Τι είναι αυτό που το λέμε απόσταση ;

Τι είναι αυτό που το λέμε απόσταση ; Facebook Twitter
0

Απόσταση. Για κάποιους ευνοϊκή, για άλλους πάλι καταστροφική. H απόσταση, σωματική ή ψυχική, συνήθως έχει αρνητική σημασία. Την συγκεκριμένη περίοδο αρκετοί πρωτοετείς φοιτητές βρίσκονται στην δυσάρεστη (ίσως μερικοί και στην ευχάριστη) θέση να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να ξεκινήσουν μακριά από το σπίτι τους μια νέα ζωή. Δύσκολα τα νέα ξεκινήματα αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Γιατί όμως για κάποιους αυτή η απόσταση είναι τόσο δυσάρεστη ενώ για άλλους πάλι όχι ; Ίσως η απάντηση βρίσκεται στα θέλω του κάθε ανθρώπου. Για μερικούς η απομάκρυνση από τον τόπο γέννησής τους, από την πόλη που βρίσκεται η οικογένεια, οι φίλοι, ο/η σύντροφος, είναι γεγονός που φέρνει στεναχώρια και δάκρυα στα μάτια. Σε συνδυασμό με το άγχος για το άγνωστο και το καινούργιο δημιουργείται ένα χάος. Και τι συμβαίνει άραγε με τους ανθρώπους που μένουν πίσω; Ευχαρίστηση τους γεμίζει για το καινούργιο ξεκίνημα του ανθρώπου που αγαπάνε, όμως ο πόνος που νιώθουν από την απουσία του δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε να ξεχαστεί με τίποτα.


Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η απόσταση είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Λύση γιατί παρόλο που η νέα αρχή έχει δυσκολίες, οδηγεί στο τέλος σε κάποιον δρόμο, είτε στην απόκτηση πτυχίου, είτε εμπειριών γενικότερα για τη ζωή κλπ. Το βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν, δημιουργούν μια καινούργια προσωπικότητα, μια πιο ώριμη έκδοση του εαυτού μας. Η δε ψυχική απόσταση από καταστάσεις αρνητικές και σκοτεινές είναι ακόμη καλύτερη για την ηρεμία της ψυχής.


Το σίγουρο πάντως είναι πως με όποιον τρόπο κι αν βιώνει κάποιος την απόσταση, θα αλλάξει. Η αλλαγή αυτή θα τον κάνει να σκέφτεται και να βλέπει την ζωή με διαφορετικό τρόπο. Θα ανακαλύψει καλύτερα τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού του και θα είναι σίγουρος για το τι πραγματικά θέλει από την ζωή και πως πρέπει να κινηθεί. Για αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με αυτή την «καταραμένη» για πολλούς απόσταση, οφείλει να το δει σαν μια εμπειρία. Να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να εξελιχθεί σαν προσωπικότητα, να δοκιμαστεί σαν χαρακτήρας. Και όσο για εκείνους που μένουν πίσω πρέπει να δοκιμάσουν και εκείνοι με την σειρά τους την αντοχή, την υπομονή και την αγάπη τους. Και για τις δύο πλευρές η απόσταση δεν είναι εύκολη. Είναι όμως μια δοκιμασία που θα κτίσει σωστούς, αληθινούς και άτρωτους χαρακτήρες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ