Απομόνωση, εθισμός στο διαδίκτυο και την πορνογραφία: Οι συνέπειες της πανδημίας στους νέους

Οι προκλήσεις του Covid-19 για τους νέους. Ο εθισμός στο διαδίκτυο, το σεξ και οι επιπτώσεις από τα κλειστά σχολεία Facebook Twitter
Η εκδήλωση συναισθημάτων απογοήτευσης, η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων γενικά και η πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων είναι κάποιες από τις συνέπειες.
0

— Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους νέους;
Σύμφωνα με τις μελέτες της ομάδας έρευνας για την πανδημία Covid-19 του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές αναπτυξιακής και εφηβικής υγείας», είναι φανερό ότι η απουσία από τη σχολική κοινότητα επηρέασε σημαντικά τους μαθητές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών του εθισμού στο διαδίκτυο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις περαιτέρω επιπτώσεις.

Αν δούμε αναλυτικά τα ποσοστά, διαπιστώνουμε ότι οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης ξεπέρασαν το 60% στον εφηβικό πληθυσμό έναντι 40% προ καραντίνας, με το 20% να εκδηλώνει σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Αυτό είχε ως συνέπεια να προκύψουν διατροφικές παρεκτροπές, ελλιπής φυσική άσκηση και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας, καθώς και διαταραχές ύπνου με έντονο το αίσθημα του στρες και της κατάθλιψης.

Επίσης, τα αγόρια στράφηκαν πάρα πολύ προς το gaming και διατήρησαν την επαφή τους με τους φίλους τους μέσω των διαδικτυακών παιχνιδιών. Γι’ αυτό παρατηρήσαμε ότι εκδήλωναν έντονο θυμό, είχαν βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα.

Από την άλλη, τα κορίτσια είδαμε ότι επικεντρώθηκαν στην υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων με αποτέλεσμα να προκύψουν συμπεριφορές εσωτερίκευσης, απόσυρσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ο αυτοτραυματισμός (cutting) παρουσίασε επίσης αυξητική τάση στα κορίτσια.

Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί έφηβοι απομακρύνθηκαν και βίωσαν την απώλεια, αφού διέκοψαν με βίαιο τρόπο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Η εκδήλωση συναισθημάτων απογοήτευσης, η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων γενικά και η πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων είναι κάποιες από τις συνέπειες.

— Πόσο έχει επηρεαστεί η σεξουαλικότητά τους;
Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί έφηβοι απομακρύνθηκαν και βίωσαν την απώλεια, αφού διέκοψαν με βίαιο τρόπο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Η εκδήλωση συναισθημάτων απογοήτευσης, η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων γενικά και η πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων είναι κάποιες από τις συνέπειες.

Επιπλέον, φαίνεται ότι δυσκολεύονται να φλερτάρουν, να εκφραστούν και βρίσκουν και πάλι διέξοδο στο διαδίκτυο, γι’ αυτό ενισχύθηκαν τα διαδικτυακά ραντεβού, το sexting και το διαδικτυακό σεξ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αγόρια παρατηρείται συμπεριφορά εξάρτησης από τη χρήση πορνογραφικού υλικού και χρήση του για αυτοϊκανοποίηση (έως 20%).

Άρτεμις Τσίτσικα
Η κ. Άρτεμις Τσίτσικα

— Τα κλειστά σχολεία ποιες επιπτώσεις είχαν στα παιδιά;
Μαθησιακά κενά, πτώση της βαθμολογίας και της γενικότερης επίδοσής τους, άρνηση επιστροφής στο σχολείο, αύξηση ενδοοικογενειακής βίας και κοινωνική απομόνωση.

— Αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία;
Τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου εγκλεισμού και της εφαρμογής μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις παρατηρήθηκε αύξηση της άσκησης σωματικής και σεξουαλικής βίας, με την ενδοοικογενειακή βία να εμφανίζει αύξηση της τάξης του 12%. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση που καταγράφηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης.

— Στις μαρτυρίες που έχετε συλλέξει τι σας έλεγαν τα παιδιά για την περίοδο που ζούσαν σε περιορισμούς και δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο;
Υπήρχαν ιστορίες, όπως αυτή της 17χρονης Ελπίδας: «Ζούμε ξανά και ξανά την ίδια ημέρα. Η καθημερινότητά μας είναι θολή – πότε θα τελειώσει αυτό;»· της 16χρονης Μελίνας: «Ήθελα να τον βλέπω, όμως “αραιώσαμε”… αναρωτιέμαι μήπως φταίω εγώ σε κάτι. Είμαστε μάλλον θύματα του κορωνοϊού. Ήταν η πρώτη μου σχέση, τα είχα δώσει όλα. Μου στοίχισε πολύ. Τον σκέφτομαι ακόμη».

Από πολλά παιδιά που επισκέφθηκαν ή τηλεφώνησαν στις υπηρεσίες μας έλειπε η καθημερινότητα του σχολείου, οι φίλοι τους, οι σχέσεις τους και η καθημερινότητα που είχαν, ενώ άλλα επισήμαιναν ότι τα διαδικτυακά μαθήματα τα δυσκολεύουν και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μάθημα με φυσική παρουσία μέσα στην τάξη.

Μάλιστα, τα παιδιά της Γ’ Λυκείου χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε πολλά επίπεδα και να διαχειριστούν τις προκλήσεις της καραντίνας όπως και το άγχος της εξεταστικής περιόδου.

Περισσότερες πληροφορίες στη Δομή Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής (ΔΟΜΕΥΙ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μεσογείων 15, 216 0033788.

Γραμμή Υποστήριξης στην οποία μπορούν να απευθυνθούν παιδιά, έφηβοι και οι γονείς τους: 800 4000 009

* Στις προκλήσεις της μετα-Covid 19 περιόδου για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες εστιάζει το 22ο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης για την Υγεία των Εφήβων που πραγματοποιείται, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, στο ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30), από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου

iaah-athens2022.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ- SIMPLECAST-Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος που παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή µας;

Άκου την επιστήμη / Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος που παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή µας;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Κορδούτη. Μια συζήτηση για τις ψυχικές συνέπειες της πανδημίας, τις σχέσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Καλημέρα, θλίψη

Άγγελος Χανιώτης / Καλημέρα, θλίψη

Τους τελευταίους μήνες, ενώ η κυβέρνηση καθυστερεί τα αναγκαία μέτρα για να μη δυσαρεστήσει μερίδες του εκλογικού σώματος και η αντιπολίτευση δεν χάνει ευκαιρία να ρίχνει λάδι στις φωτιές που ανάβει η κυβέρνηση, η πολιτική ρητορική είναι ρητορική άρνησης της πραγματικότητας και αβάσιμων ελπίδων από τους μεν, οργής και φόβου από τους δε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχουν μέρες με τον διαβήτη που λέω “δεν αντέχω άλλο”»

Ζούμε, ρε! / «Υπάρχουν μέρες με τον διαβήτη που λέω “δεν αντέχω άλλο”»

Η 17χρονη Στέλλα, η νεότερη καλεσμένη της σειράς «Ζούμε, ρε!», μιλά με απίστευτη ωριμότητα για το πώς είναι να μεγαλώνεις με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, για την κούραση που δεν φαίνεται, τα σχόλια από τους συμμαθητές της, τις δύσκολες νύχτες αλλά και για τη δύναμη που της έδωσε η οικογένειά της.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα για τη φυτική διατροφή; Ένας γιατρός απαντά.

HEALTHY PEOPLE / Είναι ασφαλής η φυτική διατροφή; Ένας γιατρός απαντά.

Είναι οι φυτικές πρωτεΐνες «ατελείς» ή πρόκειται για έναν από τους πιο ανθεκτικούς διατροφικούς μύθους των τελευταίων δεκαετιών; Ο δρ. Στέλιος Πανταζής αποδομεί μία από τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις γύρω από τη διατροφή και εξηγεί τι πιστεύει πραγματικά η σύγχρονη επιστήμη για τις φυτικές πρωτεΐνες, τα αμινοξέα και τον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Χοληστερίνη: Ο μύθος της «φυσιολογικής τιμής» και η αλήθεια που σώζει ζωές. Ένας γιατρός απαντά.

Lifo Videos / Πότε η χοληστερίνη γίνεται επικίνδυνη; Ένας γιατρός απαντά.

Για δεκαετίες, η υψηλή χοληστερίνη θεωρούνταν αναμενόμενη, άρα ακίνδυνη. Σήμερα τα όρια έχουν αλλάξει γιατί καταλάβαμε καλύτερα τον κίνδυνο. Ο δρ. Στέλιος Πανταζής εξηγεί τι σημαίνει «ασφαλής» χοληστερίνη και γιατί ο μέσος όρος δεν είναι ένας σωστός δείκτης υγείας;
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Νόμιζα ότι πεθαίνω»: Η αλήθεια για τις κρίσεις πανικού

Ψυχή & Σώμα / «Νόμιζα ότι πεθαίνω»: Η αλήθεια για τις κρίσεις πανικού

Τι είναι πραγματικά μια κρίση πανικού, γιατί μοιάζει τόσο τρομακτική και πώς μπορεί να γίνει το πιο δυνατό καμπανάκι για να αλλάξεις τη ζωή σου; Η συστημική ψυχολόγος Αγνή Μαριακάκη εξηγεί.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Φάρμακα αδυνατίσματος: Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε; Ένας γιατρός απαντά.

HEALTHY PEOPLE / Φάρμακα αδυνατίσματος: Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε; Ένας γιατρός απαντά.

Τα φάρμακα νέας γενιάς για την απώλεια βάρους έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όμως, πίσω από τη γρήγορη μείωση των κιλών, κρύβεται ένα κρίσιμο ερώτημα: μήπως η δραστική μείωση της όρεξης οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις που απειλούν την υγεία συνολικά; Ο δρ. Στέλιος Πανταζής εξηγεί.
THE LIFO TEAM
Ποιες είναι οι 10 τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας. Ένας γιατρός απαντά.

HEALTHY PEOPLE / Ποιες είναι οι 10 τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας; Ένας γιατρός απαντά.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε δευτερόλεπτο; Ο δρ. Στέλιος Πανταζής εξηγεί τον μηχανισμό του οξειδωτικού στρες και αποκαλύπτει τις 10 τροφές που λειτουργούν ως φυσική ασπίδα ενάντια στη φθορά, στη γήρανση και στις χρόνιες παθήσεις.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
«Μετά το χειρουργείο, δεν μπόρεσα ποτέ να ξαναγγίξω το στήθος μου»

Υγεία & Σώμα / «Μετά το χειρουργείο, δεν μπόρεσα ποτέ να ξαναγγίξω το στήθος μου»

Ένα πολύ προσωπικό κείμενο της Τζούλης Αγοράκη για την περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού, για το «μετά» που κανείς δεν περιγράφει, για το στήθος που αλλάζει και για τη δύσκολη διαδρομή μέχρι να το νιώσει ξανά δικό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ποια είναι η μεγάλη παρεξήγηση με τη χοληστερίνη; Ένας γιατρός απαντά

HEALTHY PEOPLE / Ποια είναι η μεγάλη παρεξήγηση με τη χοληστερίνη; Ένας γιατρός απαντά

Είναι τελικά η LDL «κακή» ή μήπως στοχοποιήθηκε άδικα; Σε αυτό το επεισόδιο του «Healthy People», ο δρ. Στέλιος Πανταζής αποδομεί έναν από τους μεγαλύτερους μύθους της σύγχρονης ιατρικής και αποκαλύπτει τον μηχανισμό που καταστρέφει τα αγγεία.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Γιατί η κατάθλιψη και το άγχος ξεκινούν από το στομάχι. Ένας γιατρός απαντά.

HEALTHY PEOPLE / Γιατί η κατάθλιψη και το άγχος ξεκινούν από το στομάχι. Ένας γιατρός απαντά.

Σε αυτό το επεισόδιο του «Healthy People», ο δρ. Στέλιος Πανταζής εξηγεί γιατί η ψυχική υγεία δεν είναι μόνο υπόθεση του εγκεφάλου και πώς το έντερο επηρεάζει άμεσα το άγχος, τη διάθεση και την ενέργειά μας.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ