«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Ενθουσιαστήκαμε με τη Mortadella e Pistachio, με φρέσκια μοτσαρέλα Fior di Latte, τυρί stracchino, μορταδέλα, κολοκύθι και τριμμένο φιστίκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το λένε Tarantella για να το θυμούνται εύκολα όλοι και βρίσκεται στο Περιστέρι, ένα τετράγωνο μακριά από την πολύβουη πιάτσα με τα καφέ, για να εξασφαλίζει την ησυχία που χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει το γεύμα του. Πίσω από τη διακόσμησή του βρίσκεται ο Άλεξ Πετράκης, ο μάγος που στήνει τα πιο θεατρικά σκηνικά σε μαγαζιά, με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό, ώστε να παρασύρονται οι καλεσμένοι σε έναν ιδιαίτερο κόσμο.

Το Tarantella ξεχωρίζει από μακριά. Στην είσοδό του ένα μικρό σιντριβάνι, που υπήρχε, απέκτησε την πατίνα του χρόνου για να θυμίζει fontana και οι ριγέ τέντες με τα χρυσά σιρίτια, σε συνδυασμό με τις κομψές, γύψινες ανθοστήλες αλλά και τις ζαρντινιέρες με τα κυκλάμινα, πρόσθεσαν έξτρα πόντους στο γοητευτικό αποτέλεσμα.

Δεν θα μπορούσα να πω ότι το Tarantella εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Μοιάζει να είναι ένας μικρός, ξεχωριστός κόσμος μέσα στη γειτονιά του, μια ευκαιρία για απόδραση ή μια μικρή δόση παραμυθιού που όλοι έχουμε ανάγκη. Εξάλλου, έχω την εντύπωση πως ο Άλεξ φτιάχνει τα μαγαζιά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μπορούν οι επισκέπτες τους να απολαμβάνουν κάτι εντελώς πλουραλιστικό και διαφορετικό, κάτι που να ξεσηκώνει τη διάθεσή τους και να μετατρέπεται σε εμπειρία.


Στο βάθος του Tarantella βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μπαρ. Στη σάλα του εναλλάσσονται ξύλινες και μαρμάρινες ροτόντες. Το πράσινο, υπέροχο μάρμαρο Τήνου προσθέτει σε πολυτέλεια και κομψότητα. Λίγο πριν από το μπαρ, μερικά κουπέ με κλασικούς δερμάτινους καναπέδες εξασφαλίζουν διακριτικότητα σε όσους επισκέπτες το επιθυμούν. Τα χρώματα, μέντα και βαθύ κόκκινο, ολοκληρώνουν τέλεια την εικόνα. Το Tarantella θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας.

Ξεκάθαρα, το μενού του Tarantella θέλει να είναι απόλυτα συνεπές με την ιταλική παράδοση. Κάθε πιάτο του, όπως τα σπιτικά νιόκι με μανιτάρια Λομβαρδίας, το σπαγγέτι aglio, olio e peperoncino ή τα ριζότι, είναι φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική συνταγή.


Στην πόρτα μάς υποδέχτηκαν ο Πέτρος Κέρμαλης, που τον ξέρουμε από το Yuzu και το La Casa Azul, και ο Παναγιώτης Γιαννόγλου, σεφ του Yuzu και του νέου ιταλικού. Συνιδιοκτήτες και μέλη της ομάδας, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το μαγαζί, δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το νέο τους εγχείρημα.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Πίσω από τη διακόσμησή του βρίσκεται ο Άλεξ Πετράκης, ο μάγος που στήνει τα πιο θεατρικά σκηνικά σε μαγαζιά, με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Το Tarantella θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


«Επιλέξαμε το Περιστέρι γιατί είναι η γειτονιά μας. Πιστεύουμε στη δύναμη που έχουν οι συνοικίες γύρω από την Αθήνα. Ακόμη και στην περίοδο πανδημίας που διανύουμε, τα συνοικιακά μαγαζιά δεν χτυπήθηκαν τόσο όσο τα μαγαζιά του κέντρου» μας λέει ο Πέτρος και ξέρουμε ότι έχει δίκιο. Πιστεύουμε, δε, ότι ένα καλό ιταλικό εστιατόριο έλειπε από το Περιστέρι. Φυσικά, το συγκεκριμένο είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γωνιά της Αθήνας, όχι μόνο για τη διακόσμηση του Άλεξ αλλά και για το άρτιο και σωστά δομημένο μενού που δημιούργησε ο Γιάννης Στανίτσας, ο βραβευμένος σεφ με τη σοβαρή και πολυδιάστατη γαστρονομική ιστορία.

Το Tarantella ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί, με καθημερινό brunch, το οποίο έχει επίσης ιταλική ψυχή. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο panini, το ένα με αυγά τηγανητά και προσούτo και το άλλο με προσούτo και πέστο βασιλικού. Στις υπόλοιπες επιλογές βρίσκεις αυθεντικά piadini σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές. Εξαιρετικά έξυπνη επιλογή τα piadini, καθώς δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού και αποτελούν βασικό κομμάτι της ιταλικής, καθημερινής κουζίνας. Πρόκειται για μια πίτα χωρίς μαγιά που φτιάχνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με κρέπα, αλλά με πιο ανάλαφρη γεύση. Ξεχωρίσαμε την piadina με καπνιστή γαλοπούλα, καβουρδισμένα καρύδια και γκοργκοντζόλα, αλλά και την άλλη, με σαλάμι πικάντε και μοτσαρέλα. Για όσους θέλουν κάτι γλυκό στο δεκατιανό τους, η piadina με μασκαρπόνε και σάλτσα από φρούτα του δάσους είναι σίγουρα μια λαχταριστή επιλογή.

Δοκιμάσαμε, επίσης, μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του καταλόγου που μας πρότεινε ο Παναγιώτης Γιαννόγλου που τρέχει το μενού με την υπόλοιπη ομάδα του. Ξεκινήσαμε με τα τραγανά arancini, τις κροκέτες από ριζότο με μανιτάρια του δάσους και τρούφα. Σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, είναι τα καλύτερα arancini που μπορεί κάποιος να βρει στην Αθήνα κι αυτό το λέμε με απόλυτη βεβαιότητα. Σωστό και γευστικότατο και το καρπάτσιο, μαρτυρούσε τη διάθεση της κουζίνας να προσφέρει πιάτα με εκλεκτές πρώτες ύλες.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, είναι τα καλύτερα arancini που μπορεί κάποιος να βρει στην Αθήνα κι αυτό το λέμε με απόλυτη βεβαιότητα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σωστό και γευστικότατο και το καρπάτσιο, μαρτυρούσε τη διάθεση της κουζίνας να προσφέρει πιάτα με εκλεκτές πρώτες ύλες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνεχίσαμε με πιο βαθιά βουτιά στην ιταλική κουζίνα και paccheri γεμιστά με λουκάνικο salsiccia και κρέμα πεκορίνο που έδινε στο πιάτο μοναδική ένταση και σπιρτάδα. Δεύτερη πάστα που έφτασε στο τραπέζι μας ήταν τα pappardelle με το ραγού. Και τα δύο ζυμαρικά, με το σωστό βράσιμο, την πλούσια γεύση και ποσότητα αλλά και την ισορροπημένη γεύση τους, κατάφεραν να μας μεταφέρουν νοητά στη γείτονα χώρα. Ξεκάθαρα, το μενού του Tarantella θέλει να είναι απόλυτα συνεπές με την ιταλική παράδοση. Κάθε πιάτο του, όπως τα σπιτικά νιόκι με μανιτάρια Λομβαρδίας, το σπαγγέτι aglio, olio e peperoncino ή τα ριζότι, είναι φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική συνταγή.


Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις πίτσες. Φανταστική ζύμη που θα ζήλευε και ο πιο άξιος πιτσαϊόλο της Νάπολης, σε έξι εκδοχές: είναι αναμενόμενο ότι θα αποκτήσει φανατικούς λάτρεις. Εμείς ενθουσιαστήκαμε με τη Mortadella e Pistachio, με φρέσκια μοτσαρέλα Fior di Latte, τυρί stracchino, μορταδέλα, κολοκύθι και τριμμένο φιστίκι, ένα γευστικό θαύμα που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις. Υπέροχη και η margarita με την μπουράτα, που έλιωνε στο στόμα.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σας προτείνουμε να απολαύσετε ένα από τα κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Γρηγορόπουλος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με ένα τιραμισού που είχε βάση brownies. Απαλό, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση, μας άφησε την πιο γλυκιά εντύπωση για το Tarantella. Εμείς, βέβαια, θα σας λέγαμε να παραμείνετε στο μαγαζί για να απολαύσετε ένα από τα κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Γρηγορόπουλος. Το Νegroni που ήρθε στο τραπέζι μας, με το άρωμα θυμαριού, ήταν πραγματικά εξαιρετικό.


Το Tarantella ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις το ταξίδι του και ξέρουμε ότι θα γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη, θέτοντας ψηλά τον πήχη στην ιταλική κουζίνα. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανυπομονούμε να ξαναγυρίσουμε κοντά του.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με ένα τιραμισού που είχε βάση brownies. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Tarantella, Αιμιλίου Βεάκη 9 & Ρούσβελτ Φραγκλίνου 8, Περιστέρι, 210 5785885, Facebook, Instagram

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM