Μαμά - Η Ζωή είναι αγρίως απίθανη

Μαμά - Η Ζωή είναι αγρίως απίθανη Facebook Twitter
Φωτό: Σταύρος Πετρόπουλος
0

Πώς αποφασίσατε να κάνετε θεατρική παράσταση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το «Μαμά - Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» της Μαργαρίτα Καραπάνου; 

Παρθενόπη Μπουζούρη: Ήταν μια σκέψη που προϋπήρχε, όταν η Μαργαρίτα ήταν ακόμα ζωντανή. Εγώ το Μαμά το πρωτοπήρα στην Ύδρα, το καλοκαίρι του 2003, χειρόγραφο, όχι ολόκληρο, τα πρώτα κομμάτια του. Ήταν το αγκάθι της ψυχής της αυτό. Με αφορούσε και πολύ προσωπικά. Είμαι κι εγώ μια κόρη που έχει χάσει μητέρα. Είχαμε μιλήσει τότε με τη Μαργαρίτα, για να το ανεβάσουμε, αλλά η προσπάθεια συνεχώς αναβαλλόταν. Μέχρι που πέθανε η Μαργαρίτα το 2006 κι αποφασίσαμε να μην το ανεβάσουμε εν θερμώ. Τώρα νομίζω πως ήρθε η σωστή στιγμή.

Άντζελα Μπρούσκου: Για μένα αυτό το έργο έχει να κάνει με τη δική μου σχέση με τον χρόνο. Η μητέρα μας μάς αντιμετωπίζει πάντα ως παιδιά, πάντα μας συρρικνώνει, κατά κάποιον τρόπο. Και με την καλή έννοια και με την κακή. Με μια φράση, σε ξαναπηγαίνει εκεί, στην παιδική ηλικία, σε κάνει ανήλικο πάλι. Και ευάλωτο. Πολλές φορές αυτός ο ομφάλιος λώρος φτάνει μέχρι τον θάνατο, δεν άλλαζει. Σαν ο χρόνος να σταματάει στη σχέση αυτή. Σ’ αυτήν τη φάση της ζωής μου, καθώς μεγαλώνω κι εγώ, νιώθω πως ερχόμαι πιο κοντά σ’ επαφή με τη θνητότητά μου. Από κει αρχίζει αυτό το υπαρξιακό ταξίδι, αυτή η περιπέτεια. Έτσι βλέπω τη συγκεκριμένη παράσταση, αυτό το έργο. Ως μια περιπέτεια.


Τι θα είναι αυτή παράσταση; Βιογραφική αναπαράσταση της ζωής της Καραπάνου ή κάτι άλλο;

Π.Μπ.: Εγώ, αυτό που είχα αντιληφθεί όταν διάβαζα το μυθιστόρημα και καταλαβαίνω τώρα, που προσπαθούμε να το κάνουμε θεατρική πράξη, είναι η τεράστια οικονομία που έχει αυτό το πράγμα, η οικονομία με την οποία γράφει η Μαργαρίτα αυτό το κείμενο κι η απίστευτη ταχύτητα. Είναι η ταχύτητα της ψυχής αυτής της γυναίκας, που βρίσκεται σε απίστευτη εγρήγορση πνευματικά κι εκφράζεται με μεγάλη ακρίβεια και λιτότητα. Σκηνικά είναι δύσκολο ν’ αποδοθεί. Σε βγάζει έξω απ’ οποιαδήποτε ευκολία είχες μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Α.Μπρ.: Δεν πρόκειται για μια ρεαλιστική παράσταση που θ’ αφορά μόνο τη Μαργαρίτα. Θέλουμε να δείξουμε πως πολλές φορές μπορεί εμείς να είμαστε πιο μεγάλοι απ’ τους γονείς μας και πως μπορεί οι γονείς μας να είναι σαν παιδιά. Είναι ένα παιχνίδι εξουσίας που παίζεται ανάμεσα στα δύο μέρη. Κάποια στιγμή, τα παιδιά γίνονται πιο δυνατά, παίρνουν τη θέση των γονιών και τους τιμωρούν γι’ αυτά που έχουν υποστεί μικρά. Επί της ουσίας, είναι σαν ένας φαύλος κύκλος που ποτέ δεν τελειώνει. Ούτε καν με τον θάνατο. Είναι μια παράσταση όπου το ένα πράγμα παίρνει συνεχώς τη θέση του άλλου, ανάλογα με την ανάγκη και τη συνθήκη. Ουσιαστικά, είναι ένα έργο συγκρούσεων και μέσα απ’ τις συγκρούσεις φαίνεται ανάγλυφη η σύγκρουση της συγγραφέως με τον εαυτό της και με τη μητέρα της. Συνέχεια το ένα πρόσωπο καθρεφτίζεται μέσα στο άλλο. Αυτό είναι η παράσταση.

Π.Μπ.: Νομίζω πως ο αξόνας του έργου, όπως το έγραψε η Μαργαρίτα, είναι η αγάπη, η αναζήτηση της αγάπης, η παρουσία της αγάπης, η απουσία της αγάπης και η ελλειψή της.Η αγάπη, το μόνο πράγμα που μπορεί να συνδέσει τα δύο αυτά πρόσωπα του έργου. 


Α. Μπρ.: Να τονίσουμε εδώ πως το έργο είναι μυθοπλασία, τα πρόσωπα είναι φανταστικά. Εμείς στην παράσταση ασχολούμαστε με το υλικό που μας έχει δώσει ως συγγραφέας η Καραπάνου. Η Μαργαρίτα είναι η αφορμή. Στο έργο μιλάω για τη δική μου ζωή, για τη δική σου ζωή, για τη ζωή όλων μας. 


Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Μonika στη μουσική της παράστασης; 

Α.Μπρ.: Μ’ ενδιέφερε να δω πώς θα προσέγγιζε το έργο μια νέα κοπέλα, με όλη την αισθητική και τα ακούσματα του σήμερα. Αν θα μπορούσε να το δει με μια διάθεση όχι βαριά με την έννοια του έργου, αλλά να έρθει από έναν άλλο δρόμο κι αυτό το πράγμα να γίνει ένα ποπ τραγούδι.


Π.Μπ.: Το ποπ δεν είναι κάτι ελαφρύ, αλλά κάτι ανάλαφρο. Αυτό το ανάλαφρο το έχει και η Μαργαρίτα, έχει μια παιδικότητα, έναν λυρισμό και μια εξωστρέφεια.

Α.Μπρ.: Μ’ ενδιέφερε να υπάρχει μελωδία σ’ αυτό το έργο κι όχι ambient ατμόσφαιρα. Είχα ακούσει τη μουσική της Μonika και θεώρησα πως ταίριαζε το ηχητικό της σύμπαν σε αυτό που ετοιμάζουμε. Ήθελα να υπάρχει στο έργο ένας μουσικός θύλακας αισιοδοξίας.

Π.Μπ.: Το έργο έχει εφηβική και παιδική διάσταση στον πυρήνα του. Ο τρόπος με τον οποίο ερωτευόμαστε όταν είμαστε έφηβοι είναι μοναδικός. Φέρει μελωδία και χρώμα. Η μουσική της Μonika το έχει αυτό.

Α.Μπρ.: Μου αρέσει ν’ ανοίγω το ραδιόφωνο και ν’ ακούω τη Μonika. Και εγώ, όταν ήμουνα μικρή, στις στιγμές που ερωτευόμουν ή στενοχωριόμουν ή είχα οποιοδήποτε άλλο έντονο συναίσθημα, δεν έβαζα ν’ ακούσω Μπετόβεν. Έβαζα, συνήθως, ποπ, μελωδική μουσική. Θυμάμαι, άκουγα τα τραγούδια 100 φορές, συνεχόμενα. (γέλια)  

                            

Πώς βιώνετε ως καλλιτέχνες όλο αυτό που περνάμε αυτήν τη περίοδο;

Α.Μπρ.: Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη ν’ αφηγηθούμε και να μετασχηματίσουμε την πραγματικότητα που ζούμε. Μπορούμε να πούμε επειδή έχουμε κρίση και δεν έχουμε λεφτά πως ο ήλιος δεν λάμπει; Πως η μέρα δεν είναι όμορφη; Πως δεν μπορώ ν’ απολαύσω τη θάλασσα; Πως δεν μπορώ να περπατήσω, να μυρίσω ένα λουλούδι; Πως δεν μπορώ να πώ ένα τραγούδι; Με τον τρόπο που μετασχηματίζει η τέχνη, μας βοηθάει να έρθουμε πάλι σ’ επαφή με την ουσία. Είναι ζήτημα ανάγκης.

Π.Μπ.: Για μένα, αυτό που θα επαναδιαπραγματευθεί κανείς μέσα σε συνθήκες κρίσης είναι κατά πόσο τού είναι αναγκαίο τ’ οτιδήποτε. Και νομίζω πως αυτό είναι καλό. Βέβαια, η φτώχια είναι η χειρότερη μορφή βίας που υπάρχει. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη.

Α.Μπρ.: Τουλάχιστον, θα τελειώσουν κάποια πράγματα που μας μολύνουν και μας ευτελίζουν. Έτσι θέλω να πιστεύω - δεν είμαι καθόλου σίγουρη τώρα που το είπα.


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ