«Μπεντ»: Ένα έργο για τη σαρωτική δύναμη του έρωτα ακόμα και στο βαθύτερο σκοτάδι

Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Βερολίνο, Ιούλιος 1934. Ο Χίτλερ βρίσκεται ενάμιση χρόνο στην εξουσία και η γερμανική πρωτεύουσα, που ζει ακόμα στον απόηχο της ηδονιστικής παραζάλης του Μεσοπολέμου, πρόκειται σύντομα να αλλάξει ριζικά προφίλ.

Η ντόλτσε βίτα μιας πρώιμης απελευθέρωσης δεν έχει ακόμα τελειώσει για τους ομοφυλόφιλους, τα καφέ, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα άλλα στέκια τους σφύζουν από ζωή, όμως όχι για πολύ ακόμη – ο ουρανός έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει και οι ναζί ήδη καταδιώκουν αντιφρονούντες και Εβραίους, απομονώνουν επίσης τους ανάπηρους, τους διαφορετικούς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι εξευτελισμοί, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι διαθέσεις τους απέναντι στους ομοφυλόφιλους διαφάνηκαν από την επιδρομή παρακρατικών στο Ινστιτούτο Σεξολογίας του Μάγκνους Χίρσφελντ τον Μάιο του ίδιου χρόνου. Μετά και τη «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» (2/7/1934), οπότε τα Τάγματα Εφόδου (SA) του Ερνστ Ρεμ διαλύονται βίαια και όσοι ομοφυλόφιλοι υπηρετούσαν εκεί εξοντώνονται ή φυλακίζονται, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά κανονικά…

Σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή τοποθετεί ο Μάρτιν Σέρμαν το κορυφαίο θεατρικό του έργο που δίκαια θεωρείται ένα από τα συγκλονιστικότερα που γράφτηκαν τον εικοστό αιώνα. To «Bent» έκανε πρεμιέρα το 1979 στο Royal Court Theater του Λονδίνου με πρωταγωνιστές τους Ίαν Μακ Κέλεν και Τομ Μπελ και έκτοτε ανέβηκε σε πολλά θέατρα ανά τον κόσμο.

Ένα έργο πολύ δυνατό, διαχρονικό και βέβαια βαθιά πολιτικό, που αφυπνίζει συνειδήσεις και ανεβαίνει σε μια όχι τυχαία συγκυρία.

Έγινε μέχρι και ταινία, ενώ συνέβαλε πολύ στις προσπάθειες ανάδειξης των ομοφυλόφιλων θυμάτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Γ' Ράιχ, των περίφημων «Ροζ Τριγώνων» που βρίσκονταν για δεκαετίες στο περιθώριο του επίσημου αφηγήματος – το ροζ τρίγωνο χρησιμοποιήθηκε στα '70s από το ομοφυλόφιλο κίνημα ως σύμβολο μνήμης και αγώνα, ενώ στα '80s το «υιοθέτησε» αντεστραμμένο η Act Up.

Bent Facebook Twitter
Πέτρος Ζούλιας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το πιο εξωφρενικό ήταν ότι, όπως αναφέρει κάποια στιγμή και ο θείος Φρέντι (Δημήτρης Καραμπέτσης), οι ναζί είχαν απαγορεύσει ακόμα και τη φαντασία, ακόμα και τις σκέψεις που σχετίζονταν με την ομοφυλοφιλία.

Στην Ελλάδα το έργο πρωτοανέβασε το 1980 ο Γιώργος Θεοδοσιάδης με τους Πέτρο Φυσσούν και Γιάννη Φέρτη και έκανε πάταγο, καθώς άγγιζε ένα θέμα που για την ελληνική κοινωνία, «δασκαλεμένη» μέχρι πρότινος με το χουντικό τρίπτυχο «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», ήταν ακόμα μεγάλο ταμπού.

Ο νεαρός τότε Πέτρος Ζούλιας, ο οποίος σκηνοθετεί το εκ νέου ανέβασμα του «Μπεντ» στο Θέατρο Χώρα με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Μέμο Μπεγνή - Ιωάννη Αθανασόπουλο και «οδηγό» τη μετάφραση του Θεοδοσιάδη, είχε, καθώς λέει, εντυπωσιαστεί βαθιά από εκείνη την παράσταση και ήθελε από χρόνια να καταπιαστεί με αυτό το έργο.  

«Ο εφιάλτης του ναζισμού δεν ανήκει δυστυχώς σε κάποιο μακρινό παρελθόν. Σε Ευρώπη και Αμερική ανθούν ξανά οι ρατσιστικές ιδεολογίες και οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί κερδίζουν έδαφος. Στην Ελλάδα διεξάγεται αυτό τον καιρό η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό και όλοι είδαμε τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, συνήγορο μελών μιας οργάνωσης που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, να χαιρετά ναζιστικά μέσα στο Εφετείο. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ένας διάχυτος κοινωνικός εκφασισμός που εκφράστηκε και στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Δεν φαντάζεσαι πόσα δηλητηριώδη σχόλια δεχόμαστε καθημερινά στους λογαριασμούς του θεάτρου Χώρα στα σόσιαλ μίντια και μιλάμε για ένα κλασικό έργο!» μου λέει ο σκηνοθέτης.

Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Ένα έργο πολύ δυνατό, διαχρονικό και βέβαια βαθιά πολιτικό, που αφυπνίζει συνειδήσεις και ανεβαίνει σε μια όχι τυχαία συγκυρία. Καταγγέλλει τη βία, τον ρατσισμό και τον αυταρχισμό, μας προτρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να συμφιλιωνόμαστε μαζί του ως έχει αφενός, να επιδεικνύουμε συντροφικότητα, αλληλεγγύη και ανθρωπιά αφετέρου, είτε πρόκειται για πρόσφυγα, είτε για άτομο ΛΟΑΤΚΙ+, είτε για άτομο στο όριο της ανέχειας, από διαφορετική θρησκεία και φυλή, οποιονδήποτε δεν είναι “σαν κι εμάς”. Είναι, πάνω απ' όλα, ένας ύμνος στη δύναμη του έρωτα», συνεχίζει, σε αντιδιαστολή με την πεσιμιστική διαπίστωση του Μαξ ότι «οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να αγαπούν».

Το ξεκίνημα της παράστασης μας μεταφέρει νοητά σε ένα queer κλαμπ εποχής, όχι πολύ διαφορετικό από ένα ανάλογο κλαμπ στο σημερινό Βερολίνο ή και την Αθήνα. Το διευθύνει η drag queen Γκρέτα (πολύ πειστικός στον ιδιαίτερα απαιτητικό αυτόν ρόλο ο Μανώλης Θεοδωράκης, ο οποίος στη συνέχεια υποδύεται και τον ναζί αξιωματικό) που, ελπίζοντας να διασώσει αν όχι την επιχείρηση τουλάχιστον την άλλη της ζωή, αυτή ενός καθώς πρέπει στρέιτ οικογενειάρχη, θα συνεργαστεί με τους ναζί.

Σε μια ακόμα νύχτα κραιπάλης, λοιπόν, σε αυτό το «άντρο ακολασίας», ο Μέμος Μπεγνής (Μαξ) «ψωνίζει» ένα νεαρό στέλεχος των Ταγμάτων Εφόδου (James Rodi) και μεθυσμένοι πηγαίνουν παρέα στο σπίτι όπου συζεί με τον δεσμό του τον Ρούντι (Γιάννης Σίντος).

Όμως την επομένη το πρωί –έχει προηγηθεί η «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών»– ζυγώνει το κακό: μέλη των SS, «μιλημένα» από την Γκρέτα, που μαζί με τον σαδιστή ναζί Χρήστο Ζαχαριάδη και τον Σπύρο Δούρο παραπέμπουν στην κατά Χάνα Άρεντ «κοινοτοπία του κακού», μπουκάρουν για να συλλάβουν το «τεκνό» του Ερνστ Ρεμ. Το ζευγάρι το σκάει, κρύβεται και προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, ώσπου τελικά τους συλλαμβάνει η Γκεστάπο. 

Bent Facebook Twitter
Τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη σε βάζουν απόλυτα στο πνεύμα του έργου με τη συνδρομή της μουσικής του Θοδωρή Οικονόμου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το δεύτερο μέρος, που είναι πραγματική «γροθιά στο στομάχι», ακόμα κι αν το δεις σε πρόβα, και απαιτεί υψηλές υποκριτικές ικανότητες αλλά και αντοχές, ειδικά για τους δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι πρέπει να κουβαλούν πέρα-δώθε επί ώρα πραγματικές κοτρώνες, εκτυλίσσεται όλο σχεδόν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου.

Εκεί θα μεταφερθεί ο Μαξ, αλλά όχι ο σύντροφός του, που, όντας μύωπας, θεωρήθηκε ανάπηρος, άρα ακατάλληλος ακόμα και για καταναγκαστικά έργα. Ο άτυχος Ρούντι δεν θα έχει καλό τέλος, θα προδοθεί μάλιστα και από τον ίδιο τον Μαξ, έναν άνθρωπο που παλεύει μέχρι τότε «με πολλούς δαίμονες, σκοτάδια και συμπλέγματα», όπως σημειώνει ο Μπεγνής, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν είναι «αδερφή».

Γι’ αυτό άλλωστε και επειδή η ομοφυλοφιλία είναι η έσχατη κατηγορία κρατουμένων, προσποιείται τον Εβραίο ώστε να τύχει κάπως καλύτερης μεταχείρισης, αν μπορεί να το διανοηθεί κάποιος αυτό – έχει σημασία εδώ ότι και ο υπέργηρος, πλέον, Μάρτιν Σέρμαν είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής. 

Ο Μαξ πιστεύει –ή έτσι νομίζει– ότι το να σαρώνει ολημερίς, χειμώνα-καλοκαίρι, πέτρες με γυμνά χέρια, θα είναι λιγότερο εξοντωτικό από το να τις σπάει με βαριοπούλα. Προκειμένου μάλιστα να μην του στρίψει, «λαδώνει» κάποιον φρουρό ώστε να έχει παρέα τον Χορστ (Ιωάννης Αθανασόπουλος) που γνωρίστηκαν στο τρένο. Οι δυο τους απαγορεύεται να μιλάνε, ακόμα και να κοιτάζονται, αλλά το να νιώθεις έστω μια παρουσία δίπλα σου σε μια τέτοια συνθήκη και να ανταλλάσσεις ψιθυριστά 2-3 κουβέντες, είναι κάτι.

Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Out and proud», συνειδητοποιημένος, πολιτικά ριζοσπάστης, o Χορστ αμφισβητεί τη «διευκόλυνση» και ψέγει τον Μαξ που, αντί για το ροζ τρίγωνο, φορά το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ, στην πορεία ωστόσο προκύπτει έρωτας. 

Αυτό που ακολουθεί μέχρι να πέσει η αυλαία –οι αγχωμένες στιχομυθίες, οι συναισθηματικές εντάσεις και μεταπτώσεις, το κατά φαντασία μεν αλλά φλογερό, παθιασμένο σεξ που κάνουν όρθιοι και ακίνητοι στα ολιγόλεπτα διαλείμματα της αγγαρείας, η «θυσία» του Χορστ, η «μεταμόρφωση» του Μαξ, η μεταστοιχείωση του έρωτα σε αληθινή αγάπη–, είναι απλώς συγκλονιστικό και, απ' ό,τι είδα, οι Μπεγνής - Αθανασόπουλος το κερδίζουν το στοίχημα.

«Βλέπουν», μάλιστα, στη συνθήκη αυτή όχι μόνο τη ναζιστική παράνοια και τον ολοκληρωτισμό αλλά και την τραυματική εμπειρία της απομόνωσης και της αποφυγής κάθε ανθρώπινης επαφής που βιώσαμε στα δύο χρόνια της πανδημίας. 

Τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη σε βάζουν απόλυτα στο πνεύμα του έργου με τη συνδρομή της μουσικής του Θοδωρή Οικονόμου. Στις σκηνές του κλαμπ και του σπιτιού κυριαρχεί το πορφυρό χρώμα, στις πιο μινιμαλιστικές, του στρατοπέδου, με τους θηριώδεις «τοίχους» να παραπέμπουν στην μπρουταλιστική ναζιστική αρχιτεκτονική του Σπέερ, το μεταλλικό γκρίζο.

Τα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη είναι κι αυτά προσεγμένα και πιστά στο πνεύμα της εποχής, εξαιρετικές βρήκα επίσης τις ερμηνείες και την κίνηση των δύο πρωταγωνιστών, όσο και των υπόλοιπων ηθοποιών – κάποιες επί μέρους αδυναμίες που τόσο οι ίδιοι όσο και ο σκηνοθέτης τους επισήμαναν θα έχουν, πιστεύω, διορθωθεί μέχρι την επίσημη πρεμιέρα, κάτι που εγγυώνται το πείσμα και η προσήλωση που έδειχναν αλλά και η επιθυμία να είναι το αποτέλεσμα καρπός συλλογικής προσπάθειας.

«Κάνουμε έρωτα, άρα είμαστε ακόμα άνθρωποι, είμαστε ζωντανοί, υπάρχουμε!», ξεσπάει με ενθουσιασμό κάποια στιγμή ο Χορστ και δεν βρίσκω καλύτερο επίλογο γι’ αυτό το ρεπορτάζ.   

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩN ΤΟΥ «ΜΠΕΝΤ» ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΖΟΥΛΙΑ

Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Το δεύτερο μέρος, που είναι πραγματική «γροθιά στο στομάχι» ακόμα κι αν το δεις σε πρόβα και που απαιτεί υψηλές υποκριτικές ικανότητες αλλά και αντοχές, ειδικά για τους δύο πρωταγωνιστές οι οποίοι πρέπει επίσης να κουβαλούν πέρα-δώθε επί ώρα πραγματικές κοτρώνες, εκτυλίσσεται όλο σχεδόν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Bent Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO



 

        

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι φέρνει αυτός ο χειμώνας στο θέατρο; 60 παραστάσεις

Θέατρο / Aυτές είναι οι 60 παραστάσεις που ανεβαίνουν το φθινόπωρο στο ελληνικό θέατρο

Μια πρώτη ματιά στη μακρά λίστα παραστάσεων που έχουν ανακοινωθεί, καθώς το θεατρικό τοπίο διαμορφώνεται φέτος με σιγουριά και δύναμη που έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σταμάτης Φασουλής: «Ολοι κάνουν τους ευτυχισμένους. Μόνο εγώ έχω προβλήματα;»

Θέατρο / Σταμάτης Φασουλής: «Όλοι κάνουν τους ευτυχισμένους. Μόνο εγώ έχω προβλήματα;»

Μετά από τόσα χρόνια, ο Σταμάτης Φασουλής είναι ένα αίνιγμα που κανείς δεν προσπαθεί να λύσει. Τον συναντήσαμε επειδή ανεβάζει «Βρυκόλακες» του Ίψεν στο Εθνικό. Και τον ρωτήσαμε για όλα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ορφέας Αυγουστίδης: «Κάνω λιτό βίο και δουλεύω για να γνωρίσω αυτή τη δουλειά, ούτε για τις δημόσιες σχέσεις ούτε για τη γκλαμουριά.»

Θέατρο / Ορφέας Αυγουστίδης: «Δεν δουλεύω για τις δημόσιες σχέσεις ούτε για την γκλαμουριά»

Λίγο προτού ερμηνεύσει για δεύτερη σεζόν τον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ στη σκηνή του θεάτρου, ο πρωταγωνιστής του επιτυχημένου τηλεοπτικού «Σασμού» μοιράζεται με τη LiFO τους προβληματισμούς του για τους περισπασμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκος Κουρής

Θέατρο / Nίκος Κουρής: Κάνοντας θέατρο στην εποχή του Netflix

Το έργο του εξαιρετικά δημοφιλούς και στη χώρα μας Μάρτιν ΜακΝτόνα «H μοναξιά της Δύσης» επέλεξε ο αγαπητός ηθοποιός ως πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα σε μία από τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις της νέας σεζόν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ