Όσφρηση, η «ξεχασμένη αίσθηση»

Όσφρηση, η «ξεχασμένη αίσθηση» Facebook Twitter
Η όσφρησή μας έχει βαθιές ρίζες στις συμπάθειες, τις αντιπάθειες και τις προκαταλήψεις μας.
0


ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΛΙΤΖΑΝΙ
καφέ της ημέρας, τι μας έρχεται πρώτα στο μυαλό; Η γεύση ή η μυρωδιά; Μάλλον το δεύτερο, αφού ο καφές στην πραγματικότητα δεν έχει έντονη γεύση. Φυσικά και έχει, θα διαμαρτυρηθεί κάποιος. Μπορεί να είναι γήινη, σοκολατένια, πικρή, βαριά, ιδιαίτερη. Μόνο που στην πραγματικότητα δεν περιγράφει τη γεύση του καφέ, αλλά τη μυρωδιά του. Είναι ένα κοινό λάθος.  Σύμφωνα με τον Γιόνας Όλοφσον, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και συγγραφέα του βιβλίου «The Forgotten Sense» («Η ξεχασμένη αίσθηση»), τείνουμε συχνά να αναφερόμαστε στις μυρωδιές ως γεύσεις. Ο καφές δεν έχει στην πραγματικότητα έντονη γεύση αλλά έντονο άρωμα, και επειδή εμείς οι άνθρωποι έχουμε αυτό που ο συγγραφέας αποκαλεί «πίσω πόρτα» για τις μυρωδιές μέσω του λαιμού μας, είναι στην πραγματικότητα η μύτη μας που απολαμβάνει αυτό το φρέσκο ρόφημα. Είναι αυτές οι οσμές που διέρχονται μέσα από το λαιμό, γράφει, που συνθέτουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που συνήθως αποκαλούμε τη γεύση ενός πράγματος.

Κι όμως, η οσμή είναι η πιο παραγνωρισμένη μας αίσθηση, λόγω ενός επίμονου μύθου σύμφωνα με τον οποίον οι άνθρωποι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην όσφρηση από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Είναι μια ιδέα, γράφει ο Όλοφσον, η οποία προέρχεται από την αρχαιότητα. Ο Αριστοτέλης δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα την αίσθηση της όσφρησης και μάλιστα θεωρούσε ότι αποτελούσε «γυναικείο πεδίο». Ως είδος, δείξαμε μεγαλύτερο σεβασμό για την όσφρηση στη μεσαιωνική περίοδο, αλλά η αύξηση του αλφαβητισμού έσπρωξε τις λεκτικές και οπτικές ενδείξεις στο προσκήνιο. Ήταν στα μέσα του 19ου  αιώνα όταν ο Πολ Μπροκά, ένας Γάλλος γιατρός και φυσιολόγος, πρότεινε τη θεωρία ότι οι μεγάλοι, καλλιεργημένοι εγκέφαλοί μας ήταν ο λόγος για τον οποίο είχαμε φτωχή αίσθηση της όσφρησης – ήταν το τίμημα που πληρώσαμε για την ανάπτυξή μας.

Ο τρόπος με τον οποίο η όσφρησή μας συνεργάζεται με τις υπόλοιπες αισθήσεις μας μπορεί να σημαίνει ότι ξεγελιέται πού και πού, αλλά η βελτίωσή της έχει πολλαπλά αποτελέσματα. Βελτιώνοντας την όσφρησή μας, βελτιωνόμαστε και στις υπόλοιπες γνωστικές μας εργασίες.

Αυτή η αντίληψη απεδείχθη τόσο ελκυστική ώστε διαμόρφωσε την άποψή μας για την όσφρηση για τα επόμενα 150 χρόνια, μέχρι που μια μελέτη του 2017 αποκάλυψε την αλήθεια: οι άνθρωποι έχουν καλύτερη όσφρηση από τα περισσότερα άλλα θηλαστικά. Το μόνο ζώο του οποίου η μύτη ξεπερνούσε τη δική μας ήταν ο κατοικίδιος σκύλος, αλλά ακόμη και τα σκυλιά δεν αφήνουν τους ανθρώπους πολύ πίσω στο μονοπάτι της όσφρησης. Είμαστε εξαιρετικά οσφρητικά όντα, αλλά σε έναν κόσμο που καθοδηγείται από τις εικόνες και τους ήχους δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε αυτή την αίσθηση με λέξεις.

«Σχεδόν όλα τα θηλαστικά έχουν παρόμοιο αριθμό νευρώνων στον οσφρητικό βολβό», εξηγεί ο Όλοφσον, και οι νευρώνες είναι αυτοί που πραγματικά έχουν σημασία. Όταν «δοκιμάζετε» τον καφέ σας με τη μύτη σας, τον μυρίζετε και με τον εγκέφαλό σας. Το πρόβλημα δεν είναι ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι αναξιόπιστη, αλλά ότι, σε αντίθεση με την ακοή ή την όραση, λειτουργεί σε συνδυασμό με τις άλλες αισθήσεις μας. Αναπτύχθηκε για να λαμβάνει ενδείξεις από το περιβάλλον μας «και τις αξιολογεί χρησιμοποιώντας όλες τις συσσωρευμένες γνώσεις μας». Είναι μια έξυπνη αίσθηση, μια αίσθηση που συνεργάζεται με την εποχή της οπτικής κυριαρχίας, αντί να είναι δέσμιά της.

Κάποτε η όσφρηση χρησιμοποιούνταν για τη διάγνωση ασθενειών. «Η ασθένεια της διφθερίτιδας μύριζε γλυκό», γράφει ο Όλοφσον, ενώ «το σκορβούτο μύριζε σαν κάτι πικάντικα, ο τύφος μύριζε σαν φρεσκοψημένο ψωμί σίκαλης και η σκωρίαση, ένα είδος φυματίωσης, μύριζε σαν μπαγιάτικη μπύρα». Σήμερα, αυτό εξακολουθεί να ισχύει, αν και δεν βασιζόμαστε στη μύτη ενός γιατρού για τη διάγνωση – έχουμε πλέον σκύλους εκπαιδευμένους να μυρίζουν τον καρκίνο, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ακόμη και την ελονοσία. Αλλά η μυρωδιά μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας και με άλλο τρόπο: Η έρευνα στο εργαστήριο του Όλοφσον ενισχύει την υπόθεση ότι η «οσφρητική εξασθένιση» μπορεί να σχετίζεται με «πρώιμες διεργασίες ασθένειας στον εγκέφαλο». Η μείωση της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη του Αλτσχάιμερ. Ο τρόπος με τον οποίο η όσφρησή μας συνεργάζεται με τις υπόλοιπες αισθήσεις μας μπορεί να σημαίνει ότι ξεγελιέται πού και πού, αλλά η βελτίωσή της έχει πολλαπλά αποτελέσματα. Βελτιώνοντας την όσφρησή μας, βελτιωνόμαστε και στις υπόλοιπες γνωστικές μας εργασίες.

Ένα μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς μας είναι συνυφασμένο με την αίσθηση της όσφρησης, η οποία, εκτός των άλλων, μπορεί να επαναφέρει αναμνήσεις με εκπληκτική σαφήνεια και σε καθημερινή βάση επιταχύνει τις άλλες αισθήσεις μας, βελτιώνοντας τη γεύση του φαγητού και ενισχύοντας τη σεξουαλική μας ζωή. Έχει βαθιές ρίζες στις συμπάθειες, τις αντιπάθειες και τις προκαταλήψεις μας. Ο συγγραφέας κλείνει το βιβλίο γράφοντας για την απώλεια αυτής της σπουδαίας αίσθησης εξαιτίας του Covid-19. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά σε έναν κόσμο λιγότερο μεγάλο, πλούσιο και πολύχρωμο, και όλα αυτά επειδή είχε χαθεί η μυρωδιά του. Κάποιοι ακόμα αγωνίζονται να την ξανακερδίσουν.

Με στοιχεία από The Wall Street Journal

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παροσμία: Πώς είναι η καθημερινότητα ενώ όλα γύρω μυρίζουν απωθητικά;

Υγεία & Σώμα / Παροσμία: Πώς είναι η καθημερινότητα όταν όλα γύρω μυρίζουν απωθητικά;

Τρεις άνθρωποι που νόσησαν με Covid-19 και ο διαχειριστής του ελληνικού Facebook group σχετικά με αυτήν τη διαταραχή της όσφρησης εξηγούν πώς είναι να ξυπνάς μια μέρα και τίποτα γύρω σου να μη μυρίζει πια το ίδιο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Ψυχή & Σώμα / Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Είναι όντως τα γιορτινά γλυκά ο μεγάλος «ένοχος» για τα κιλά των Χριστουγέννων ή μήπως το πρόβλημα κρύβεται αλλού; Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ψυχή & Σώμα» η κλινική διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κεραμύδα ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη σχέση μας με το φαγητό στις γιορτές.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ