Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter
Φωτογραφία: Taste Atlas
0

Μέσα στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί στις κουζίνες του κόσμου, το Taste Atlas ξεχωρίζει τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και τον γύρο.

Το Taste Atlas, ένα περιοδικό που λειτουργεί ως «οδηγός» γεύσης παγκοσμίως για τη γαστρονομία, ανέδειξε σε πρόσφατο ηλεκτρονικό δημοσίευμά του τρία ελληνικά πιάτα μέσα στα καλύτερα. Πιο ψηλά βρίσκονται τα παϊδάκια, που «κατέκτησαν» την 5η θέση του καταλόγου, με το Taste Atlas να αναφέρει: «Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως οι Έλληνες το απολαμβάνουν ως κυρίως πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιόλαδου, λεμονιού και ποικιλίας φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στα κάρβουνα σε παραδοσιακές ψησταριές. Συνδυάζονται συνήθως με πατάτες τηγανιτές, σαλάτες και δροσιστικό τζατζίκι».

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην 7η θέση της λίστας με τα καλύτερα πιάτα με αρνί παγκοσμίως, έρχεται το τσιγαριστό (ή τσιγαριαστό), «ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο από την Κρήτη. Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, προσθέτοντας στη συνέχεια αρνί και τσιγαρίζοντάς το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος, σε χαμηλή φωτιά. Κοντά στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να ολοκληρωθεί το πιάτο», εξηγεί το Taste Atlas και συνεχίζει: «Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο πιάτο και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα συστατικά όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κρέας να μαγειρεύεται σιγά σιγά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κρέας που δεν τρώγονταν την πρώτη μέρα, αλλά απλώς ‘φρεσκάρονταν’ σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και κρεμμύδια».

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην 8η θέση ένα ακόμα διάσημο ελληνικό φαγητό, ο γύρος, με τη σημείωση πάντως πως δεν φτιάχνεται μόνο από αρνί, αλλά ότι ο γύρος από αρνί, υπάρχει ως παραλλαγή: «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα και αποτελείται συνήθως από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο, αλλά και αρνί ή μοσχάρι, το οποίο μαγειρεύεται σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια». «Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘γυρίζω’, που αναφέρεται στη συνεχώς περιστρεφόμενη κάθετη σούβλα στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά», αναφέρει ακόμα το Taste Atlas.

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην πρώτη θέση της λίστας, ως το καλύτερο πιάτο με αρνί παγκοσμίως, το Taste Atlas ξεχωρίζει το Σασλίκ, όπως παρασκευάζεται στη Ρωσία, στη δεύτερη το βραζιλιάνικο Churrasco και στην τρίτη το χινκάλι από τη Γεωργία. Ελλάδα και Τουρκία έχουν από τρία πιάτα στη λίστα, καθώς η Τουρκία συμμετέχει με το Tombik döner, το Cağ kebabı και το Döner kebab.

Η δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με αρνί, σύμφωνα με το Taste Atlas:

1. Shashlik (Ρωσία)

2. Churrasco (Βραζιλία)

3. Khinkali (Γεωργία)

4. Tombik döner (Τουρκία)

5. Παϊδάκια (Ελλάδα)

6. Cağ kebabı (Τουρκία)

7. Τσιγαριαστό (Ελλάδα)

8. Γύρος (Ελλάδα)

9. Shawarma (Λίβανος)

10. Döner kebab (Τουρκία)

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ