το οινοποιείο Ενδοχώρα παίρνει τη σκυτάλη από Μανουσάκη και Ντουράκη, που στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει ωραιότατες εκδοχές της ποικιλίας, προτείνοντας ένα «ανατρεπτικό ροζέ με αρώματα κόκκινων φρούτων, πικάντικες νότες και υφάλμυρη επίγευση. Σε μια εποχή που η γεύση είναι κατευθυνόμενη –τα ινσταγκραμικά πρότυπα δυστυχώς υπερτερούν της απόλαυσης–, το ροζέ αυτό είναι ένα νοητό οδοιπορικό στο αμπελοοινικό ανάγλυφο της Κρήτης.

RÊVERIE VIELLES VIGNES

Κυκλάδες

Κτήμα Γιάστρα / Φωκιανό / 2024

Κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πριν από μία δεκαετία, η συζήτηση σε μια παρέα οινόφιλων κατέληγε να είναι ποια περιοχή της χώρας θα αποκτήσει σημαντική αμπελοοινική φήμη τα επόμενα χρόνια. Ενώ όλοι ποντάραμε στη νησιωτική Ελλάδα, κανένας δεν πόνταρε στη Νάξο, στην οποία σήμερα έχουν στρέψει τα βλέμματα εγχώριοι και ξένοι επενδυτές. Ξεχωρίσαμε και προτείνουμε να δοκιμάσετε το ανοιχτόχρωμο ροζέ από την αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία Φωκιανό. Το Κτήμα Γιάστρα της οικογένειας Κορρέ κατέχει αιωνόβια αυτόριζα αμπέλια στα ορεινά του νησιού και ακολουθεί ηρωική αμπελουργία με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας. Την οινολογική επίβλεψη έχουν οι Πάνος και Σπύρος Ζουμπούλης – άνθρωποι έμπειροι, πολυταξιδεμένοι και κοσμοπολίτες. Το Rêverie κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και κάθε του γουλιά είναι αφορμή για ονειροπόληση, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά του.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ROSÉ ΜΑΡΚΟΒΙΤΗ

Μακεδονία

Οινοποιείο Μαρκοβίτης / Ξινόμαυρο / 2024

Κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η κατανάλωση λευκών κρασιών στην Ελλάδα υπερτερεί σημαντικά έναντι των ερυθρών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η οικονομική επιβίωση ενός οινοποιείου χωρίς λευκό κρασί στο portfolio του είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις είναι ο Μάρκος Μαρκοβίτης, που με επιμονή και συνέπεια παράγει ροζέ και ερυθρό από Ξινόμαυρο. Το τοπωνύμιο «Πολλά Νερά» δηλώνει υγεία και παραγωγικότητα στο αμπέλι κι εκεί βρίσκεται ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας, γύρω από το οινοποιείο, στον οποίο καλλιεργείται αποκλειστικά Ξινόμαυρο. Χειρωνακτικός τρύγος, αυθόρμητη ζύμωση και ελάχιστες παρεμβάσεις σε ένα ελκυστικό ροζέ με υποψία υπολειμματικών σακχάρων (3.6 g/lt), στιβαρό και γενναιόδωρο. Αρώματα coulis φράουλας και confit ντομάτας, με νύξεις βανίλιας και αρμπαρόριζας. Αισθητή οξύτητα και απολαυστική επίγευση με νεύρο και διάρκεια. Πίσω από κάθε οινοποιό και κάθε κρασί, υπάρχει (ή, πιο σωστά, θα έπρεπε να υπάρχει) μια φιλοσοφία ζωής. Για τον Μάρκο, αυτή η φιλοσοφία συνοψίζεται στην ιδέα πως «παράδοση είναι αυτό το οποίο παραδίδεις εσύ ο ίδιος στην επόμενη γενιά και όχι αυτό το οποίο παίρνεις στα χέρια σου από την προηγούμενη».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ