Το ζήτημα της προστασίας του πλανήτη μοιάζει με αυτοάνοσο που δημιούργησε ο ίδιος σου ο οργανισμός και πρέπει να ζήσεις, προσέχοντας πάντα όσα σε βλάπτουν. Αυτό το αυτοάνοσο το δημιουργήσαμε όλοι εμείς και τώρα, αν θέλουμε να επιβιώσουμε (και όχι απλώς να επιβιώσουμε αλλά να ζήσουμε όσο πιο ποιοτικά γίνεται), θα πρέπει συνεχώς να αποφεύγουμε όσα βλάπτουν, επιδεινώνουν και απειλούν το περιβάλλον και κατ' επέκταση την ίδια μας τη ζωή.


Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν δεκάδες πράγματα που υπονομεύουν την προστασία του πλανήτη και κάποια από αυτά ίσως δεν τα έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Κυρίως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η προστασία του πλανήτη εξαρτάται από το παραμικρό, ακόμα και από εκείνο το ανυποψίαστο μικροσκοπικό καλαμάκι που χρησιμοποιούμε στον καφέ, στον χυμό του παιδιού μας και σε κάθε κρύο ρόφημα στη βόλτα μας. Αυτά τα εκατοντάδες πλαστικά αξεσουάρ που καθένας μας πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια καταλήγουν στις θάλασσες, αφού δεν διασπώνται και μένουν να ρυπαίνουν τον πλανήτη σαν στίγματα του σύγχρονου (απολίτιστου) πολιτισμού.

 

Αυτά τα εκατοντάδες πλαστικά αξεσουάρ που καθένας μας πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια καταλήγουν στις θάλασσες, αφού δεν διασπώνται και μένουν να ρυπαίνουν τον πλανήτη σαν στίγματα του σύγχρονου (απολίτιστου) πολιτισμού.


Η εταιρεία Matrix Pack, που ειδικεύεται στην παραγωγή αυτών των προϊόντων, αποτελώντας το μεγαλύτερο όνομα τους είδους της στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, επενδύει κάθε χρόνο το 5-7% του τζίρου της στο τμήμα της έρευνας και της ανάπτυξης, έτσι ώστε να βρίσκεται σε επαφή με τις εξελίξεις και τις πιο επικαιροποιημένες μελέτες. Εδώ και τέσσερα χρόνια, πολύ πριν μας απασχολήσει το πλαστικό καλαμάκι ως υλικό μη φιλικό προς το περιβάλλον, η Matrix Pack άρχισε να επενδύει στην εξέλιξη και στη δημιουργία προϊόντων που συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη. Το αποτέλεσμα της επένδυσης και της συνεχούς έρευνας είναι η διάθεση στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά οικολογικών προϊόντων φτιαγμένων από φυσικούς πόρους, τα οποία παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

 

Το ΒΙΟ Paper χάρτινο καλαμάκι της εταιρείας αποτελεί 100% ανακυκλώσιμο, μη τοξικό και carbon neutral προϊόν.
Το ΒΙΟ Paper χάρτινο καλαμάκι της εταιρείας αποτελεί 100% ανακυκλώσιμο, μη τοξικό και carbon neutral προϊόν.


Τα οικολογικά καλαμάκια μίας χρήσης Co Bio που παράγει η Matrix Pack είναι κομποστοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα και αποτελούν εξέλιξη στον χώρο, αφού προέρχονται από ανανεώσιμους πόρους φυσικής προέλευσης. Το υλικό PLA μπορεί να βιο-αποοικοδομηθεί σε συγκεκριμένες συνθήκες, π.χ. μέσα σε κάδους κομποστοποίησης, και να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Προερχόμενη αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, όπως το άμυλο καλαμποκιού, οι ρίζες της μπανάνας, το άμυλο ή το ζαχαροκάλαμο, η πρώτη αυτή ύλη έχει αμιγώς οικολογικό χαρακτήρα, αφού, ακόμα και οι μεγάλοι παραγωγοί του PLA, εξασφαλίζουν ότι τα παραπάνω προϊόντα δεν καλλιεργούνται σε κομμάτια γης που προορίζονται για την καλλιέργεια τροφίμων.


Το ΒΙΟ Paper χάρτινο καλαμάκι της εταιρείας αποτελεί 100% ανακυκλώσιμο, μη τοξικό και carbon neutral προϊόν. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται χαρτί υψηλής ποιότητας που διαθέτει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις. Η σειρά οικολογικών προϊόντων συμπληρώνεται από το Grass Paper, ένα «χάρτινο» καλαμάκι από πολτό γρασιδιού, το οποίο είναι 100% βιοδιασπώμενο και κομποστοποιήσιμο.


Η επένδυση που αφορά τα οικολογικά καλαμάκια της Matrix Pack δεν σταματά στην παραγωγή των προϊόντων αλλά σχετίζεται με μια ολόκληρη στάση απέναντι στο περιβάλλον, η οποία μας αφορά όλους. Άλλωστε, ό,τι κι αν πίνεις, είναι πιο γευστικό όταν δεν επιβαρύνει το περιβάλλον...