Wine Barrique: Ένα νέο wine bar με ελληνική φιλοσοφία

Wine Barrique: Ένα νέο wine bar με ελληνική φιλοσοφία Facebook Twitter
Tο μικρό wine bar της Άννας Νινέ και του Τάσου Παπαδάκη, στήθηκε μέσα στην πανδημία. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Δεν ξέρω γιατί δεν είχα βρεθεί ποτέ στην περιοχή του Υμηττού και ήταν σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψη ενός μέρους τόσο κοντά στο κέντρο, που μοιάζει τόσο πολύ με κωμόπολη. Ή τουλάχιστον αυτό μου θύμισε η κεντρική πλατεία της περιοχής, γύρω από την οποία υπάρχουν πέτρινα δίπατα σπίτια με σκεπές από κεραμίδια. Σε αυτή την πλατεία βρίσκεται το μικρό wine bar της Άννας Νινέ και του Τάσου Παπαδάκη, που το έστησαν μέσα στην πανδημία για να πραγματοποιήσουν την κοινή επιθυμία τους να αφοσιωθούν στην εστίαση.

Για να είμαι ειλικρινής, θαυμάζω ιδιαίτερα την τόλμη όσων άνοιξαν ή ανοίγουν μαγαζί αυτή την τόσο περίεργη περίοδο που διανύουμε και απορώ με την απόφασή τους. Και, φυσικά, λατρεύω να ακούω ιστορίες. Έτσι, κάθισα με ιδιαίτερη χαρά να ακούσω το story του Wine Barrique, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι φινετσάτου Pinot Noir και συγκεκριμένα τον Ορειβάτη από το κτήμα Ακριώτου, που ταίριαξε περίφημα με το γευστικό καλωσόρισμα, που ήταν κρητικά παξιμαδάκια με μους τυριού και ντοματίνια.


Έμαθα, λοιπόν, πως τόσο η Άννα όσο και ο Τάσος ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα σε μια τράπεζα, μέχρι που κατάλαβαν ότι αυτό δεν τους γεμίζει καθόλου και αν ήθελαν να είναι ευτυχισμένοι θα έπρεπε να τολμήσουν μια αλλαγή στη ζωή τους. Έτσι, η Άννα παραιτήθηκε πρώτη και ξεκίνησε τις σπουδές της στην οινογνωσία.

Το παράδειγμά της ακολούθησε και ο Τάσος, που αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την κουζίνα που πάντα αγαπούσε και ως τότε αντιμετώπιζε ερασιτεχνικά. Μόλις απέκτησαν και οι δύο την εμπειρία που ήθελαν, δουλεύοντας σε μαγαζιά του αντικειμένου τους, άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά τη δημιουργία του δικού τους χώρου. Ο Υμηττός είναι η περιοχή όπου μεγάλωσε ο Τάσος και δεν έχει κάποιο ανάλογο μαγαζί. Ο χώρος βρέθηκε γρήγορα και το Wine Barrique πήρε μπροστά.

Το Wine Barrique έχει κάτι που λείπει από πολλά μαγαζιά. Έχει ψυχή και γι' αυτό ευθύνεται το ζευγάρι που κρατάει τα ηνία του. Στο Barrique βρήκα τον ενθουσιασμό που έχει κάποιος ο οποίος κάνει κάτι που αγαπάει πολύ και θέλει να το επικοινωνήσει στους γύρω του. 


Τι είναι, λοιπόν, το Wine Barrique. Σίγουρα δεν είναι το μαγαζί όπου θα βρεις ένα μενού με πολλά, διαφορετικά πιάτα και, σίγουρα υπάρχουν wine bars με πολλές, περισσότερες ετικέτες κρασιών. Δεν έχει υπόγεια κελάρια φορτωμένα με φιάλες ούτε και σάλα γεμάτη τραπέζια και κρεμαστά φωτιστικά.

Το Wine Barrique, όμως, έχει κάτι που λείπει από πολλά μαγαζιά. Έχει ψυχή και γι' αυτό ευθύνεται το ζευγάρι που κρατάει τα ηνία του. Στο Barrique βρήκα τον ενθουσιασμό που έχει κάποιος ο οποίος κάνει κάτι που αγαπάει πολύ και θέλει να το επικοινωνήσει στους γύρω του.

Η Άννα έχει επιλέξει 27 ετικέτες Ελλήνων οινοποιών που προσφέρονται σε ποτήρι και έχει όλη τη διάθεση να σου μιλήσει γι' αυτές, να ακούσει τα γούστα σου, να σου προτείνει κάτι που δεν είχες σκεφτεί ή δεν είχες τολμήσει, να σε μυήσει στο κρασί και να σε κερδίσει με τον τρόπο της. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Τάσο και τα πιάτα που έχει εμπνευστεί για να συνοδεύουν το κρασί, στα οποία αναγνώρισα το πάθος για τη μαγειρική και την προσεκτική και μελετημένη επιλογή των υλικών που τα συνέθεταν.

Wine Barrique: Ένα νέο wine bar με ελληνική φιλοσοφία Facebook Twitter
Καλοφτιαγμένα, πολύ νόστιμα και άψογα σερβιρισμένα τα sushi rolls με surimi και μαγιονέζα wasabi, θα μπορούσαν να σταθούν σε κάθε αξιοσέβαστο fine dining εστιατόριο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Για παράδειγμα, η πατατοσαλάτα με την καπνιστή πέστροφα και τη σος από passion fruit ήταν πλούσια και είχε μια ιδιαίτερη γεύση, ελάχιστα όξινη, που σου άφηνε δροσιά και ευχαρίστηση στο στόμα. Αποκαλυπτική ήταν και η Burrata με ντομάτα και βασιλικό. Πρόκειται για μια Burrata που φτιάχνεται στο τυροκομείο της οικογένειας Μπέκα στη Σίνδο από γάλα νεροβούβαλων που μεγαλώνουν σε ιδανικές συνθήκες κοντά στον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης και άλλες περιοχές με ξεχωριστή, φυσική ομορφιά. Σερβιρισμένη με λάδι και πούδρα βασιλικού, που φτιάχνει ο Τάσος, έλιωνε στο στόμα και κέρδιζε τις εντυπώσεις με την πλούσια γεύση της.

Καλοφτιαγμένα, πολύ νόστιμα και άψογα σερβιρισμένα τα sushi rolls με surimi και μαγιονέζα wasabi, θα μπορούσαν να σταθούν σε κάθε αξιοσέβαστο fine dining εστιατόριο. Δίπλα τους έφτασε και το ένα από τα δύο πιάτα ημέρας, που ήταν και πάλι sushi, με γαρίδες και σάλτσα teriyaki. Πιστεύω ότι ο Τάσος σκέφτηκε πολύ έξυπνα, εντάσσοντας ασιατικές γεύσεις στο μενού του. Ξεφεύγει από το κλασικό μοτίβο των wine bars και δίνει τη δυνατότητα και σε εκείνους που δεν αγαπούν τα τυριά και τα αλλαντικά να απολαύσουν ένα νόστιμο πιάτο με το κρασί τους.


Και αφού αναφέρθηκαν τα τυριά και τα αλλαντικά, να πω ότι στο Barrique μπορεί κάποιος να απολαύσει μια ποικιλία τυριών, όπως τα briscola, Μonte 27 και τσαλαφούτι από το Καρπενήσι, αλλά και αλλαντικών, π.χ. χοιρινή coppa, jamón serrano και chorizo. Επίσης, υπάρχει πιάτο με Pecorino Moliterno al Tartufo και μέλι, όπως και εξαιρετικό ελληνικό μοσχαρίσιο παστράμι από τον αλλαντοποιό Τσιανάβα, που ξεχωρίζει για τη γεύση του.

Wine Barrique: Ένα νέο wine bar με ελληνική φιλοσοφία Facebook Twitter
Αποκαλυπτική ήταν και η Burrata με ντομάτα και βασιλικό. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Το τελευταίο πιάτο που δοκιμάσαμε, και που ήταν επίσης ένα από τα πιάτα ημέρας, ήταν το σπετζοφάι μέσα σε φωλιά κανταϊφιού πάνω σε μους αβοκάντο και κόλιανδρου. Ωραίο λουκάνικο από μοσχαρίσιο κρέας και μαύρο σκόρδο, ψιλοκομμένο, ανάμεσα σε πιπεριές και κρεμμύδια, είναι ένα από τα πιάτα που θα είχε λόγο να καθιερωθεί στο χειμερινό μενού. Κλείσαμε το δείπνο μας με μια σοκολατίνα με crumble καρύδας, σιρόπι σοκολάτας και coulis από φρέσκα ρόδια, που μας ενθουσίασε και μας κέρδισε με τη φινετσάτη εμφάνισή του.


Το Wine Barrique είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελε κάποιος να το κάνει στέκι. Η ήρεμη δύναμή του και η φιλοξενία του είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κάποιος μετά τη δουλειά ή τις ημέρες εκείνες που θέλει να γευτεί κάτι σίγουρα νόστιμο και ξεχωριστό με το κρασί του. Στα άμεσα σχέδια της Άννας και του Τάσου είναι η προσθήκη κι άλλων ετικετών κρασιού. Κάπως έτσι το Barrique έκανε τον Υμηττό οινικό προορισμό κι εγώ βρήκα ένα πολύ καλό λόγο να βρίσκομαι συχνά στην περιοχή του.

Wine Barrique: Ένα νέο wine bar με ελληνική φιλοσοφία Facebook Twitter
Κλείσαμε το δείπνο μας με μια σοκολατίνα με crumble καρύδας, σιρόπι σοκολάτας και coulis από φρέσκα ρόδια, που μας ενθουσίασε και μας κέρδισε με τη φινετσάτη εμφάνισή του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Wine Barrique: Ένα νέο wine bar με ελληνική φιλοσοφία Facebook Twitter
Το Wine Barrique είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελε κάποιος να το κάνει στέκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Wine Barrique, Πλατεία Υμηττού 1, Υμηττός, 2107623557, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και o Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τον οινοποιό και οινολόγο Χρήστο Ζαφειράκη για τη Λημνιώνα, την κομψή ερυθρή ελληνική ποικιλία με το διεθνές και σύγχρονο προφίλ.
THE LIFO TEAM
Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Γεύση / Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Στο Parōn, ο μισελενάτος Θάνος Φέσκος δείχνει τον πιο comfort εαυτό του και σερβίρει κορυφαία ταραμοσαλάτα. Στο Parostia, o Γιάννης Κιόρογλου προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού και πιάτα για βούτες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cannelait

Γεύση / Ο Κωνσταντίνος φτιάχνει τάρτα σοκολάτας με παριανή κάππαρη

Σε ένα μικρό εργαστήριο στη Νάουσα της Πάρου ο νεαρός ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος «ευλογεί» έναν ελληνογαλλικό γάμο υλικών και τεχνικών με αποτέλεσμα ενδιαφέρον όσο και αναπάντεχο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi

Radio Lifo / Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Ελληνοϊνδονήσιος σεφ, που μεγάλωσε μέσα στο karaoke μπαρ των γονιών του στην Τρούμπα, φτιάχνει σήμερα το πιο νόστιμο ασιατικό fusion στην πόλη στο Kitschen bar, ένα μικρό dim sum bar στο μεγάλο λιμάνι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM