Giorgio Vasari, Six Tuscan Poets (λεπτομέρεια)
Giorgio Vasari, Six Tuscan Poets (λεπτομέρεια)

 

1.

Χαμόγελο στα χαρακώματα. Λέω και ξαναλέω ότι είναι πολύ δυνατή η αντίφαση: από τη μία ζόφος και μιζέρια, ακατανοησία και μισαλλοδοξία της συμφοράς, τρόμος και παράνοια, και από την άλλη να λάμπει η ευγένεια, να αστράφτει η ανιδιοτέλεια. Ο λεγόμενος, και φλεγόμενος, δονκιχωτισμός επιμένει στις προσηλώσεις. Ωραίοι φίλοι παραμερίζουν τον νεοκυνισμό και ανακατεύουν την τράπουλα ξανά. Δίνουν δώρα, γίνονται οι ίδιοι δώρο, νοιάζονται μονάχα να βρούνε χώρο για ανάσα και να κάνουν το κομμάτι τους, προσφέροντας και προσφερόμενοι. Η ζωή σαν potlatch. Όπου potlatch ίσον σύστημα δωρεών χωρίς εξασφαλισμένη ανταπόδοση. Ένα παιχνίδι προσφορών, ένα σκάκι μπολιασμένο με το πόκερ της σαγήνης. Στο εκδοτικό σύμπαν λάμπουν τώρα οι καινούργιοι, στους οποίους διαρκώς ευχόμαστε: σιδηροκέφαλοι! Πλάι στην Κίχλη της Γιώτας Κριτσέλη εμφανίζονται οι επίσης πολυτονικές, και με βαρείες, εκδόσεις Sestina, της Ευαγγελίας Κουλιζάκη. Πλάι στο Κουκούτσι του Βασίλη Ζηλάκου, οι λίαν καλαίσθητες εκδόσεις Αντίποδες. Σαν απόηχος, αλλά πείσμων και πολλά υποσχόμενος, των εγχειρημάτων του Σούλη Χαρμάνη (εκδόσεις ύψιλον/βιβλία) και του Γιώργου Ζούκα (εκδόσεις: Πρίσμα), έρχονται δυναμικά οι εκδόσεις Επέκεινα του Βαγγέλη Γαλάνη. Με κέφι, επίσης, ξεκινούν οι εκδόσεις Μωβ Σκίουρος του Σπύρου Παπαϊωάννου και της Χριστίνας Χαραλαμποπούλου. Και στο ραδιόφωνο εγκαινιάζονται εκπομπές με κεντρικό θέμα το βιβλίο!


2.

Radio Activity, Ι. Ο Νίκος Κουρμουλής και η Θάλεια Καραμολέγκου είναι έξοχοι αναγνώστες. Η αγάπη τους για το πολύ καλό βιβλίο εκφράζεται στη ραδιοφωνική τους εκπομπή «Ορίζοντας Το Κενό». Η εκπομπή περιλαμβάνει αφιερώματα με συγκεκριμένο concept κάθε φορά, ορμώμενη κυρίως από την επικαιρότητα. Βασικοί άξονες κατά σειρά προτεραιότητας: βιβλία, συγγραφείς, κινηματογράφος, εικαστικά. Πολλές φορές οι άξονες και τα πρόσωπα συμπλέουν. Πέρα από τα καθιερωμένα πρόσωπα ή κινήματα, μπορούμε π.χ. να αφιερώσουμε μια εκπομπή στη Νέα Υόρκη του Πολ Όστερ ή στην Ελλάδα του Χένρι Μίλερ και πάει λέγοντας. Με ανάλογες μουσικές φυσικά. Η εκπομπή «Ορίζοντας Το Κενό» δίνει επίσης έμφαση στην Ιστορία και τους λογοτεχνικούς ήρωές της και τους φέρνει στο σήμερα. Θέτοντας παράλληλα ερωτήματα: γιατί είναι απαραίτητο να διαβάζουμε Φόκνερ σήμερα; Ή τι συμβαίνει με την αναγνωστική έξαρση του αστυνομικού μυθιστορήματος; Μια εκπομπή για το βιβλίο και την πόλη. Βλέπε/άκου: www.trollradio.gr/karamolegou-kourmoulis/

 

3.

Sestina, Ι. Καβαλκάντι, Σαίξπηρ, Τζόυς, Χέλντερλιν, Τζον Νταν, Βίλχελμ Μίλερ, Μπωντλαίρ, Σεράρα ντε Νερβάλ, Φίλιπ Λάρκιν και άλλοι παίζουν στα πλατό του κομψού βιβλίου D.J./ tracks 1-45 / Σύντομη ιστορία του λυρισμού. Μεταφράσεις από τους δυνατούς παίκτες/ρέκτες Διονύση Καψάλη και Γιώργο Κοροπούλη. 64 στιβαρές και παλλόμενες σελίδες ανοξείδωτου λυρισμού.


4.

Radio Activity, II. Η εκπομπή Radio Bookspotting/Οι Περιπέτειες του Βιβλίου καλύπτει κάθε εβδομάδα, με τρόπο τερπνό και ψυχωφελή, τα τεκταινόμενα στο σύμπαν του βιβλίου. Η εκπομπή εκρήγνυται και τα θραύσματά της γίνονται λίθοι πολύτιμοι. Η εκπομπή χωρίζεται σε αυτόνομα μέρη που μπλέκονται, ωστόσο, μεταξύ τους ώστε να συνδυάζεται η ενημέρωση με την ψυχαγωγία και το αρχειακό υλικό με τις τρέχουσες εξελίξεις. Η εκπομπή παρουσιάζει βιβλία από όλο το φάσμα της παραγωγής, και δεν μένει μονάχα στην λογοτεχνία. Παρουσιάζονται βιβλία σχετικά με: φιλοσοφία, εικαστικά, σκάκι, αθλητισμό, θέατρο. Η Ελεάννα Μαρτίνου επιμελείται το ένθετο Μουσικές Εικόνες με αποσπάσματα από βιβλία σχετικά με τα εικαστικά. Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών καλούνται στο στούντιο και εκφέρουν τη γνώμη τους για τα αγαπημένα τους αναγνώσματα. Κάθε Δευτέρα: 12 με 1 το μεσημέρι στο www.metadeftero.gr/


5.

Sestina, Ι. Θυμάμαι τον πολυσχιδή Ηρακλή Λογοθέτη (Λευκάδα, 1952) σε μια υπόγεια κατοικία στην Κυψέλη, παρέα με τον μακαρίτη Ηλία Λάγιο, να αφηγείται ιστορίες για την τύχη και την αναγκαιότητα, για τη διάνοια του Ζακ Μονό, για τρελά ταξίδια στην Κέρκυρα και μετά στην Αλγερία κι ύστερα στο Παρίσι κι έπειτα στο αρχιπέλαγος της γραφής. Και τώρα, κρατάμε στα χέρια μας τον ωραίο τόμο Σημειώσεις από τη ρουλέτα. Σε τρία μέρη, γραμμένα με ευπρόσδεκτο μεράκι και πολύτιμη γνώση, ξεδιπλώνεται ο κόσμος της ρουλέτας: 1. Η Αίθουσα των Στεναγμών, 2. Ο παίκτης και τα λογοτεχνικά του είδωλα, και 3. Προλεγόμενα σε μια μελλοντική θεωρία της ρουλέτας. Δεν λείπει η σαγηνευτική βιβλιογραφία! 

 

 

radiobookspotting.blogspot.gr/