Bad Blue Boys: Οι νεοναζί χούλιγκαν που έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια

Bad Blue Boys: Οι νεοναζί μαχαιροβγάλτες που έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ούτε τα απόρρητα έγγραφα της αστυνομίας για την κάθοδο των χούλιγκαν (Bad Blue Boys) της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ούτε οι νεοναζιστικές τους καταβολές και η δράση τους τα τελευταία χρόνια στάθηκαν αρκετές για να υπάρξει έστω και ένας έλεγχος στο κονβόι τους από τη στιγμή που πέρασε τα σύνορα έως τη Νέα Φιλαδέλφεια

Μια γρήγορη αναδρομή σε περιστατικά των τελευταίων ετών στα οποία εμπλέκονται φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αναδεικνύουν όχι μόνο την ιδεολογική ταύτιση μελών των ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τους νοσταλγούς του Χίτλερ αλλά και την εγκληματική δράση τους, από βανδαλισμούς έως μαχαιριές. 

Οι Bad Blue Boys ιδρύθηκαν στη Γιουγκοσλαβία το 1986 αλλά τράβηξαν διεθνώς την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στις 13 Μαΐου 1990, ημέρα διεξαγωγής αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου στο στάδιο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ για το γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα. Η μέρα εκείνη εξελίχθηκε σε εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων. Οι συγκρούσεις με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα θεωρούνται μέχρι σήμερα από τους ultras ως προάγγελο του πολέμου που ξέσπασε ένα χρόνο μετά στη χώρα, ο οποίο οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. 

Για τον Ντάριο Μπτένριν ειδικό σε θέματα αθλητισμού και εθνικισμού στην Κροατία, τα επεισόδια εκείνης της ημέρας στο Ζάγκρεμπ εξελίχθηκαν «σε έναν από τους ιδρυτικούς μύθους του κροατικού έθνους» ο οποίος, όπως εκτίμησε, μιλώντας στο BIRN «εντάχθηκε βαθιά στη συλλογική μνήμη και δημιούργησε την αίσθηση του "αυτοί και εμείς"» στην ενωμένη τότε γιουγκοσλαβική κοινωνία. 

Bad Blue Boys: Οι νεοναζί μαχαιροβγάλτες που έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια Facebook Twitter
Oπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ χαιρετούν ναζιστικά - Φωτ.: Getty Images

Οι Bad Blue Boys θα μνημονεύσουν επανειλημμένα τα επόμενα χρόνια τη μέρα των επεισοδίων στο Ζάγκρεμπ με βασικό στόχο την αποβολή της «ρετσινιάς» του χουλιγκανισμού και της ακροδεξιάς ιδεολογικής τους καταβολής. Η ομάδα λοιπόν θέλει να βλέπει τον εαυτό της μέσω εκείνης της ημέρας ως μοχλό υπεράσπισης των συμφερόντων και της ανεξαρτησίας της χώρας. 

Τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα η στήριξη μελών των Bad Blue Boys σε νεοναζιστικά ιδεολογήματα αλλά και τον κροατικό φασισμό, όπως αυτός εκδηλώθηκε κατά τη γερμανική κατοχή εκφράζεται από πολλαπλά περιστατικά.

Το 2018, σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου, εντοπίστηκαν όπλα, πυρομαχικά και ρόπαλα. Στον σύνδεσμο υπήρχε γκραφίτι με τον Αδόλφο Χίτλερ αλλά και τον φασίστα Κροάτη ηγέτη της Ούστασε, Άντε Πάβελιτς. Ενδεικτικά, η ιδεολογία της Ούστασε είναι ένας συνδυασμός φασισμού, καθολοκισμού και βέβαια κροατικού εθνικισμού. Τα μέλη της δολοφόνησαν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους, Ρομά, φιλελεύθερους και κομμουνιστές στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης το 2018, η εισαγγελία του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία άσκησε δίωξη κατά 14 ατόμων, μελών των Bad Blue Boys, για εξύμνηση του κροατικού φασιστικού καθεστώτος της Ούστασε. Η δίωξη αφορούσε περιστατικό τον Ιούνιο του 2015 όπου κατηγορήθηκαν ότι έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς στους δρόμους του Σάλτσμπουργκ. Κατά την έρευνα στα σπίτια τους, η αστυνομία βρήκε υλικό που εξυμνούσε την Ουστάσε και τον ναζισμό.

Σε πιο πρόσφατο περιστατικό, μόλις πέρσι, εκατοντάδες Bad Blue Boys της Ντιναμό Ζάγκρεμπ εθεάθησαν να χαιρετούν ναζιστικά στους δρόμους του Μιλάνο όπου είχαν φτάσει για αγώνα με την ομώνυμη ομάδα. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν τότε λόγο για περιστατικά συμπλοκών συμπεριλαμβανομένων μαχαιρωμάτων.

Αυτά είναι μερικά από τα περιστατικά στα οποία έχει εμπλακεί η συγκεκριμένη ομάδα χούλιγκαν στο πρόσφατο παρλεθόν, φτάνοντας μέχρι το σημερινό φονικό μαχαίρωμα του 29χρονου Μιχάλη. Τα περιστατικά αυτά, ωστόσο, δεν στάθηκαν άξια για να εμποδιστεί από τις αρμόδιες αρχές η κάθοδος εκατοντάδων μελών τους από την Κακαβιά στα σύνορα με την Αλβανία μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: 162 συλλήψεις μετά από αναρτήσεις που εξυμνούσαν την τραγωδία

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία ακολούθησαν τις αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία, μετά από αναρτήσεις στα social media που φέρεται να εξυμνούσαν τα περιστατικά και προκάλεσαν έντονη ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια
THE LIFO TEAM
Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM