Απεργία την Πρωτομαγιά

Σας αρέσουν τα tags; Ψηφίστε!

Σας αρέσουν τα tags; Ψηφίστε! Facebook Twitter
13

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από το debate που προκάλεσε η απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών να εγκαταστήσει περίφραξη ώστε να προφυλαχθεί το ιστορικό κτίριο από διαφόρων ειδών χρήσεις κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, και κυρίως αυτή που το θέλει ένα είδος μεγάλου καμβά για επίδοξους γκραφιτάδες.

Να κάνουμε μια σημαντική διάκριση: δεν μιλάμε για έργα graffiti που οι περισσότεροι από εμάς χαιρόμαστε να βλέπουμε στους τοίχους της γκρίζας Αθήνας, αλλά για απλές υπογραφές, τα λεγόμενα «tags» στη γλώσσα των μυημένων. To tagging είναι από τα πρώτα είδη graffiti που ξεπήδησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Νέα Υόρκη. Ένας, μάλιστα, από τους πρώτους που έγινε γνωστός μέσω αυτής της δραστηριότητας ήταν ένας Ελληνοαμερικανός που είχε γεμίσει τους δρόμους του Μανχάταν με το «taki 183», μια παραλλαγή του ονόματός του (Dimitri, Dimitraki, Taki) και του δρόμου όπου έμενε, δηλαδή του δρόμου 183 στη γειτονιά Washington Heights. Το tag είναι αυτό ακριβώς, το ψευδώνυμο ενός καλλιτέχνη, εύκολο και γρήγορο στη δημιουργία, γι' αυτό και βλέπουμε πολύ περισσότερες «υπογραφές» από έργα graffiti στους δρόμους της πόλης.

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι οι τοίχοι της Τριλογίας των Αθηνών δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για tagging, όμως, εκτός από ζητήματα αισθητικής, προκύπτουν και πρακτικά θέματα, όταν πρόκειται να καθαριστούν. Ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, μας ενημερώνει ότι οι τοίχοι της Τριλογίας είναι φτιαγμένοι από τέτοια υλικά στα οποία «δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό αντι-γκράφιτι υλικό και να ξεμπερδέψουμε εύκολα, όπως γίνεται σε άλλες επιφάνειες». Και, φυσικά, ανακύπτει το θέμα του κόστους – ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο. Πού φτάνει, όμως, αυτό το κόστος; Ο κ. Βαρελάς μας λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια γενική εκτίμηση λόγω των ιδιαιτεροτήτων κάθε επιφάνειας, ξεκινά όμως από τα 50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Μας αναφέρει, όμως, μια χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του πάρκου Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής. Η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου που βρίσκεται εκεί γίνεται αντικείμενο βανδαλισμού με τακτικότατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο δήμος να πρέπει να στέλνει συνεργείο καθαρισμού από μία έως τρεις φορές τον μήνα, με το κόστος κάθε καθαρισμού να ανέρχεται στα 400 ευρώ. Ο κ. Βαρελάς δεν μασάει τα λόγια του, διαχωρίζει το graffiti από το tagging και χαρακτηρίζει το τελευταίο «αντιαισθητικό μουντζούρωμα της πόλης».

Ο vk 1, όμως, ένας δραστήριος καλλιτέχνης του graffiti, δεν είναι τόσο καταδικαστικός. Και μολονότι ούτε και για εκείνον οι υπογραφές δεν αποτελούν μορφή τέχνης, υποστηρίζει ότι υπάρχουν κάποια άτομα που έχουν εξελίξει το είδος. «Υπάρχουν καλλιτέχνες που τείνουν προς την καλλιγραφία. Υπάρχουν άλλοι που έχουν δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο και καινούργιο γραφικό χαρακτήρα». Μας μυεί μάλιστα σε έναν αόρατο –για εμάς τους πολλούς– πόλεμο, στον οποίο γκραφιτάδες από μία περιοχή πάνε στη γειτονιά άλλων για να «πατήσουν» τις υπογραφές τους και να δείξουν ότι αυτοί είναι τα αφεντικά. Οι μουντζουρωμένοι τοίχοι κρύβουν πολλά μηνύματα και με τη βοήθεια ενός «ειδικού» μπορούν να αποκαλύψουν ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ ατόμων ή ομάδων με ιδεολογικές ή/και καλλιτεχνικές διαφορές. Αυτές, μάλιστα, οι «βεντέτες» μπορούν να διαρκέσουν χρόνια, με παράπλευρες απώλειες αμέτρητα τετραγωνικά «αθώων» τοίχων.

Για τον vk 1 τα tags είναι ένα επιβλητικό μέσο, ένας τρόπος να δηλώσει το «παρών», να αφήσει το στίγμα του, να πει «ότι πέρασα από εδώ». Ο ίδιος όμως δεν «βάφει» πάνω σε μάρμαρα ή άλλες «ευαίσθητες» επιφάνειες. Καταρχάς επειδή σε τέτοιου είδους τοίχους η υπογραφή του είναι πολύ πιο πιθανό να σβηστεί. «Εμένα μου αρέσει να περνάω μετά από δύο χρόνια και να βλέπω την υπογραφή μου ακόμα πάνω στον τοίχο». Αυτοί που βάφουν οπουδήποτε, χωρίς ίχνος σεβασμού, είναι για τον vk 1 άτομα μικρότερης ηλικίας, με διαφορετική νοοτροπία...

Σε αυτό θα συμφωνήσει και ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και συνεργάτης της LifΟ, ειδικός σε θέματα της πόλης, ο οποίος επίσης εστιάζει στον συνδυασμό νοοτροπίας και ηλικίας: «Θα έπρεπε να ξαναπάμε σχολείο (και μάλιστα σε άλλα σχολεία) μια ολόκληρη γενιά Αθηναίων που πήγαν γυμνάσιο και λύκειο μετά το 1985». Αυτό όμως είναι πρακτικά αδύνατο, όπως πρακτικά αδύνατη είναι και η εφαρμογή του νόμου στην Ελλάδα, κάτι που στις υπόλοιπες πολιτισμένες χώρες του κόσμου περιορίζει το φαινόμενο. Επομένως, τι μπορεί να γίνει; «Θα συνεχίσουμε να βρομίζουμε μια ήδη βρομικη πόλη και, επιστρέφοντας από το εξωτερικό, θα αναθεματίζουμε τον Καραμανλή και την αντιπαροχή».

Διάφορα
13

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Επειδή πολύ ξεχωρίζουν ανάμεσα στα tags και στα υπόλοιπα graffiti... Καλά και άγια τα συνθήματα, αλλά ακόμα κι αυτοί που γράφουν τα πιο λογικά συνθήματα, "κάτω ο ρατσιμός" ή οποιαδήποτε άλλη σωστή προτροπή, πρέπει ντε και καλά να το γράφουν πάνω σε μάρμαρα, σε μνημεία, στα απειροελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής αισθητικής σε αυτήν την τσιμεντένια πόλη, όπως είναι η αθηναϊκή τριλογία; Πέρα δλδ από το ότι δεν ξέρω - δυστυχώς - κανένα ρατσιστή που να άλλαξε μυαλά επειδή είδε ένα σύνθημα σε έναν τοίχο, δε μπορεί τουλάχιστον να το γράψει σε κάποιο από τα χιλιάδες κακάσχημα κτίρια αυτής της πόλης; Που κι αυτό δλδ καταστροφή ξένης περιουσίας είναι, αλλάτέλος πάντων...
Επιτέλους! άλλο tags κι άλλο συνθήματα με νόημα ή καλλιτεχνικά graffiti.Πρέπει να το ξεχωρίσουμε και να το τονίσουμε. ΌΧΙ ΑΛΛΑ TAGS! SIXATHIKAME!Πραγματικά τα tags μας έχουν κουράσει, είναι άνευ ουσίας, σπατάλη σπρεύ, αντιαισθητικά και δείγμα οτι πέρα από οικονομική κρίση έχουμε και κρίση αισθητικης. Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά σας κι αν βρειτε ενα δρόμο χωρις tags πείτε μου ποιος είναι.Aυτες οι σκουληκαντέρες(tags) που έχουν ως σκοπό να μαρκαρουν μια περιοχή -οσοι τα κάνουν- όπως κατουράνε οι σκύλοι για να οριοθετούν την περιοχη τους, δεν έχουν κανένα νόημα πέρα από την αυταρέσκεια και την ικανοποιήση του εγωισμού των tagαδων.Παιδιά χαίρομαι που διαβάζοντας τα σχόλια σας εδώ συνειδητοποιώ ότι τελικά στους περισσότερους δεν αρέσουν κι επιτελους τολμάμε να το συζητησουμε.Αναρωτιέμαι θα άρεσε σε κάποιον που με το έτσι γουστάρω κάνει tag στην πολυκατοικία σου,στην είσοδο του σπιτιου σου ή στο μαγαζί σου κτλπ να του κανουμε ένα tag στο μετωπο του? ή να πιάσω με ένα σπρέι και να βάψω τα ρούχα του ροζ, μωβ ή όποιο άλλο χρώμα γουσταρω?
«Εμένα μου αρέσει να περνάω μετά από δύο χρόνια και να βλέπω την υπογραφή μου ακόμα πάνω στον τοίχο» Πηγή: www.lifo.gr αυταρεσκεια και εγωκεντρισμος. 5.000.000 κατοικοι αν ο καθε ενας ειχαμε αυτη τη λογικη τι θα γινοταν?
Εύχομαι , τουλάχιστον, αυτοί που βάζουν την υπογραφή τους (το γνωστό tagαρισμα εννοώ) όπου διαβούν Κ όπου σταθούν, να παίρνουν έστω κατά το ήμισυ στα σοβαρά την γνωστή και σοφή κατά πολλούς συμβουλή "προσεχε που βάζεις την υπογραφή σου κ το πουλί σου"
Όπως αναγράφει και ο vk1, οι taggers έχουν μόνο ιδιοτελή στόχο, να πουν «ότι πέρασα από εδώ». Δεν τους αφορά καμία αισθητική, ούτε μάρμαρα, ούτε κατοικίες, μόνο η εγωπάθειά τους. Συνεχίζουν το κατεστημένο, το ''ποιανού η υπογραφή μετράει''. Δεν διαφέρουν σε αυτό από τους κομματικούς και οπαδικούς υποστηρικτές των οποίων τα στίγματα σιχαινόμαστε να βλέπουμε σε τοίχους, στενά και λεωφόρους.
Το άρθρο έπρεπε να είχε τίτλο: "Σας αρέσουν οι μουτζούρες; ψηφίστε"Ήμαρτον. Οι Tag-άδες μπορούν να ουρούν σε τοίχους αν θέλουν να "σημαδεύουν τις¨περιοχές τους, όπως κάποια θηλαστικά. Τουλάχιστον αυτό πλένεται με λίγο νεράκι...
Φυσικά και να συνεχίσουν αφού μεταξύ άλλων είναι και η εξύψωση γροθιάς ενάντια στο αυταρχικό, ολοκληρωτικό κράτος που θέλει τους πολίτες του στη μούγκα. Άσε που έχουμε χάσει τον ύπνο μας, για το αν ο retardx2 από γαλάτσι, επικρατήσει του nerdist26 από φάληρο π.χ. Πληρώνουμε για να το μάθουμε!