«Μπεντ»: Ένα έργο για τη σαρωτική δύναμη του έρωτα ακόμα και στο βαθύτερο σκοτάδι

Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Βερολίνο, Ιούλιος 1934. Ο Χίτλερ βρίσκεται ενάμιση χρόνο στην εξουσία και η γερμανική πρωτεύουσα, που ζει ακόμα στον απόηχο της ηδονιστικής παραζάλης του Μεσοπολέμου, πρόκειται σύντομα να αλλάξει ριζικά προφίλ.

Η ντόλτσε βίτα μιας πρώιμης απελευθέρωσης δεν έχει ακόμα τελειώσει για τους ομοφυλόφιλους, τα καφέ, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα άλλα στέκια τους σφύζουν από ζωή, όμως όχι για πολύ ακόμη – ο ουρανός έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει και οι ναζί ήδη καταδιώκουν αντιφρονούντες και Εβραίους, απομονώνουν επίσης τους ανάπηρους, τους διαφορετικούς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι εξευτελισμοί, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι διαθέσεις τους απέναντι στους ομοφυλόφιλους διαφάνηκαν από την επιδρομή παρακρατικών στο Ινστιτούτο Σεξολογίας του Μάγκνους Χίρσφελντ τον Μάιο του ίδιου χρόνου. Μετά και τη «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» (2/7/1934), οπότε τα Τάγματα Εφόδου (SA) του Ερνστ Ρεμ διαλύονται βίαια και όσοι ομοφυλόφιλοι υπηρετούσαν εκεί εξοντώνονται ή φυλακίζονται, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά κανονικά…

Σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή τοποθετεί ο Μάρτιν Σέρμαν το κορυφαίο θεατρικό του έργο που δίκαια θεωρείται ένα από τα συγκλονιστικότερα που γράφτηκαν τον εικοστό αιώνα. To «Bent» έκανε πρεμιέρα το 1979 στο Royal Court Theater του Λονδίνου με πρωταγωνιστές τους Ίαν Μακ Κέλεν και Τομ Μπελ και έκτοτε ανέβηκε σε πολλά θέατρα ανά τον κόσμο.

Ένα έργο πολύ δυνατό, διαχρονικό και βέβαια βαθιά πολιτικό, που αφυπνίζει συνειδήσεις και ανεβαίνει σε μια όχι τυχαία συγκυρία.

Έγινε μέχρι και ταινία, ενώ συνέβαλε πολύ στις προσπάθειες ανάδειξης των ομοφυλόφιλων θυμάτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Γ' Ράιχ, των περίφημων «Ροζ Τριγώνων» που βρίσκονταν για δεκαετίες στο περιθώριο του επίσημου αφηγήματος – το ροζ τρίγωνο χρησιμοποιήθηκε στα '70s από το ομοφυλόφιλο κίνημα ως σύμβολο μνήμης και αγώνα, ενώ στα '80s το «υιοθέτησε» αντεστραμμένο η Act Up.

Bent Facebook Twitter
Πέτρος Ζούλιας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το πιο εξωφρενικό ήταν ότι, όπως αναφέρει κάποια στιγμή και ο θείος Φρέντι (Δημήτρης Καραμπέτσης), οι ναζί είχαν απαγορεύσει ακόμα και τη φαντασία, ακόμα και τις σκέψεις που σχετίζονταν με την ομοφυλοφιλία.

Στην Ελλάδα το έργο πρωτοανέβασε το 1980 ο Γιώργος Θεοδοσιάδης με τους Πέτρο Φυσσούν και Γιάννη Φέρτη και έκανε πάταγο, καθώς άγγιζε ένα θέμα που για την ελληνική κοινωνία, «δασκαλεμένη» μέχρι πρότινος με το χουντικό τρίπτυχο «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», ήταν ακόμα μεγάλο ταμπού.

Ο νεαρός τότε Πέτρος Ζούλιας, ο οποίος σκηνοθετεί το εκ νέου ανέβασμα του «Μπεντ» στο Θέατρο Χώρα με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Μέμο Μπεγνή - Ιωάννη Αθανασόπουλο και «οδηγό» τη μετάφραση του Θεοδοσιάδη, είχε, καθώς λέει, εντυπωσιαστεί βαθιά από εκείνη την παράσταση και ήθελε από χρόνια να καταπιαστεί με αυτό το έργο.  

«Ο εφιάλτης του ναζισμού δεν ανήκει δυστυχώς σε κάποιο μακρινό παρελθόν. Σε Ευρώπη και Αμερική ανθούν ξανά οι ρατσιστικές ιδεολογίες και οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί κερδίζουν έδαφος. Στην Ελλάδα διεξάγεται αυτό τον καιρό η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό και όλοι είδαμε τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, συνήγορο μελών μιας οργάνωσης που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, να χαιρετά ναζιστικά μέσα στο Εφετείο. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ένας διάχυτος κοινωνικός εκφασισμός που εκφράστηκε και στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Δεν φαντάζεσαι πόσα δηλητηριώδη σχόλια δεχόμαστε καθημερινά στους λογαριασμούς του θεάτρου Χώρα στα σόσιαλ μίντια και μιλάμε για ένα κλασικό έργο!» μου λέει ο σκηνοθέτης.

Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Ένα έργο πολύ δυνατό, διαχρονικό και βέβαια βαθιά πολιτικό, που αφυπνίζει συνειδήσεις και ανεβαίνει σε μια όχι τυχαία συγκυρία. Καταγγέλλει τη βία, τον ρατσισμό και τον αυταρχισμό, μας προτρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να συμφιλιωνόμαστε μαζί του ως έχει αφενός, να επιδεικνύουμε συντροφικότητα, αλληλεγγύη και ανθρωπιά αφετέρου, είτε πρόκειται για πρόσφυγα, είτε για άτομο ΛΟΑΤΚΙ+, είτε για άτομο στο όριο της ανέχειας, από διαφορετική θρησκεία και φυλή, οποιονδήποτε δεν είναι “σαν κι εμάς”. Είναι, πάνω απ' όλα, ένας ύμνος στη δύναμη του έρωτα», συνεχίζει, σε αντιδιαστολή με την πεσιμιστική διαπίστωση του Μαξ ότι «οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να αγαπούν».

Το ξεκίνημα της παράστασης μας μεταφέρει νοητά σε ένα queer κλαμπ εποχής, όχι πολύ διαφορετικό από ένα ανάλογο κλαμπ στο σημερινό Βερολίνο ή και την Αθήνα. Το διευθύνει η drag queen Γκρέτα (πολύ πειστικός στον ιδιαίτερα απαιτητικό αυτόν ρόλο ο Μανώλης Θεοδωράκης, ο οποίος στη συνέχεια υποδύεται και τον ναζί αξιωματικό) που, ελπίζοντας να διασώσει αν όχι την επιχείρηση τουλάχιστον την άλλη της ζωή, αυτή ενός καθώς πρέπει στρέιτ οικογενειάρχη, θα συνεργαστεί με τους ναζί.

Σε μια ακόμα νύχτα κραιπάλης, λοιπόν, σε αυτό το «άντρο ακολασίας», ο Μέμος Μπεγνής (Μαξ) «ψωνίζει» ένα νεαρό στέλεχος των Ταγμάτων Εφόδου (James Rodi) και μεθυσμένοι πηγαίνουν παρέα στο σπίτι όπου συζεί με τον δεσμό του τον Ρούντι (Γιάννης Σίντος).

Όμως την επομένη το πρωί –έχει προηγηθεί η «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών»– ζυγώνει το κακό: μέλη των SS, «μιλημένα» από την Γκρέτα, που μαζί με τον σαδιστή ναζί Χρήστο Ζαχαριάδη και τον Σπύρο Δούρο παραπέμπουν στην κατά Χάνα Άρεντ «κοινοτοπία του κακού», μπουκάρουν για να συλλάβουν το «τεκνό» του Ερνστ Ρεμ. Το ζευγάρι το σκάει, κρύβεται και προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, ώσπου τελικά τους συλλαμβάνει η Γκεστάπο. 

Bent Facebook Twitter
Τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη σε βάζουν απόλυτα στο πνεύμα του έργου με τη συνδρομή της μουσικής του Θοδωρή Οικονόμου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το δεύτερο μέρος, που είναι πραγματική «γροθιά στο στομάχι», ακόμα κι αν το δεις σε πρόβα, και απαιτεί υψηλές υποκριτικές ικανότητες αλλά και αντοχές, ειδικά για τους δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι πρέπει να κουβαλούν πέρα-δώθε επί ώρα πραγματικές κοτρώνες, εκτυλίσσεται όλο σχεδόν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου.

Εκεί θα μεταφερθεί ο Μαξ, αλλά όχι ο σύντροφός του, που, όντας μύωπας, θεωρήθηκε ανάπηρος, άρα ακατάλληλος ακόμα και για καταναγκαστικά έργα. Ο άτυχος Ρούντι δεν θα έχει καλό τέλος, θα προδοθεί μάλιστα και από τον ίδιο τον Μαξ, έναν άνθρωπο που παλεύει μέχρι τότε «με πολλούς δαίμονες, σκοτάδια και συμπλέγματα», όπως σημειώνει ο Μπεγνής, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν είναι «αδερφή».

Γι’ αυτό άλλωστε και επειδή η ομοφυλοφιλία είναι η έσχατη κατηγορία κρατουμένων, προσποιείται τον Εβραίο ώστε να τύχει κάπως καλύτερης μεταχείρισης, αν μπορεί να το διανοηθεί κάποιος αυτό – έχει σημασία εδώ ότι και ο υπέργηρος, πλέον, Μάρτιν Σέρμαν είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής. 

Ο Μαξ πιστεύει –ή έτσι νομίζει– ότι το να σαρώνει ολημερίς, χειμώνα-καλοκαίρι, πέτρες με γυμνά χέρια, θα είναι λιγότερο εξοντωτικό από το να τις σπάει με βαριοπούλα. Προκειμένου μάλιστα να μην του στρίψει, «λαδώνει» κάποιον φρουρό ώστε να έχει παρέα τον Χορστ (Ιωάννης Αθανασόπουλος) που γνωρίστηκαν στο τρένο. Οι δυο τους απαγορεύεται να μιλάνε, ακόμα και να κοιτάζονται, αλλά το να νιώθεις έστω μια παρουσία δίπλα σου σε μια τέτοια συνθήκη και να ανταλλάσσεις ψιθυριστά 2-3 κουβέντες, είναι κάτι.

Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Out and proud», συνειδητοποιημένος, πολιτικά ριζοσπάστης, o Χορστ αμφισβητεί τη «διευκόλυνση» και ψέγει τον Μαξ που, αντί για το ροζ τρίγωνο, φορά το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ, στην πορεία ωστόσο προκύπτει έρωτας. 

Αυτό που ακολουθεί μέχρι να πέσει η αυλαία –οι αγχωμένες στιχομυθίες, οι συναισθηματικές εντάσεις και μεταπτώσεις, το κατά φαντασία μεν αλλά φλογερό, παθιασμένο σεξ που κάνουν όρθιοι και ακίνητοι στα ολιγόλεπτα διαλείμματα της αγγαρείας, η «θυσία» του Χορστ, η «μεταμόρφωση» του Μαξ, η μεταστοιχείωση του έρωτα σε αληθινή αγάπη–, είναι απλώς συγκλονιστικό και, απ' ό,τι είδα, οι Μπεγνής - Αθανασόπουλος το κερδίζουν το στοίχημα.

«Βλέπουν», μάλιστα, στη συνθήκη αυτή όχι μόνο τη ναζιστική παράνοια και τον ολοκληρωτισμό αλλά και την τραυματική εμπειρία της απομόνωσης και της αποφυγής κάθε ανθρώπινης επαφής που βιώσαμε στα δύο χρόνια της πανδημίας. 

Τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη σε βάζουν απόλυτα στο πνεύμα του έργου με τη συνδρομή της μουσικής του Θοδωρή Οικονόμου. Στις σκηνές του κλαμπ και του σπιτιού κυριαρχεί το πορφυρό χρώμα, στις πιο μινιμαλιστικές, του στρατοπέδου, με τους θηριώδεις «τοίχους» να παραπέμπουν στην μπρουταλιστική ναζιστική αρχιτεκτονική του Σπέερ, το μεταλλικό γκρίζο.

Τα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη είναι κι αυτά προσεγμένα και πιστά στο πνεύμα της εποχής, εξαιρετικές βρήκα επίσης τις ερμηνείες και την κίνηση των δύο πρωταγωνιστών, όσο και των υπόλοιπων ηθοποιών – κάποιες επί μέρους αδυναμίες που τόσο οι ίδιοι όσο και ο σκηνοθέτης τους επισήμαναν θα έχουν, πιστεύω, διορθωθεί μέχρι την επίσημη πρεμιέρα, κάτι που εγγυώνται το πείσμα και η προσήλωση που έδειχναν αλλά και η επιθυμία να είναι το αποτέλεσμα καρπός συλλογικής προσπάθειας.

«Κάνουμε έρωτα, άρα είμαστε ακόμα άνθρωποι, είμαστε ζωντανοί, υπάρχουμε!», ξεσπάει με ενθουσιασμό κάποια στιγμή ο Χορστ και δεν βρίσκω καλύτερο επίλογο γι’ αυτό το ρεπορτάζ.   

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩN ΤΟΥ «ΜΠΕΝΤ» ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΖΟΥΛΙΑ

Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Το δεύτερο μέρος, που είναι πραγματική «γροθιά στο στομάχι» ακόμα κι αν το δεις σε πρόβα και που απαιτεί υψηλές υποκριτικές ικανότητες αλλά και αντοχές, ειδικά για τους δύο πρωταγωνιστές οι οποίοι πρέπει επίσης να κουβαλούν πέρα-δώθε επί ώρα πραγματικές κοτρώνες, εκτυλίσσεται όλο σχεδόν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO



 

        

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι φέρνει αυτός ο χειμώνας στο θέατρο; 60 παραστάσεις

Θέατρο / Aυτές είναι οι 60 παραστάσεις που ανεβαίνουν το φθινόπωρο στο ελληνικό θέατρο

Μια πρώτη ματιά στη μακρά λίστα παραστάσεων που έχουν ανακοινωθεί, καθώς το θεατρικό τοπίο διαμορφώνεται φέτος με σιγουριά και δύναμη που έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σταμάτης Φασουλής: «Ολοι κάνουν τους ευτυχισμένους. Μόνο εγώ έχω προβλήματα;»

Θέατρο / Σταμάτης Φασουλής: «Όλοι κάνουν τους ευτυχισμένους. Μόνο εγώ έχω προβλήματα;»

Μετά από τόσα χρόνια, ο Σταμάτης Φασουλής είναι ένα αίνιγμα που κανείς δεν προσπαθεί να λύσει. Τον συναντήσαμε επειδή ανεβάζει «Βρυκόλακες» του Ίψεν στο Εθνικό. Και τον ρωτήσαμε για όλα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ορφέας Αυγουστίδης: «Κάνω λιτό βίο και δουλεύω για να γνωρίσω αυτή τη δουλειά, ούτε για τις δημόσιες σχέσεις ούτε για τη γκλαμουριά.»

Θέατρο / Ορφέας Αυγουστίδης: «Δεν δουλεύω για τις δημόσιες σχέσεις ούτε για την γκλαμουριά»

Λίγο προτού ερμηνεύσει για δεύτερη σεζόν τον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ στη σκηνή του θεάτρου, ο πρωταγωνιστής του επιτυχημένου τηλεοπτικού «Σασμού» μοιράζεται με τη LiFO τους προβληματισμούς του για τους περισπασμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκος Κουρής

Θέατρο / Nίκος Κουρής: Κάνοντας θέατρο στην εποχή του Netflix

Το έργο του εξαιρετικά δημοφιλούς και στη χώρα μας Μάρτιν ΜακΝτόνα «H μοναξιά της Δύσης» επέλεξε ο αγαπητός ηθοποιός ως πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα σε μία από τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις της νέας σεζόν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ