LEFKÓ: Μια διαφορετική ταινία για τη Λευκάδα

LEFKÓ, μια διαφορετική ταινία για τη Λευκάδα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Λευκάδα, ένα ιερό νησί γεμάτο ιστορία, μύθους και τέχνη. Μια εκδοχή θέλει το όνομά της να οφείλεται στον Λεύκο, τον Ζακυνθινό σύντροφο του Οδυσσέα και μια άλλη να το χρωστάει στον Λευκάτα, το ακρωτήρι με τις απόκρημνες κορυφές. Το ακρωτήρι από όπου αυτοκτόνησε η ποιήτρια Σαπφώ για τον έρωτα.

«Νησί,

ἀβασίλευτη στὸ πέλαο δόξα,

ὦ ῥιζωμένο

στὸ πολύβοο διάστημα,

καὶ στοῦ Ὁμήρου τὸ στίχο

λουσμένο,

βυθισμένο στὸν ὕμνο!,»

γράφει ο Λευκαδίτικης καταγωγής Άγγελος Σικελιανός και με αυτούς τους στίχους ξεκινά το LEFKÓ. Τη μικρού μήκους ταινία της φετινής καμπάνιας του COPLA υπογράφει και εμπνεύστηκε η Catalytica, με στόχο να φωτίσει μια πιο άγνωστη πλευρά του νησιού.

Ο μύθος της Σαπφούς είναι ο πρώτος που αναβιώνεται στην ταινία και το απόσπασμα αποτελεί αγαπημένο για τον ιδιοκτήτη του COPLA, Παναγιώτη Βλάχο. «Αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω αγαπημένο σημείο, θα πήγαινα με τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα», προσθέτει και ο Νικόλας Μουστάκας της Catalytica. «Η απαγγελία του Σικελιανού και η γρήγορα εναλλαγή εικόνων μέχρι να πέσει ο τίτλος του LEFKÓ, συγκεντρώνει όλα όσα θέλαμε να κάνουμε. Αντιθέσεις, εικόνες, τέχνη, αλήθειες».

LEFKÓ, μια διαφορετική ταινία για τη Λευκάδα Facebook Twitter

Το COPLA πήρε το όνομά του από την εναλλακτική λέξη για τα θαλασσόξυλα (κόπλα). Εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού και της Ελλάδας, το Κάθισμα και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα beach bars της χώρας. Ο Παναγιώτης αποδίδει μεγάλο μέρος της διαχρονικής του επιτυχίας στην τοποθεσία, στην εξυπηρέτηση και την ξεχωριστή του αρχιτεκτονική, που είναι απόλυτα ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον και βραβεύτηκε στην 4η Biennale νέων αρχιτεκτόνων.

LEFKÓ, μια διαφορετική ταινία για τη Λευκάδα Facebook Twitter

«Αισθανόμαστε πως αποτελούμε μέρος της εικόνας του νησιού», συνεχίζει. «Μίας εικόνας, όμως, που δεν έχει αποτυπωθεί ως τώρα. Η Λευκάδα φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα, σε τουριστικούς οδηγούς και online, ως ο προορισμός με τις βραβευμένες παραλίες. Όμως για εμάς είναι κάτι πολύ παραπάνω. Και αυτό το παραπάνω είναι που προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με το βίντεο και πιστεύουμε πως το καταφέραμε. Το LEFKÓ απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να δουν τη Λευκάδα από ένα πιο ήρεμο πρίσμα. Στόχος μας είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τόσο του Έλληνα, όσο και του ξένου επισκέπτη. Θέλουμε να μας ρωτήσουν για το ακρωτήρι όταν επισκεφθούν το COPLA, για τους καταρράκτες, για τα kite spots. Απευθύνεται ίσως και στους υπόλοιπους επαγγελματίες, σαν ένα κάλεσμα για να δώσουμε μία άλλη προοπτική στον τουρισμό της Λευκάδας».

Σε αυτό το παράξενο καλοκαίρι που βιώνουμε, το COPLA έχει ανταποκριθεί με έργα. Το beach bar έχει προσαρμοστεί πλήρως στα μέτρα για τον COVID-19 και έχει επενδύσει στην εμπειρία των επισκεπτών του. Μιλώντας για την από εδώ και πέρα πορεία, ο Παναγιώτης αναφέρει: «Τα προηγούμενα σχέδιά μας φαντάζουν μικρά πλέον σε σχέση με αυτά που είδαμε πως μπορούμε να καταφέρουμε. Το μέλλον μάς βρίσκει έτοιμους να επενδύσουμε σε ακόμα περισσότερες ιδέες για το COPLA, αλλά και τη Λευκάδα. Η συνεργασία με την Catalytica και η παραγωγή του LEFKÓ άνοιξε ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές μας».

«Από την πρώτη μας συνάντηση με τον κο Βλάχο ήταν σαφές πως η στρατηγική που θα ακολουθούσαμε δε θα είχε καμία σχέση με ό,τι είχε γίνει ως τώρα για το COPLA αλλά και για το νησί», θυμάται ο Νικόλας.
 

LEFKÓ, μια διαφορετική ταινία για τη Λευκάδα Facebook Twitter

«Θέλαμε να δώσουμε μια τελείως νέα προοπτική υψηλής αισθητικής στην ταινία και κατ’ επέκταση στο νησί. Το καλύτερο κομμάτι της συνεργασίας, ήταν πως είχαμε να κάνουμε με ανοιχτόμυαλους και δεκτικούς ανθρώπους. Η εμπιστοσύνη και το ρίσκο είναι δύο δύσκολα πράγματα στη δουλειά μας και είμαστε πολύ τυχεροί που οι άνθρωποι του COPLA είχαν τη διάθεση και για τα δύο.

Κινηθήκαμε γύρω από το concept των μικρών ιστοριών του χθες και πώς αυτές έρχονται μέχρι το σήμερα, φλερτάροντας με τις αντιφάσεις, γιατί είδαμε ότι εκεί βρίσκεται και η αλήθεια του νησιού. Κάθε μήνυμα της ταινίας γεννήθηκε από αυτές τις ιστορίες. Απ’ την ιστορία αυτοκτονίας της Σαπφούς από έρωτα στον Λευκάτα, από τη μαγική φύση και τα χρώματα της Λευκάδας, από τις ιστορίες αγώνων, από τους ντόπιους που γνωρίζουν να διαβάζουν τους ανέμους και τους νέους που το μετέφρασαν αυτό σε kitesurfing, καθώς και από τους μεγάλους ποιητές Σικελιανό και Βαλαωρίτη που κατάγονται από τη Λευκάδα. Και όλα αυτά σαν ένα αρκτικόλεξο της λέξης “LEFKÓ”».

LEFKÓ, μια διαφορετική ταινία για τη Λευκάδα Facebook Twitter

Με το shooting να έχει γίνει εξ ολοκλήρου πριν λήξει η τελευταία καραντίνα, τα γυρίσματα της ταινίας (που ήταν κυρίως εξωτερικά) ήταν ομαλά παρά τις δυσκολίες. Ο Νικόλας το αποδίδει στην άψογη επικοινωνία όσων εντάχθηκαν στο συνεργείο της παραγωγής και στην καλή διάθεση των ανθρώπων της Λευκάδας. Τα μέρη που επιλέχθηκαν «είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που θα περίμενε κανείς ακούγοντας το όνομα του COPLA», τονίζει.

«Μέρη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το DNA του νησιού αλλά παράλληλα δεν έχουν προβληθεί όσο άλλα μέρη στη Λευκάδα. Το λευκό είναι το χρώμα που προκύπτει αν συνδυάσεις όλα τα χρώματα, οπότε κι εμείς θέλαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα χρώματα της Λευκάδας, ακόμα και τα πιο άγνωστα, και να την παρουσιάσουμε στην αγνή μορφή της στον κόσμο».

LEFKÓ, μια διαφορετική ταινία για τη Λευκάδα Facebook Twitter

Από τις στιγμές των γυρισμάτων ο Νικόλας μοιράζεται την παρακάτω:

«Ήταν μια συγκεκριμένη στιγμή, όταν μεταξύ γυρισμάτων, καθίσαμε για ένα διάλειμμα και ο Θοδωρής Τζάρτος (Σκηνοθέτης) και ο Αλέξανδρος Οικονομίδης (Διευθυντής Φωτογραφίας) ήρθανε ενθουσιασμένοι να μου δείξουν το πλάνο από το ακρωτήρι που μόλις είχαμε τραβήξει. Κοιταχτήκαμε και δεν είπαμε τίποτα. Απλά συνεχίσαμε με μεγαλύτερο χαμόγελο και αυτοπεποίθηση πως είχαμε κάτι πολύ δυνατό στα χέρια μας».

Στέκεται επίσης και σε κάποιες από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το «LEFKÓ».

«Κρατάω ένα μήνυμα που έλαβα στο κινητό μου, έλεγε πως μια κοπέλα δάκρυσε βλέποντάς το. Και ένα ακόμη που έγραφε “το είδα και ηρέμησε το είναι μου”. Υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις απόλυτης σιωπής, που επανήλθαν μετά από 4-5 προβολές και μου έσφιξαν το χέρι. Αν το LEFKÓ αποτελέσει αφορμή για περισσότερο κόσμο να επισκεφθεί τη Λευκάδα και κατ’ επέκταση το COPLA, για εμάς θα είναι μια μεγάλη νίκη. Θέλουμε να δούμε τον τουρισμό να αλλάζει προς το καλύτερο. Αν είμαστε ένα μικρό λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση, τότε απλά παίρνουμε θάρρος για τα επόμενα».


Info: https://copla.gr/

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικός Χρυσός: Η δημιουργία αξίας στον πυρήνα της εταιρικής στρατηγικής

Good Living / Ελληνικός Χρυσός: Η δημιουργία αξίας στον πυρήνα της εταιρικής στρατηγικής

Σε μια περίοδο που η δημόσια συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποκτά ολοένα πιο καθοριστική σημασία, η ανάγκη για επιχειρήσεις που παράγουν πραγματική, μετρήσιμη αξία για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η εργασία αλλάζει, και ίσως για πρώτη φορά προς το καλύτερο

Good Business Directory 6 / Η εργασία αλλάζει, και ίσως για πρώτη φορά προς το καλύτερο

Σύμφωνα με την International Workplace Group, το 2026 το πού θα δουλεύουμε παύει να έχει σημασία· αυτό που μετράει είναι πώς και γιατί. Ίσως, τελικά, η επόμενη επανάσταση να είναι απλώς πιο ανθρώπινη.
ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΣΗΦΑΚΗ
Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Good Living / Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Από τις πρώτες φυτείες αγαύης στο Jalisco μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αποστακτηρίων, κάθε μπουκάλι κουβαλά την κληρονομιά ενός ανθρώπου που τόλμησε να ονειρευτεί διαφορετικά.
THE LIFO TEAM
Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Good Living / Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ερεθίσματα, η Stoiximan επιλέγει να επικεντρωθεί σε αυτό που τελικά μετρά περισσότερο: σε εκείνη τη μοναδική στιγμή που ο καθένας ζει με τον δικό του τρόπο.
THE LIFO TEAM
Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης και επιτυχίας που ενώνει γυναίκες και κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Good Living / Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης που ενώνει γυναίκες & κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα, πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας της Stoiximan σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ολοκλήρωσε την πορεία του έχοντας βρεθεί σε 10 πόλεις και έχοντας κινητοποιήσει πάνω από 1000 συμμετέχουσες.
THE LIFO TEAM
L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Good Business Directory 6 / L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών παγκοσμίως χτίζει πάνω στη φιλοσοφία ότι οι άνθρωποί του αποτελούν το θεμέλιο κάθε προόδου και δημιουργεί τεχνολογίες που καθορίζουν την επόμενη μέρα της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Good Business Directory 6 / Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν αποτελεί μόνο πεδίο επενδυτικής κινητικότητας αλλά είναι και ένας από τους πιο δραστήριους κλάδους στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΝΑ
Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Good Business Directory 6 / Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Η προοπτική ανάδειξης της χώρας σε δίαυλο εφοδιασμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο δημιουργεί έδαφος για νέες επενδύσεις στην επεξεργασία και μεταφορά του αερίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ
Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Good Business Directory 6 / Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Οι εκδηλώσεις Rebrain Greece και Ημέρα Καριέρας λειτουργούν ως δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων και της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζοντας αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, φορολογικά κίνητρα και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Good Business Directory 6 / Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και πρόεδρος της DDB Athens βλέπει μια αγορά που προσπαθεί να ανασάνει μέσα σε νόμους, πίξελ και αλγόριθμους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ