Κέντρο Αυτισμού SOS: Μια μονάδα ειδικής θεραπευτικής αγωγής για άτομα με αυτισμό ή νοητική υστέρηση

Κέντρο Αυτισμού SOS: Μια μονάδα ειδικής θεραπευτικής αγωγής για άτομα με αυτισμό ή νοητική υστέρηση Facebook Twitter
Οι γονείς μεγαλώνουν και, εκτός από τη δυσκολία να ανταποκριθούν στη φροντίδα των παιδιών τους, έχουν και την τεράστια αγωνία του τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν οι ίδιο δεν θα είναι πλέον στη ζωή.
0



Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ενός χώρου για αυτιστικά άτομα ξεκίνησε από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Αυτιστικών Παιδιών SOS με τη δημιουργία ενός παιδικού σταθμού στον Πειραιά το 1978 ως μια προσπάθεια γονιών με αυτιστικά παιδιά να παράσχουν την κατάλληλη φροντίδα και απασχόληση στα νήπια τότε παιδιά τους, που αντιμετώπιζαν διάφορες δυσκολίες, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τέτοιες αντίστοιχες δομές.

Έπειτα περάσαν από πολλά μέρη της Αθήνας, όπως η Νέα Μάκρη και ο Χολαργός, μέχρι που το 2009 κατάφεραν να δημιουργήσουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στους Θρακομακεδόνες σε έκταση 15 στρεμμάτων που τους παραχωρήθηκε από το κράτος, έχοντας πλέον αναγνωριστεί ως φιλανθρωπικός σύλλογος που παρέχει οργανωμένη περίθαλψη αλλά και ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σήμερα, η μονάδα Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής του Συλλόγου SOS στεγάζεται σε δύο κτίρια που διαθέτουν άνετους λειτουργικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατόδρομο, γήπεδο ποδοσφαίρου (5x5), δύο παιδικές χαρές και ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον με δέντρα και καλλωπιστικά φυτά, όπου οι άνθρωποι που περιθάλπονται εκεί περνούν κάποιες από τις ώρες της ημέρας τους.

Βασικό μέλημα του Κέντρου Αυτισμού SOS, πάντως, είναι να μπορέσει κάθε άτομο με αυτισμό να φτάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό λειτουργικότητας στις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής.

Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος δεν έχει ζήσει στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον άνθρωπο με προβλήματα αυτισμού δύσκολα καταλαβαίνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για την ύπαρξη χώρων όπως το συγκεκριμένο κέντρο. «Οι αυτιστικοί είναι ιδιαίτερα άτομα που χρειάζονται εξειδικευμένη μέριμνα, την οποία δεν μπορούν να προσφέρουν οι οικείοι τους στο σπίτι. Η αυξημένη φροντίδα που απαιτείται δεν επιτρέπει στους γονείς να εργαστούν ή να έχουν άλλες δραστηριότητες. Ορισμένες φορές, δε, η συγκατοίκηση με άλλα αδέλφια είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Επίσης, συχνά δεν υπάρχει η κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη στο οικογενειακό περιβάλλον, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου τους.

Συχνά οι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή υπάρχουν και οικογένειες που είναι μονογονεϊκές. Οι γονείς μεγαλώνουν και, εκτός από τη δυσκολία να ανταποκριθούν στη φροντίδα των παιδιών τους, έχουν και την τεράστια αγωνία του τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν οι ίδιο δεν θα είναι πλέον στη ζωή. Ενώ υπάρχουν κάποια κέντρα που απευθύνονται σε μικρές ηλικίες, υπάρχει τεράστια ένδεια σε δομές για ενήλικες και φοβερές ελλείψεις σε κάθε είδους δομές στην επαρχία.

Επίσης, οι γονείς και τα αδέλφια, η ευρύτερη οικογένεια, χρειάζεται να μάθουν να διαχειρίζονται την ιδιαιτερότητα ενός παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και κρίνεται απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη και η εν γένει στήριξή τους» εξηγεί ο κ. Γρηγόριος Μάντζιος, κοινωνικός λειτουργός στο Κέντρο Αυτισμού SOS, θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του εν λόγω φορέα, μια και οι αυτιστικοί έχουν συμπεριφορές απόσυρσης σε σχέση με τους γύρω τους, δυσκολία να διαπραγματευτούν τις αλλαγές στο περιβάλλον, ιδιαίτερη έλξη για τα αντικείμενα και χαρακτηρίζονται από επίμονες διαταραχές του λόγου, όπως επίσης και από αισθητηριακές δυσκολίες.

«Η αναζήτηση των αυτιστικών ατόμων για το αμετάβλητο είναι καθησυχαστική γι' αυτά. Ο αυτιστικός εργάζεται για να βάλει σε τάξη έναν χαοτικό κόσμο, γιατί έτσι του δημιουργείται μια αίσθηση ασφάλειας και αυτονομίας. Για εκείνον τα πράγματα που δεν αλλάζουν είναι καθησυχαστικά και σε αυτό βρίσκει μια ομορφιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες αρκετών αυτιστικών, και παρά τη γενικευμένη αντίθετη αντίληψη, είναι βοηθητικό για εκείνους να τους μιλάμε και να τους προετοιμάζουμε για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ωστόσο, ας έχουμε στον νου μας ότι το αυτιστικό φάσμα είναι μια ασαφής έννοια με ακαθόριστα όρια και κανείς αυτιστικός δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον» λέει ο κ. Μάντζιος, προσπαθώντας να εξηγήσει το προφίλ ενός αυτιστικού ατόμου.

Κέντρο Αυτισμού SOS: Μια μονάδα ειδικής θεραπευτικής αγωγής για άτομα με αυτισμό ή νοητική υστέρηση Facebook Twitter
Ο αυτιστικός εργάζεται για να βάλει σε τάξη έναν χαοτικό κόσμο, γιατί έτσι του δημιουργείται μια αίσθηση ασφάλειας και αυτονομίας.

Βασικό μέλημα του Κέντρου Αυτισμού SOS, πάντως, είναι να μπορέσει κάθε άτομο με αυτισμό να φτάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό λειτουργικότητας στις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής, να συγχρωτίζεται ομαλά με άλλα άτομα, η κατά το δυνατόν αυτοεξυπηρέτησή του, καθώς και η αποϊδρυματοποίηση των εξυπηρετούμενων στις στέγες μέσω δραστηριοτήτων εκτός του κέντρου, συμμετοχής τους σε πολιτιστικά και άλλα δρώμενα και συχνών επισκέψεών τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στο Κέντρο Ημέρας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις μέσω ενός διαδραστικού πίνακα που έχουν να κάνουν με τις νέες τεχνολογίες, υπολογιστές και tablets, ειδική διαπαιδαγώγηση, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, γυμναστική, ψυχοκινητική αγωγή, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, κηπουρική, μαγειρική και εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινής ζωής. Περιλαμβάνονται, επίσης, εξωτερικά προγράμματα στην πόλη (βόλτα σε πάρκα, ψώνια σε σούπερ-μάρκετ, μαθήματα αστικής γεωργίας κ.λπ.).

Παράλληλα με αυτό, λειτουργούν και τέσσερις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) - Οικοτροφεία ανοιχτού τύπου που φιλοξενούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, επί 24ώρου βάσεως, άτομα με αυτισμό και βαριά νοητική υστέρηση, τα οποία είναι κατά κανόνα πολύ εξαρτημένα όσον αφορά τις βασικές τους ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αυτισμό και βαριά νοητική υστέρηση.

Η ομάδα του Κέντρου Αυτισμού SOS, που αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, γυμναστή ειδικής αγωγής, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές και γενικούς φροντιστές, παρότι εργάζεται με ζήλο πάνω στη φροντίδα των αυτιστικών ατόμων, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων και ελλείψεις, συγκεκριμένα στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, στον εξοπλισμό του γυμναστηρίου και στην επισκευή και επέκταση της παιδικής χαράς. Παρότι είναι καίριας σημασίας για την ομαλή διαβίωση των ωφελουμένων, η έλλειψη πόρων καθιστά δύσκολη την κάλυψη την αποκατάστασή τους.

Κέντρο Αυτισμού SOS: Μια μονάδα ειδικής θεραπευτικής αγωγής για άτομα με αυτισμό ή νοητική υστέρηση Facebook Twitter
Πρόγραμμα κηπουρικής.

«Και δεν είναι μόνο αυτά. Θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα: στο Κέντρο μας έχουμε προβλέψει τη λειτουργία μιας μικρής πισίνας για την αναψυχή των ωφελουμένων μας. Έχουμε προσπαθήσει να πάρουμε άδεια λειτουργίας, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς, ωστόσο, επειδή υπαγόμαστε στην κατηγορία των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης (λανθασμένα, κατά τη γνώμη μας, γιατί δεν παρέχουμε μετανοσοκομειακή φροντίδα), οι διαστάσεις της πισίνας δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, έτσι, εδώ και δύο χρόνια ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, χωρίς να έχουμε βρει κάποια λύση.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η επέκταση και δημιουργία νέων ΣΥΔ. Οι υπάρχουσες μπορούν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένο μικρό αριθμό ατόμων βάσει ΦΕΚ (το οποίο δεν επιτρέπει την επέκταση υπαρχουσών δομών), οπότε αυτό δρα ανασταλτικά ως προς την πλήρωση περισσότερων θέσεων. Οι περιορισμοί στον αριθμό των ωφελουμένων των ΣΥΔ υφίστανται για την αποφυγή ιδρυματισμού, ωστόσο αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τους κατάλληλους ελέγχους. Τίθεται έτσι το ζήτημα της θέσπισης ενός ουσιαστικού, μη γραφειοκρατικού και αδιάβλητου μηχανισμού ελέγχου της λειτουργίας παρόμοιων δομών» υπογραμμίζουν οι άνθρωποι του κέντρου, οι οποίοι καθημερινά δέχονται τηλέφωνα από γονείς απ' όλη την Ελλάδα, που ψάχνουν κάποια μονάδα για το παιδί τους.

Πάντως, αν κάποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει τη δράση του Κέντρου Αυτισμού SOS, έχει τη δυνατότητα να το κάνει μέσα από χρηματικές δωρεές ή δωρεές σε είδος, ακόμη και υπηρεσίες, απευθυνόμενος τηλεφωνικά στο 210 6520782 ή στέλνοντας mail στο [email protected].

http://kentrosos.gr, Facebook

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ