Βιώνοντας τη λογοτεχνία σε Virtual Reality

Βιώνοντας τη λογοτεχνία σε Virtual Reality Facebook Twitter
0

Καταδυθείτε στον κόσμο του Γκρέγκορ Σάμσα και νιώστε... στο πετσί σας τη μεταμόρφωση σε έντομο!

Η εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας VRwandlung δημιουργήθηκε από την ομάδα μιας τσέχικης start-up και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη Mika Johnson. Έχει θέμα τη «Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα και παρουσιάζει το γνωστό κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που είναι το ίδιο ένα είδος εικονικής «εμβύθισης»: «Όταν ο Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε ένα πρωί από ταραγμένα όνειρα, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε ένα πελώριο ζωύφιο».

Με τον ίδιο τρόπο κι εσείς, φορώντας τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, θα βρεθείτε ξαφνικά σε έναν κόσμο όπου όλα φαντάζουν παράξενα κι ανοίκεια – κυρίως το ίδιο σας το σώμα. Όπως ο Σάμσα πρέπει να μάθετε πρώτα να κινείστε με το καινούργιο σώμα σας μέσα σε ένα χώρο όπου καθετί, από τα έπιπλα ως τα μοτίβα της ταπετσαρίας, είναι πιστή αναπαράσταση του πρωτότυπου κειμένου, ενώ απέξω η οικογένεια και ο διευθυντής ζητούν φωνάζοντας να μπουν μέσα.

Βιώνοντας τη λογοτεχνία σε Virtual Reality Facebook Twitter

360° Κάφκα στη Βιβλιοθήκη

Σύμφωνα με τον Reiner Stach, συγγραφέα της πιο πρόσφατης, βραβευμένης βιογραφίας του Κάφκα, ο συγγραφέας από την Πράγα είναι ο πνευματικός πατέρας της τρισδιάστατης όρασης. Ως ενθουσιώδης επισκέπτης των λεγόμενων αυτοκρατορικών πανοραμάτων – που ήταν στερεοσκοπικές εικόνες – ο Κάφκα ευχόταν να υπάρξει μια σύζευξη του εφέ που δημιουργούσαν αυτά στο χώρο και του κινηματογράφου. Στον εικονικό χώρο μπορεί κανείς με τη βοήθεια γυαλιών εικονικής πραγματικότητας να ρωτήσει τον ίδιο τον Reiner Stach σχετικά με αυτή την τολμηρή για την εποχή της σκέψη ή να ψάξει και να διαβάσει σχετικά στα έργα του Κάφκα και στη βιογραφία του Reiner Stach.

Πληροφορίες για την εκδήλωση

Επειδή στην εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας μπορεί να εισέλθει ένα μόνο άτομο τη φορά και δεδομένου ότι κάθε επισκέπτης χρειάζεται περίπου 5 λεπτά, λάβετε υπόψη ότι θα υπάρξει κάποιος χρόνος αναμονής και υπολογίστε λίγο παραπάνω χρόνο για την επίσκεψή σας.

Στην Υποδοχή θα σας δοθεί ένας αριθμός, έτσι ώστε να εκτιμήσετε οι ίδιοι πότε θα μπείτε στην εγκατάσταση. Οι αριθμοί δίνονται κατά τη σειρά προσέλευσης.

Ενώ ο Φραντς Κάφκα συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία στους γνωστότερους γερμανόφωνους συγγραφείς, υπάρχουν αναρίθμητοι άλλοι που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Από τις 16:00 ως τις 19:30 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν μεταφρασμένα βιβλία και το εν γένει έργο τους. Μεταξύ άλλων, θα εκπροσωπηθούν οι εκδοτικοί οίκοι: Άγρα, Αλεξάνδρεια, Φιλύρα, Εστία, Κίχλη, Κριτική, Νεφέλη, Printa - Ροές, Βακχικόν.

Ταινίες

Ο Κάφκα πήγαινε τακτικά σινεμά. Σημειώσεις για τις ταινίες που έβλεπε υπάρχουν στα ημερολόγια και στην αλληλογραφία του. Ο Hanns Zischler συγκέντρωσε το υλικό αυτό σε μια σειρά τεσσάρων μερών, η οποία θα προβληθεί στη Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Athen ως παράλληλη εκδήλωση.

Info

Σάββατο 26 Μαΐου 2018, 16:00
Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14-16, Αθήνα
Τηλ. 210 3661000

Είσοδος ελεύθερη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM