Η διαδικτυακή «τρέλα» με τα generative A.I. βίντεο που «ζωντανεύουν» την ελληνική αρχαιότητα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με σύγχρονους όρους, καλά κρατεί στο ελληνικό διαδίκτυο.
Αφού είδαμε, μεταξύ άλλων, τον Μέγα Αλέξανδρο να μας συστήνεται στο TikTok, την Κίρκη να εξηγεί τι συνέβη με τον Οδυσσέα, τους συντρόφους του και τα γουρούνια, τώρα ένα άλλο βίντεο που «παντρεύει» τη σύγχρονη νεοελληνική νοοτροπία και πραγματικότητα με εκείνη των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για το πολύ οικείο σε όλους μας μοτίβο της γκρίνιας και της καχυποψίας για τα πάντα γύρω μας. Στο συγκεκριμένο A.I. βίντεο βλέπουμε πώς θα υποδέχονταν τα εγκαίνια του Παρθενώνα οι αρχαίοι Αθηναίοι, εάν σκέφτονταν όπως οι Νεοέλληνες.
@eleftherios.goulielmakis Παρθενώνας εγκαίνια #Παρθενώνας #ΑΙ #Αρχαια Αθήνα
♬ original sound - eleftheriosgouli6 - Elgo
Το βίντεο, που ανέβασε ο δημιουργός Ελευθέριος Γουλιελμάκης στο TikTok, παρουσιάζει το θέμα ως ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων όπου ο δημοσιογράφος ρωτά Αθηναίους του 5ου αιώνα π.Χ. τι γνώμη έχουν για το νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο. Η απάντηση έρχεται άμεση, καθημερινή και γεμάτη... καχυποψία: «Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά από πού θα βρεθούν τα λεφτά; Από εμάς πάλι;».
«Να έρθει μια φορά από τον Κεραμεικό πρώτα», «Μας μαρμαρώσαν την Ακρόπολη με ευτελή πεντελικά μάρμαρα», «χάσαμε τα βοσκοτόπια, θα χάσουμε τις επιδοτήσεις της Δήλου», «εγώ τον ψηφίζω τον Περικλή», «εμείς έχουμε καταστραφεί από αυτό το έργο» - μερικές από τις ατάκες που ακούγονται.
Η αισθητική της σατιρικής αναπαράστασης φέρνει στον νου τα κλασικά ρεπορτάζ πεζοδρομίου - τα «γκάλοπ» - μόνο που εδώ οι πολίτες φοράνε ιμάτια, μιλάνε αρχαιοελληνικά με ντοπιολαλιά και διατηρούν ατόφιο το πνεύμα του ελληνικού μικροαστισμού σε όλες τις εποχές.