Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη 

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη  Facebook Twitter
0

Ο Όμιλος ΔΕΗ, παραμένοντας πιστός στις περιβαλλοντικές του δεσμεύσεις για μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος, συμμετέχει και φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Στο πλαίσιο του στρατηγικού του πλάνου, επενδύει δυναμικά στην καθαρή ενέργεια, εστιάζοντας στην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη δημιουργία ευέλικτων μονάδων παραγωγής και στην αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής.

Η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως πρωτοπόρου της ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύοντας τη δέσμευσή του στη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Με σύνθημα για το 2025 «Η Δύναμή μας, ο Πλανήτης μας», η Ημέρα της Γης απευθύνει κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να ενωθεί πίσω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπει πολίτες, φορείς και εκπαιδευτικές κοινότητες να συμμετάσχουν στη Δράση για τη Γη, μέσα από ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση: να δώσουν δημόσια τη δική τους Υπόσχεση για τη Γη, να οργανώσουν ή να παρακολουθήσουν τοπικές δράσεις, να εντάξουν σχετικά θέματα στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ή να στηρίξουν τις προσπάθειες μέσω δωρεών.

Σταθερή δέσμευση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Στο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο για την περίοδο 2025-2027, ο Όμιλος ΔΕΗ θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους, καθώς η τριετία 2025-2027 χαρακτηρίζεται ως η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, της ανάπτυξης ευέλικτων μονάδων παραγωγής και των δικτύων Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Μέσα στο διάστημα 2025-2027, ο Όμιλος ΔΕΗ θα φτάσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του, καθώς το 2026 θα ολοκληρωθεί η απόσυρση και των τελευταίων λιγνιτικών μονάδων, συνολικής ισχύος 1,5GW. 

Μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 5,6 GW νέων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 65% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. 

Εκτός από την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, όπως μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά έργα, αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς των έργων αυτών να ανέλθει στα 1,8GW το 2027. 

Στρατηγικό όραμα για κλιματική ουδετερότητα

Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να μειώσει δραστικά τις άμεσες εκπομπές CO2 από ηλεκτροπαραγωγή κατά 80% μέχρι το 2027 σε σχέση με το 2019, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών Αέριων του Θερμοκηπίου.

Ο Όμιλος έχει θέσει πολύ υψηλά τον πήχη στα θέματα βιωσιμότητας και βρίσκεται σταθερά σε τροχιά επίτευξης των στόχων του. Η διεθνής πρωτοβουλία Science Based Targets initiative (SBTi), μετά από ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης, επικύρωσε την εγκυρότητα των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του Ομίλου ΔΕΗ για τη μείωση εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το SBTi, οι στόχοι που υπέβαλε ο Όμιλος ευθυγραμμίζονται πλήρως με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, καθώς και με την επίτευξη πλήρους κλιματικής ουδετερότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Συγκεκριμένα, οι εγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι έχουν ως έτος βάσης το 2021, περιλαμβάνουν:

Μείωση 73,7% και 98,6% των Scope 1 & Scope 2 εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου ανά παραγόμενη MWh έως το 2030 και το 2040, αντίστοιχα
Μείωση 73,7% και 98,4% των Scope 1 & Scope 3/Κατ. 3 εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου ανά πωληθείσα MWh έως το 2030 και 2040, αντίστοιχα
Μείωση 42% και 90% των απόλυτων εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες του Scope 3 έως το 2030 και 2040 αντίστοιχα

Η επικύρωση των στόχων του από το SBTi, καθιστά τον Όμιλο ΔΕΗ τον πρώτο ελληνικό ενεργειακό Όμιλο με επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους μείωσης των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στην πράσινη μετάβαση. 


 

Επιχειρείν
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Όμιλος ΔΕΗ και ο Οργανισμός Hydropower Sustainability Alliance εγκαινιάζουν νέα συνεργασία για την ενίσχυση των πρακτικών βιωσιμότητας στην υδροηλεκτρική παραγωγή στην Ελλάδα

Επιχειρείν / ΔΕΗ και Οργανισμός Hydropower Sustainability Alliance σε νέα συνεργασία για ενίσχυση των πρακτικών βιωσιμότητας στην υδροηλεκτρική παραγωγή στην Ελλάδα

Η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα στη συνολική στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις επιδόσεις σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG)
THE LIFO TEAM
Κωτσόβολος και Ομάδα Αιγαίου ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να φτάσει η Τεχνολογία παντού

Επιχειρείν / Κωτσόβολος και Ομάδα Αιγαίου ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να φτάσει η Τεχνολογία παντού

Προϊόντα τεχνολογίας για 660 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων των μικρών και ακριτικών νησιών έφθασαν από την Κωτσόβολος, στο πλαίσιο του 31ου Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου.
THE LIFO TEAM
Όμιλος ΔΕΗ: Προσθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο 88 MW στο χαρτοφυλάκιο της Βουλγαρίας

Επιχειρείν / Όμιλος ΔΕΗ: Προσθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο 88 MW στο χαρτοφυλάκιο της Βουλγαρίας

Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με τη συμφωνία για παραλαβή με την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του υπό κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 88 MW στο χωριό Βεντράρε στην περιοχή, Κάρλοβο, της κεντρικής Βουλγαρίας.
THE LIFO TEAM
Νέα έρευνα της Mastercard: Οι κυβερνοεπιθέσεις απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη

Επιχειρείν / Νέα έρευνα της Mastercard: Οι κυβερνοεπιθέσεις απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη

1 στους 4 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει γίνει στόχος για απατεώνες ενώ ζει με το φόβο πως μία επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο της επιχείρησής του.
THE LIFO TEAM
Το The Macallan και το Cirque du Soleil δημιούργησαν μαζί την 4η έκδοση της συλλογής The Macallan Harmony - Vibrant Oak

Επιχειρείν / Το The Macallan και το Cirque du Soleil δημιούργησαν μαζί την 4η έκδοση της συλλογής The Macallan Harmony - Vibrant Oak

Μια δημιουργική συνέργεια που αναδεικνύει τη μοναδική ιστορία του The Macallan και τη διαχρονική σύνδεσή του με το ξύλο δρυός με έναν συναρπαστικό, ευφάνταστο και καινοτόμο τρόπο.
THE LIFO TEAM