Heritage: Μια ανεξιχνίαστη κληρονομιά από τον ιστορικό αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη

Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Το πιο πιθανό είναι, πάντως, η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική ποικιλία που στάλθηκε το μακρινό 1870 μαζί με τα refosco.
0

TO HERITAGE ΕΙΝΑΙ είναι ένα ερυθρό κρασί που για μένα αποτελεί την απόλυτη έκφραση της κομψότητας. Το δοκίμασα πρώτη φορά σε μια πριβέ γευσιγνωσία με εξαιρετικούς επαγγελματίες, όπου ένας από αυτούς έφερε το Heritage του 2022. Η πρώτη γουλιά ήταν αρκετή, η αίσθηση ήταν σαν ένα εφηβικό φιλί, για όποιον τυχερό θυμάται πώς είναι. Διακριτικό αλλά και με πάθος, μια γευστική βόλτα σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα, κεράσια και βατόμουρα, απαλή γεύση από κανέλα και μπαχάρι. Μαλακές τανίνες και επίγευση με διάρκεια και εξέλιξη. Το κρασί αυτό φτιάχνεται μόνο από τον πρόρωγο, δηλαδή από τον καλύτερο ποιοτικά σταφυλοζωμό.

Το Heritage γεννήθηκε από μια απορία: τι είναι αυτό το διαφορετικό σταφύλι που υπήρχε σε δυο κορμούλες στον ιστορικό αυτόριζο αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη στο Κορακοχώρι της Ηλείας; Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα, έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια και πρωτοφυτεύθηκε το 1870 από τον Θοδωρή Μερκούρη, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα μετά από μια πολυταξιδεμένη ζωή. 

Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Μιλώντας με τον κ. Βασίλη Κανελλακόπουλο, τον ιδιοκτήτη του κτήματος, ένιωσα το πάθος του και την αγάπη του γι' αυτόν τον αμπελώνα όταν μου αφηγούνταν πως οι ρίζες των φυτών φτάνουν τα 25 μέτρα μήκος. «Δεν πάνε πολύ βαθιά, έως 2-3 μέτρα, αλλά απλώνονται πολύ για να αναζητήσουν τροφή και νερό». Μου εξήγησε πως το αμπέλι αυτό δεν έχει διψάσει ποτέ και αντέχει ακόμα και σε μια τέτοια άνυδρη, δύσκολη χρονιά όπως η φετινή – και το έλεγε με θαυμασμό για το φυτό και τη δύναμή του. Τα διαφορετικά αυτά φυτά αποφάσισαν να τα απομονώσουν, τα φύτεψαν σε διπλανό αμπέλι και ξεκίνησαν τις μικροοινοποιήσεις. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα και έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια.

Εν τω μεταξύ, γίνονται μελέτες για την ταυτοποίηση της ποικιλίας, που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε κατατάσσεται στην κατηγορία των ποικιλιών «μαυρούδι». Μαυρούδια λέγονται πολλές ερυθρές ποικιλίες που δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους και δεν έχουν καμία σχέση με το μαυρούδι της Θράκης, για να μην μπερδευόμαστε. 

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική που στάλθηκε το μακρινό 1870, μαζί με τα refosco.

Το 2017 έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του κρασιού. Παράγονται έως 2.500 φιάλες τον χρόνο και αυτές μόνο στις εξαιρετικές χρονιές, οπότε, όταν βρούμε, αγοράζουμε.

Θα κλείσω τη γευστική ανάμνηση του Heritage, αναφέροντας τους δημιουργούς του. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με διάφορους οινοποιούς και οινολόγους έχουμε πει πολλές φορές πως το κρασί, εκτός από τη χρονιά και τις συνθήκες, έχει το αποτύπωμα από τον χαρακτήρα αυτού που το φτιάχνει. Το πιστεύω απόλυτα, και σίγουρα αυτό το διακρίνουμε στο Heritage. Έχει το αποτύπωμα του κ. Βασίλη Κανελλακόπουλου που είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, βαθιά καλλιεργημένος, έτοιμος να μιλήσει, εκτός από την αμπελουργία, για όπερα, ιστορία και πολιτική, με την ίδια ηρεμία και το ίδιο πάθος. Ένας άνθρωπος που εκπέμπει αυθεντικό πολιτισμό και ευγένεια. Τέταρτη γενιά της οικογένειας Μερκούρη, έχει καταγραφεί στο γενετικό του υλικό, χάρη στην πορεία της οικογένειάς του, ο πολιτισμός της Ιταλίας, της Αλεξάνδρειας και, φυσικά, της Ελλάδας. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Απολαύστε το Heritage δροσερό και ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος.

Έχει αποτύπωμα από τον Δημήτρη Σκαφίδα, τον οινολόγο του κτήματος, που όταν τον γνωρίσεις, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να τον συμπαθήσεις, να θέλεις να τον κάνεις φίλο· γελάει με την καρδιά του, έχει ένα φωτεινό χαμόγελο και μια αξιοθαύμαστη σεμνότητα. Δουλεύει με αγάπη, βαθιά γνώση και εμπειρία, και φαίνεται. Εκπέμπει μια ήρεμη δύναμη. Τέλος, το Heritage σφραγίζεται από μια προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, τον Κυριάκο Κυνηγόπουλο, τον σύμβουλο οινολόγο του κτήματος και νονό του κρασιού, αφού αυτός το ονόμασε έτσι. Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη Μέκκα του κρασιού, τη Βουργουνδία, να έχει μάτια και καρδιά ελληνική. Όταν συμβουλεύεις σαράντα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος, δεν χωράνε αμφισβητήσεις, απλώς σεβασμός. Οι γνώσεις του είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η εμπειρία του συγκλονιστική και αξιοζήλευτη. «Παρατηρεί δέκα χιλιάδες διαφορετικά πράγματα το δευτερόλεπτο και κάνει άλλες τόσες επισημάνσεις», όπως λένε συνεργάτες του. 

Οι τρεις αυτές προσωπικότητες εκφράζονται μέσα στο Heritage: κομψότητα, αρωματικός πλούτος και όγκος με διάρκεια. Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν τα κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Απολαύστε το Heritage δροσερό σε ένα ποτήρι Pinot Noir και συνδυάστε το με χταπόδι σχάρας με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, με pasta με ντοματίνια και απάκι, με λαβράκι, με μπριάμ λαχανικών, αλλά και με παραδοσιακή κερκυραϊκή παστιτσάδα. Μπορείτε, βέβαια, να το απολαύσετε και μόνο του με λίγη γραβιέρα από την Κρήτη, να ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος, να νιώσετε την απογευματινή αύρα του Ιονίου Πελάγους και να κάνετε νοερά ένα ταξίδι στον χρόνο και στην κληρονομιά που άφησε ο Θοδωρής Μερκούρης.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Γεύση / Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Όπως υπάρχει ο μύθος ότι το ουίσκι δεν καταναλώνεται με τίποτα τις ζεστές μέρες (ενώ φυσικά και υπάρχουν δροσεροί τρόποι για να το απολαύσουμε), το ίδιο ακριβώς πιστεύεται και για το κόκκινο κρασί. H Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima, μας συστήνει δέκα κρασιά με ελαφρύ σώμα και βελούδινες τανίνες, ιδανικά για τα πιο ζεστά καλοκαιρινά βράδια, που ταιριάζουν με τα γεμιστά και τις γαρίδες στα κάρβουνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Γεύση / Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Το (φαινομενικά) πιο εύκολο και απλό κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και κατέληξε να φτιάχνεται σε μπαρ όλου του κόσμου – κάποια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό. Τελευταία, στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που το προσφέρουν άψογο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ