Με αφορμή την ανακοίνωση των πολυαναμενόμενων βάσεων, το Career Office του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ διεξήγαγε μια άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα έρευνα, βασισμένη σε σχετικές έρευνες και στοιχεία από το δίκτυο συνεργατών του. Για όσους βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης σπουδών με προοπτικές εξέλιξης και επαγγελματική αποκατάσταση, το παρακάτω άρθρο θα δώσει απαντήσεις στους προβληματισμούς και χρήσιμα στοιχεία.


Στο τελευταίο Special Report που δημοσίευσε ο ΣΕΒ, αναφέρεται ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, ενώ στο 35,6% των επιχειρήσεων υπάρχουν κενές θέσεις λόγω τις αναντιστοιχίας μεταξύ των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων. Η έλλειψη κατάλληλων οριζόντιων δεξιοτήτων, εργασιακής εμπειρίας και τυπικών προσόντων συγκαταλέγονται τους σημαντικότερους λόγους που δυσχεραίνουν την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Career Office του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, από το 2015 με την εφαρμογή του ν. 4186, ο οποίος θεσμοθέτησε την πρακτική άσκηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης όλων των σπουδαστών ΙΕΚ, άρχισε να δημιουργείται στην αγορά εργασίας μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για σπουδαστές ΙΕΚ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι θέσεις πρακτικής που διαθέτουμε στη βάση δεδομένων μας να είναι εντυπωσιακά πολλές. Επιπλέον, από το 2018 παρατηρείται μια σταθερή και αξιοσημείωτη αύξηση στη ζήτηση αποφοίτων μας από την αγορά εργασίας για πλήρη απασχόληση. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των αιτημάτων ζήτησης προσωπικού που δεχόμαστε από επιχειρήσεις, το 40% αναζητούν αποφοίτους μας για πρόσληψη.


Ο κλάδος του Τουρισμού & της Γαστρονομίας συνεχίζει να «ηγείται» των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Η διαρκής αύξηση του εγχώριου τουρισμού καθιστά τις ειδικότητες Ξενοδοχειακών και Μαγειρικής από τις πιο περιζήτητες και με την πιο άμεση επαγγελματική, πριν ακόμη την ολοκλήρωση των σπουδών τους!


Σημαντικά αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό αναμένεται τα επόμενα χρόνια στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Οι νέες δομές σε λιμάνια & μαρίνες και τα ενθαρρυντικά στοιχεία αύξησης της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο δημιούργησαν μια νέα αναδυόμενη αγορά με εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για τους αποφοίτους της ειδικότητας Στέλεχος Κρουαζιερόπλοιου.


Σταθερά αυξανόμενη ζήτηση έχουν και οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων Marketing, για απασχόληση στα διοικητικά τμήματα και στα τμήματα πωλήσεων εμπορικών επιχειρήσεων. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, των επικοινωνιών και του διαδικτύου δημιούργησε αυξημένη ζήτηση αποφοίτων των παραπάνω ειδικοτήτων με εξειδίκευση στο Digital Marketing. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί την ανάγκη και για εξειδικευμένους αποφοίτους της ειδικότητας Γραφίστας Έντυπου & Ηλεκτρονικών Μέσων. Η ψηφιακή επανάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κλάδο της τεχνολογίας. Η πληροφορική είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι ειδικότητες που σχετίζονται με τις Εφαρμογές Πληροφορικής και το Web Design, αλλά και των Τεχνικών Δικτύων, κυρίως για κάλυψη θέσεων σε τμήματα IT Administration.


Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έλλειψη που φαίνεται να υπάρχει στην αγορά εργασίας για εξειδικευμένους τεχνικούς, καθώς οι εργοδότες επισημαίνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους με τεχνικές γνώσεις, καταρτισμένους στα αντικείμενα της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, των ηλεκτρονικών και των ψυκτικών. Αν και παράδοξο, το γεγονός αυτό δικαιολογεί την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για πρόσληψη Τεχνικών Μηχανοτρονικής για θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικούς αυτοκινήτων, βαρέων οχημάτων αλλά και μηχανών θαλάσσης, Τεχνικών Ψύξης & Κλιματισμού, Τεχνικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων αλλά και Τεχνικών Αυτοματισμών για κάλυψη θέσεων στα τμήματα συντήρησης ή νέων έργων αυτοματοποιημένων εγκαταστάσεων και συστημάτων. Ο ΣΕΒ κατατάσσει τα παραπάνω στα επαγγέλματα που θα έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.


Στο χώρο της Υγείας, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η ευαισθητοποίηση απέναντι στην φροντίδα ευπαθών ομάδων δημιούργησε ευκαιρίες απασχόλησης για τους Β. Νοσηλευτικής, Β. Φυσικοθεραπείας και Β. Εργοθεραπείας. Τέλος, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ομορφιά και ευεξία, όπως Τεχνικός Κομμωτικής, Τεχνικός Αισθητικής και Τεχνικός Καλλωπισμού Άκρων ανήκουν στις ειδικότητες που η ζήτηση από την αγορά για επαγγελματίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει την προσφορά!


Η εκπαίδευση είναι μια πολύπλευρη και συνεχιζόμενη διαδικασία. Η επαγγελματική κατάρτιση δε μπορεί να είναι στάσιμη και ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στην αγορά, οφείλει να επαναπροσδιορίζεται διαρκώς.


Σπουδαστές και Καθηγητές πίσω από τη νέα καμπάνια του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ


Η φετινή καμπάνια του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ είναι ό,τι πιο διαφορετικό και αυθεντικό θα δείτε στην οθόνη σας. Γιατί φέτος, το διαφημιστικό σποτ του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους του, για να σας υπενθυμίζει ότι τα όνειρα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν βρίσκετε τον τρόπο να τα κάνετε πράξη. 7 ώρες Brainstorming, 16 ώρες Casting, 24 ώρες Γυρισμάτων, 10 ώρες Μοντάζ. Από τη διαδικασία του brainstorming μέχρι την ενεργή συμμετοχή τους στα γυρίσματα μπροστά και πίσω από τις κάμερες, οι σπουδαστές των Τμημάτων Φωτογραφίας, Σεναριογραφίας, Γραφιστικής, Ηλεκτρολογίας, Αισθητικής, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, για να καταφέρουν να αποτυπώσουν σε λίγα δευτερόλεπτα την ιδέα τους.

 

Σύμμαχοι τους σε αυτή την πρόκληση, οι μέντορες τους. Οι καθηγητές τους που συμμετείχαν και οι ίδιοι ενεργά, προσφέροντας τις γνώσεις και την υποστήριξη τους καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο στόχος; Να μιλήσουν στην καρδιά των νέων που αναζητούν σπουδές και να τους πείσουν να πιστέψουν στη δύναμη του δικού τους ονείρου.


4 παράλληλες ιστορίες. Όπως στο στίβο, έτσι και στη ζωή, είναι σημαντικό να βλέπετε σταθερά το στόχο σας. Να γνωρίζετε ότι έχετε δίπλα σας τους κατάλληλους ανθρώπους για να σας σηκώσουν αν παραπατήσετε, για να σας οδηγήσουν στην κορυφή.

 

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ξεκίνησε πριν 48 χρόνια ως το όνειρο 4 φίλων. Σήμερα, συνεχίζει πιστό στο όνειρο του και προσπαθεί καθημερινά να αλλάξει τον κόσμο, επαναπροσδιορίζοντας την εκπαίδευση και εστιάζοντας σε όσα κάνουν τους ανθρώπους κάτι παραπάνω από καλούς επαγγελματίες.


Δείτε την καμπάνια εδώ & απολαύστε τις Backstage στιγμές εδώ.