Τρεις ώρες προκαταρκτικά και όργια εν κινήσει: Η παράξενη σεξουαλική ζωή των ζώων

Τρεις ώρες προκαταρκτικά και όργια εν κινήσει: Η παράξενη σεξουαλική ζωή των ζώων Facebook Twitter
Τα δελφίνια ζευγαρώνουν έως και τρεις φορές μέσα σε πέντε λεπτά με μεγάλη ταχύτητα καθώς κολυμπούν μαζί, συχνά σε μεγάλους αριθμούς - ένα είδος μαζικού οργίου εν κινήσει. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

ΤΑ ΖΩΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΠΟΖΕΣ, τραγουδούσε ο Prince στο When Doves Cry, και οι σχετικές έρευνες τον επιβεβαιώνουν.

Μια επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους οι νυχτερίδες επιτελούν μη διεισδυτικές σεξουαλικές τελετουργίες, εγείρει κάθε είδους ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το τι κάνουν τα ζώα για τη σεξουαλική τους απόλαυση ή τη μετάδοση των γονιδίων τους.

Οι νυχτερίδες εμφάνισαν το πρώτο παράδειγμα –που γνωρίζουμε– θηλαστικών που ζευγαρώνουν χωρίς διείσδυση. Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό προβληματιστεί από το γεγονός ότι το σε στύση πέος του αρσενικού είναι πολύ πιο ευρύ από τον κόλπο του θηλυκού, καθιστώντας τη διείσδυση στην καλύτερη περίπτωση προβληματική. Τώρα πιστεύουν ότι το σπέρμα μεταφέρεται απλώς μόνο μέσω της επαφής με το αιδοίο.

Τα θηλυκά χταπόδια μπορούν να ζευγαρώσουν με πολλά αρσενικά, πεθαίνουν όμως μετά από μόνο μία εγκυμοσύνη.

Αποτελεί χαρακτηριστικό των ανθρώπων το να φανταζόμαστε ότι έχουμε το μονοπώλιο στις ευφάνταστες μεθόδους σεξουαλικής επαφής. Τα κητoειδή πλάσματα είναι ιδιαίτερα δημιουργικά, ευρηματικά και ποικιλόμορφα όσον αφορά το σεξ: διαθέτοντας μεγάλο εγκέφαλο και εξειδικευμένες τακτικές αναζήτησης τροφής, πρέπει να βρουν κάτι να κάνουν με τον ελεύθερο χρόνο τους. Τα δελφίνια είναι γνωστό ότι ζευγαρώνουν έως και τρεις φορές μέσα σε πέντε λεπτά με μεγάλη ταχύτητα καθώς κολυμπούν μαζί, συχνά σε μεγάλους αριθμούς – ένα είδος μαζικού οργίου εν κινήσει.

Μπορεί να παρακολουθήσει κανείς από τις ακτές του Κέιπ Κοντ στη Μασαχουσέτη κοπάδια φαλαινών του βόρειου Ατλαντικού που απειλούνται με εξαφάνιση –ογκώδη ζώα μήκους 18 μέτρων– να επιδίδονται σε ερωτικά παιχνίδια για τρεις ή περισσότερες ώρες. Και το εκπληκτικό είναι ότι μπαίνουν σε ρηχά νερά για να το κάνουν αυτό, αγγίζοντας το ένα το άλλο με τα λαστιχένια πτερύγια τους. Είναι μια επίδειξη που μοιάζει αρκετά ειδυλλιακή μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι, πάνω στην αποφασιστικότητά τους να μεταδώσουν τα γονίδιά τους, συχνά δύο αρσενικά εισέρχονται ταυτόχρονα σε ένα θηλυκό. Οι αρσενικές φάλαινες του γένους Eubalaena διαθέτουν τους μεγαλύτερους όρχεις από κάθε άλλο ζώο στη γη ενώ τα πέη τους έχουν μήκος έως και τρία μέτρα.

Τα κητοειδή, όπως και πρωτεύοντα θηλαστικά σαν τα μπονόμπο, θολώνουν με την ερωτική τους συμπεριφορά τα όρια μεταξύ του τι είναι σεξουαλικό, αναπαραγωγικό, πολιτισμικό ή κοινωνικό. Όπως και οι άνθρωποι, διαχωρίζουν το σεξ από την αναπαραγωγή. Τα μπονόμπο χρησιμοποιούν τη σεξουαλική επαφή για να εκτονώσουν τις κοινωνικές εντάσεις. Εκφράζουν επίσης την ομοφυλοφιλία τους άνετα και συχνά – όπως και οι φάλαινες. Οι αρσενικές φάλαινες-δολοφόνοι κάνουν τακτικά διεισδυτικό σεξ μεταξύ τους, συχνά ως ένα είδος πρόβας για το ζευγάρωμα με τα θηλυκά.

Η ρευστή, εδεμική ετερότητα της θάλασσας φαίνεται να επιτρέπει μετασχηματισμούς σεξουαλικότητας και φύλου. Είναι ο αρχέγονος τόπος από τον οποίο προήλθαμε, και όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι δεδομένο ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε το αποκορύφωμα της εξέλιξης.

Τα χταπόδια, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν ένα εναλλακτικό κλαδί του εξελικτικού δέντρου. Πώς είναι το σεξ για ένα ζώο του οποίου καθένα από τα πλοκάμια περιέχει έναν εγκέφαλο και μπορεί να λειτουργεί σχεδόν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο; Δυστυχώς όμως, ισχύει μια τρομερή θνησιμότητα στο σεξ των κεφαλόποδων. Τα θηλυκά χταπόδια μπορούν να ζευγαρώσουν με πολλά αρσενικά, πεθαίνουν όμως μετά από μόνο μία εγκυμοσύνη.

Η παραλία αποτελεί μια άλλη αρένα ιδιαίτερων σεξουαλικών παραστάσεων. Οι σαλαμάνδρες (Crepidula fornicata) σφίγγονται η μία πάνω στην άλλη σε μικρούς πύργους από επτά ή περισσότερα όστρακα, αλλάζοντας σταδιακά φύλο από τα μεγαλύτερα, γηραιότερα θηλυκά που βρίσκονται στο κάτω μέρος μέχρι τα νεότερα αρσενικά που βρίσκονται στην κορυφή. Αν ένα θηλυκό πεθάνει, ένα αρσενικό αλλάζει φύλο και παίρνει τη θέση του.

Όταν πρόκειται για τα πουλιά, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα, σύμφωνα με τον Tim Dee, συγγραφέα και μανιώδη παρατηρητή των πιο παράξενων πραγμάτων στον κόσμο των πτηνών, ο οποίος από τον κήπο του στη Νότια Αφρική μας μιλάει για τις τοπικές στρουθοκαμήλους, τα αρσενικά των οποίων διαθέτουν ένα εξάρτημα σπάνιο στα πτηνά: ένα ψευδο-πέος που μοιάζει με «μια χαλαρή πλάκα ροζ κρέατος». Παρατηρεί επίσης ότι οι Νοτιοαφρικανοί πιγκουίνοι «ζευγαρώνουν μπροστά στους άλλους πιγκουίνους, οι οποίοι συγκεντρώνονται γύρω τους σαν κοινό που επευφημεί και αποδοκιμάζει ταυτόχρονα».

Ο Jim Wilson, γνωστός ορνιθολόγος της Αρκτικής, βρίσκει επίσης αξιοσημείωτες τις λεπτομέρειες της σεξουαλικής ζωής των παπιών, ειδικά από την άποψη της μηχανικής των γεννητικών τους οργάνων. Για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη προσοχή από τα αρσενικά με τα μεγάλα πέη τους που έχουν τη μορφή τιρμπουσόν, οι θηλυκές πάπιες έχουν αναπτύξει κόλπους με σπείρες που στρέφονται στην κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού και είναι ασύμβατοι με την αριστερόστροφη κατεύθυνση των μελών των αρσενικών.

Με στοιχεία από The Guardian

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ

Σαν Σήμερα Βρέθηκε Νεκρός / Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;

Σαν σήμερα, το 1948, ένας βαρκάρης βρίσκει το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ να επιπλέει κοντά στον Λευκό Πύργο. Η σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη ρίχνει φως σε μια δολοφονία με μεγάλες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις για την Ελλάδα του εμφυλίου.
Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Ζούμε, ρε! / Μα, μπορούν να χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στον χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού-αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.
THE LIFO TEAM
Τα «Φωτεινά Ξυστά», «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν» στη γειτονιά των Ποντίων στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Πώς οι Beforelight φώτισαν τις μέρες και τις νύχτες της Ελευσίνας

Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με την Ειρήνη Στείρου και τον Βασίλη Ντόβρο της ομάδας Beforelight για τα «Φωτεινά Ξυστά», τη «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν», τις πρωτότυπες φωτιστικές εγκατάστασεις που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

THE UPFRONT INITIATIVE 2024 / Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί πώς η εταιρεία της έχει ψηλά στην ατζέντα τη συμπερίληψη αλλά και πώς αυτό γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις και στρατηγικές.
NEWSROOM
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM