Η απόλαυση της παύσης μ’ ένα κρασί

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Το Βίβλινο Οίνο εσοδείας 2015 διατίθεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και πωλείται αποκλειστικά στο M Shop. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ αρκετά νωρίτερα από την ώρα έναρξης της παράστασης, λόγω της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς μου. 

Ούτε το προσωπικό εξυπηρέτησης της αίθουσας Τριάντη δεν βρισκόταν στις θέσεις του.

Για καλή μου τύχη, το café στον χώρο υποδοχής λειτουργεί από το πρωί, ανεξάρτητα από τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της ευχάριστης αναμονής στον επισκέπτη. 

Απρόσμενα όμορφη έκπληξη το ανανεωμένο Μ Shop στον ίδιο χώρο, το οποίο άρχισε να επαναλειτουργεί τις πρώτες ημέρες του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ έδειξαν ότι πρόκειται για αρχαία ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε τη σύγχρονη εποχή.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, η μελέτη και η επίβλεψη έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΤΑF – Δημ. Ματθιόπουλος – Γιώργ. Ταλιάκης – Μιχ. Ταλιάκης, ευγενική χορηγία των τριών νέων αρχιτεκτόνων προς το Μέγαρο.

Τα αντικείμενα είναι δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών και πολλά από αυτά είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για το Μέγαρο. 

Μεταξύ των αντικειμένων υπάρχουν μεταξοτυπίες του κορυφαίου εικαστικού Π. Τέτση, υπογεγραμμένες και αριθμημένες από τον ίδιο, δημιουργίες της σχεδιάστριας Λουκίας, συλλεκτικά κουτιά από πλεξιγκλάς σε περιορισμένο αριθμό και διακοσμημένα με την καρφίτσα της πρώτης στολής ταξιθεσίας (1991), συλλεκτικές εκδόσεις, προγράμματα, κατάλογοι εκθέσεων και αφίσες του Μεγάρου. 

Όμως ένα κρασί ντυμένο με βελούδινη συσκευασία που βρίσκεται σε προθήκη του πωλητηρίου κλέβει το βλέμμα! 

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πρόκειται για τον Βίβλινο Οίνο εσοδείας 2015 που διατίθεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και πωλείται αποκλειστικά στο M Shop. Παράγεται από μια τοπική ερυθρή ποικιλία, η οποία βρέθηκε στην περιοχή του Παγγαίου το 2002 –κλήματα με μεγάλα τσαμπιά και ρίζες σε βάθος πάνω από 20 μέτρα– και καλλιεργείται σήμερα από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Παρά τα χρόνια έρευνας στα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα, δεν βρέθηκε κάποια αντιστοιχία με τις υπάρχουσες ελληνικές ποικιλίες. Η ταυτοποίηση μέσω των γενετικών της χαρακτηριστικών έδειξε ότι φέρει κάποια χαρακτηριστικά ελληνικών σύγχρονων ποικιλιών, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτές, είναι δηλαδή μακρινή συγγενής τους. 

Τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ έδειξαν ότι πρόκειται για αρχαία ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε στη σύγχρονη εποχή.

Ο Βίβλινος Οίνος ωριμάζει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για δώδεκα μήνες και έχει εκτιμώμενη δυνατότητα παλαίωσης δέκα χρόνια. Χρώμα πορφυρό, αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, με νότες βανίλιας και σοκολάτας. Πλούσιο στο στόμα, με ευγενικές τανίνες και μακρά επίγευση με κυρίαρχο το φρούτο.

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ταυτότητα του κρασιού, που σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο Somethink*, συνδέοντας τη μουσική με το κρασί, αναφέρει: 

Παύση τετάρτου ανάμεσα στις νότες

ως σύμβολο μουσικό

μέχρι τη στιγμή που ο ήχος επανέρχεται.

Παύση για την απόλαυση ενός κρασιού

ως ανάσα αναγκαία

μέχρι τη στιγμή που ο ρυθμός επιστρέφει.

Ενώ η προσέλευση για την παράσταση έχει ξεκινήσει, σημειώνω ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου με τίτλο «Rising Stars», συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια μουσική σκηνή. 

Δύο ώρες αργότερα κατηφορίζω την απαστράπτουσα λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Η γοητεία αυτής της «δύσκολης» κατά το γενικό πλαίσιο πόλης είναι ότι συνέχεια εξελίσσεται. Πόσα όμορφα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, που δεν γνωρίζουμε; 

Την επόμενη φορά που θα περνάτε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «κάντε παύση». Μια παύση που ως σύμβολο στη μουσική δείχνει πώς θα σταματήσουμε, θα σιωπήσουμε για λίγο. Αξίζει να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Γεύση / «Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Ο ρέκτης του κρασιού Γιάννης Καρακάσης έχει γράψει δύο από τα πιο σημαντικά βιβλία για τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ παράλληλα είναι o ιδρυτής του 50 Great Greek Wines. Του ζητήσαμε να μας απαντήσει όσο πιο απλά γίνεται σε απορίες γύρω από το κρασί που έχουν οι μη ειδικοί και συχνά ντρέπονται να τις λύσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Γουμένισσα, στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Γεύση / Γουμένισσα: Στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Στις πλαγιές που κυματίζουν στην ανατολική πλευρά του όρους Πάικου, τα αμπέλια εδώ και αιώνες δίνουν κρασιά με χαρακτήρα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Εδώ το ξινόμαυρο βασιλεύει, αλλά, δίπλα σε αυτό, λευκές ποικιλίες όπως το ασύρτικο βρίσκουν ιδανικό περιβάλλον για να εκφράσουν τις μοναδικές τους δυνατότητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ