Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter
Φωτογραφία: Taste Atlas
0

Μέσα στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί στις κουζίνες του κόσμου, το Taste Atlas ξεχωρίζει τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και τον γύρο.

Το Taste Atlas, ένα περιοδικό που λειτουργεί ως «οδηγός» γεύσης παγκοσμίως για τη γαστρονομία, ανέδειξε σε πρόσφατο ηλεκτρονικό δημοσίευμά του τρία ελληνικά πιάτα μέσα στα καλύτερα. Πιο ψηλά βρίσκονται τα παϊδάκια, που «κατέκτησαν» την 5η θέση του καταλόγου, με το Taste Atlas να αναφέρει: «Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως οι Έλληνες το απολαμβάνουν ως κυρίως πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιόλαδου, λεμονιού και ποικιλίας φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στα κάρβουνα σε παραδοσιακές ψησταριές. Συνδυάζονται συνήθως με πατάτες τηγανιτές, σαλάτες και δροσιστικό τζατζίκι».

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην 7η θέση της λίστας με τα καλύτερα πιάτα με αρνί παγκοσμίως, έρχεται το τσιγαριστό (ή τσιγαριαστό), «ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο από την Κρήτη. Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, προσθέτοντας στη συνέχεια αρνί και τσιγαρίζοντάς το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος, σε χαμηλή φωτιά. Κοντά στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να ολοκληρωθεί το πιάτο», εξηγεί το Taste Atlas και συνεχίζει: «Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο πιάτο και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα συστατικά όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κρέας να μαγειρεύεται σιγά σιγά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κρέας που δεν τρώγονταν την πρώτη μέρα, αλλά απλώς ‘φρεσκάρονταν’ σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και κρεμμύδια».

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην 8η θέση ένα ακόμα διάσημο ελληνικό φαγητό, ο γύρος, με τη σημείωση πάντως πως δεν φτιάχνεται μόνο από αρνί, αλλά ότι ο γύρος από αρνί, υπάρχει ως παραλλαγή: «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα και αποτελείται συνήθως από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο, αλλά και αρνί ή μοσχάρι, το οποίο μαγειρεύεται σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια». «Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘γυρίζω’, που αναφέρεται στη συνεχώς περιστρεφόμενη κάθετη σούβλα στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά», αναφέρει ακόμα το Taste Atlas.

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην πρώτη θέση της λίστας, ως το καλύτερο πιάτο με αρνί παγκοσμίως, το Taste Atlas ξεχωρίζει το Σασλίκ, όπως παρασκευάζεται στη Ρωσία, στη δεύτερη το βραζιλιάνικο Churrasco και στην τρίτη το χινκάλι από τη Γεωργία. Ελλάδα και Τουρκία έχουν από τρία πιάτα στη λίστα, καθώς η Τουρκία συμμετέχει με το Tombik döner, το Cağ kebabı και το Döner kebab.

Η δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με αρνί, σύμφωνα με το Taste Atlas:

1. Shashlik (Ρωσία)

2. Churrasco (Βραζιλία)

3. Khinkali (Γεωργία)

4. Tombik döner (Τουρκία)

5. Παϊδάκια (Ελλάδα)

6. Cağ kebabı (Τουρκία)

7. Τσιγαριαστό (Ελλάδα)

8. Γύρος (Ελλάδα)

9. Shawarma (Λίβανος)

10. Döner kebab (Τουρκία)

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ