Ανατολίτικα γλυκά: Το απόλυτο κέρασμα μετά από ένα γεύμα

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά φημισμένα γαλακτομπούρεκα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπορεί η φήμη της δουλειάς που κάνουν στο Maxim της Νέας Σμύρνης να διαδόθηκε σε όλη την Αθήνα χάρη στο παραδοσιακό μυρωδάτο και μαστιχωτό τσουρέκι που πλέκουν, όμως οι πιστοί του ξέρουν πως το καζάν ντίπι του είναι άπαιχτο. Ειδικά αν έχετε διανύσει απόσταση για να φτάσετε μέχρι εκεί, δεν πρέπει να φύγετε αν δεν πάρετε έστω μία μερίδα από αυτό.

Για τα εξαιρετικά σιροπιαστά τους προμηθεύονται φιστίκι από το Γκαζιαντέπ, που είναι πιο μικρό σε μέγεθος, πολύ πιο πράσινο, πιο τρυφερό και αρωματικό από το Αιγίνης. Με αυτό κάνουν και τον κουρού μπακλαβά τους, δηλαδή τον ξερό, που τρώγεται με το χέρι, χωρίς να τρέχουν τα σιρόπια, και για μένα είναι από τα πιο νόστιμα γλυκά πράγματα που μπορεί να φάει κανείς αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, χωρίς υπερβολή. Καζάν ντιπί για το οποίο αξίζει να κάνεις τον δρόμο φτιάχνουν και στο Πελίτ της πλατείας Αμερικής – έχουν και την παραλλαγή του με το στήθος κοτόπουλο, το ταούκ γιοκσού.

Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που δοκίμασα τελευταία το κάνουν στο ζαχαροπλαστείο Πρώτο της Δραπετσώνας που τα γλυκά του γενικά είναι τόσο-όσο σιροπιασμένα – να πάρετε και από τα τραγανά σαραγλάκια του. Άλλα φημισμένα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας είναι του Κοσμικόν, του Ίλιον, του Στάμου και του Γαλυφιανάκη με τις πολλές διευθύνσεις, του Μαστρονικόλα και του Μελιστάλακτου στον Πειραιά, του Δημητρίου και του Τάσου στην Γλυφάδα, του Παυλίδη στο Νέο Ψυχικό, του Βάρσου στην Κηφισιά, του Λακαφώση στη Δροσιά και της Στάνης στην Ομόνοια.

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που δοκίμασα τελευταία το κάνουν στο ζαχαροπλαστείο Πρώτο της Δραπετσώνας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στον Χατζή του Συντάγματος θα βρείτε και χανούμ μπουρέκ, το παραδοσιακό πολίτικο γαλακτομπούρεκο με την κρέμα που τυλίγεται στο φύλλο και πασπαλίζεται με φιστίκι Αιγίνης, ενώ εκεί θα σας δώσουν και κιουνεφέ κατεψυγμένο προκειμένου να το ψήσετε στο σπίτι, μια και πρόκειται για γλυκό που πρέπει να το φας επιτόπου.

Άλλο δικό μου πολύ αγαπημένο γαλακτομπούρεκο, που δεν έχει ακουστεί πολύ, είναι αυτό του Τριανταφύλλου στην πλατεία Πλαστήρα, στο Παγκράτι, δηλαδή στο «ζαχαροπλαστείο απέναντι από το Chelsea», όπως το λένε οι περαστικοί από τη γειτονιά.

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Για μένα, το κορυφαίο κέρασμα μετά από ένα γεύμα είναι τα κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασάν» που θα βρείτε στο Lido. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σιροπιαστές μπουκιές, μπακλαβαδάκια που όταν γεμίζουν κουτιά μοιάζουν πολύτιμα σαν κοσμήματα μπορείτε να προμηθευτείτε και από το Μητροπολιτικόν του Συντάγματος και από το Baklava που έχει κατάστημα και εκεί αλλά και στο Παλαιό Φάληρο, όπως και από το Ριβιέρα.

Για μένα, το κορυφαίο κέρασμα μετά από ένα γεύμα είναι τα κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασάν», όπως τα λένε πολλοί, αλλά τα φτιάχνουν λίγοι, που η ζύμη τους είναι κάτι ανάμεσα σε μαλακό κουλούρι και τσουρέκι και γεμίζονται με σοκολάτα και καρύδι – θα τα βρείτε στο Lido του Παγκρατίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Γεύση / Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Το μικρό ζαχαροπλαστείο στην οδό Σπάρτης, κάτω από την πλατεία Αμερικής, επιμένει να φτιάχνει αυθεντικά πολίτικα γλυκά, τσουρέκια και γιαγλί simit που θα βρεις μόνο στα στενά της Πόλης.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
SELEKOS

Γεύση / Τα à la minute γλυκά της Αθήνας

Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο, τρώμε πια φανταστικά γλυκά σε αυτή την πόλη. Μάλιστα, κάποια ετοιμάζονται τη στιγμή που τα παραγγέλνουμε, σερβίρονται σε πιάτο ή τρώγονται με το χέρι, συναρμολογούνται επί τόπου, μπροστά στα μάτια μας, μας αφήνουν την αίσθηση ότι φτιάχτηκαν μόνο για εμάς, μέχρι και μενού γευσιγνωσίας υπάρχει επικεντρωμένο σε αυτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ