Οι άνθρωποι κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να δοκιμάζονται στο κάθε τι δίχως αυτό να σηματοδοτεί το αν είναι ικανοί ή άξιοι. Δοκιμάζονται για να μάθουν. Από άσχημες καταστάσεις και όμορφες βγαίνουν νικητές και πιο έξυπνοι και πιο έμπειροι και πιο σκληροί. Όλα αυτά τα "πιο" είναι το εφαλτήριο για να συνεχίσουν να δοκιμάζονται.


Δεν έχει σημασία εάν προχωρούν ακούσια ή εκούσια, σε πολλούς απλώς τυγχάνουν. Και μαζί με τους ίδιους η τύχη κοσμεί και το γύρω περιβάλλον. Ανθρώπους που συνδέονται, συνήθειες που τους χαρακτηρίζουν, συναισθήματα που τους χαρτογραφούν.

 

Δοκιμασίες πολύπλοκες και με πολλά στάδια μόνο για υπομονετικούς λύτες. Δοκιμασίες που θα σου χαρίσουν ζωή αφότου γευτείς μια μικρή επιθανάτια στάλα στον ουρανίσκο σου. Κι έτσι στο τέλος θα τις εκτιμήσεις.


Οι δοκιμασίες είναι πιο συνεχής και αέναη κατάσταση που προελαύνουμε όλοι ανεξαρτήτως. Μία γιορτή, μια μεγάλη φασαρία, σαν ένα εφηβικό πάρτι από τρελαμένες ορμόνες και άφθονη μπύρα. Όμως το πάρτι σταματά κάποια στιγμή, περιμένοντας αγωνιωδώς το επόμενο. Έτσι και οι δοκιμασίες στις οποίες υποβαλλόμαστε.


Ο δυνατός θα ξεκινήσει και ο δυνατότατος θα φτάσει στο τέρμα εκεί που όλοι τον χειροκροτούν, και ο δυνατότατος δεν θα είναι πια δυνατός γιατί δεν τον νοιάζει η ισχύς αλλά είναι ευγνώμων και ενίοτε και ευτυχής. Εδώ είναι πάρτι! Ευγνωμοσύνη, χαρά, ευτυχία, ισχύς και ανθρώπους που σε νοιάζονται και σε αγαπούν. Όλα αυτά στις δοκιμασίες με αίσιο τέλος αποδεκτό από όλους.


Στις άσχημες δοκιμασίες εκεί που ο καιρός μοιάζει σαν βαρύς χειμώνας, σα χιόνι που παγώνει και κρυσταλλώνει, σαν πένθιμα δάκρυα, σαν έρωτας ανεκπλήρωτος. Η άσχημη δοκιμασία είναι αυτό: ένα κενό, μια απώλεια, ένα αδιέξοδο, μια παράνοια, μια κατάθλιψη. Σαν μια ασθένεια που δεν έχει γυρισμό, σαν μια λούπα που σε κλείνει μέσα της, σαν ναρκωτικό που σε ζαλίζει που σε φτιάχνει φαινομενικά ικανό και δυνατό. Ένα σαν που στην ουσία μόνο προβλήματα και στεναχώριες προξενεί, σαν μια δοκιμασία που μοιάζει με κόλαση. Το κλειδί εδώ είναι η σκέψη. Σκέφτομαι δυνατά και στολίζω την ζωή μου με ομορφιά σκέψης. Σκέψεις που αν δεν είχαμε φτάσει στο τέλμα ίσως να μην κάναμε ποτέ. Ότι πόσο είσαι ικανός να αγαπήσεις, να προσπαθήσεις, να συμμετέχεις, να βοηθήσεις. Σκέψεις που σε περιόριζε η κανονικότητα της ζωής σου. Σκέψεις που ίσως να μοιάζουν σαν ναρκωτικό του μισοπεθαμένου. Μόνο που δεν είσαι μισοπεθαμένος, είσαι ένα βήμα μπροστά από όλους αφού οι σκέψεις σου έγιναν μέλι που γλύκαναν την ζωή σου. Σκέψεις σαν ένα καλοκαιρινό δειλινό που ο αέρας του είναι γεμάτος αλμύρα και κόκκους αμμουδιάς.


Δοκιμασίες πολύπλοκες και με πολλά στάδια μόνο για υπομονετικούς λύτες. Δοκιμασίες που θα σου χαρίσουν ζωή αφότου γευτείς μια μικρή επιθανάτια στάλα στον ουρανίσκο σου. Κι έτσι στο τέλος θα τις εκτιμήσεις.


Μια ζωή που λαξεύεται συνεχώς, μια ζωή που μοιάζει σαν να βάζεις αλάτι στις πληγές σου και ο πόνος κατακερμάτισε το κορμί σου. Δοκιμασίες.


Είναι τόσα πολλά μαζί που δεν ξέρεις πως να τα ξεδιαλύνεις αλλά επιλέγεις την λύση: όλα. Όλα μαζί συναισθήματα νεκρά και ζωντανά, βουβά ή γεμάτα ένταση. Ποιος ξέρει, επιλογή της σκέψης σου πως θα τα δεις. Μόνο θυμήσου πως θα ήταν μια ζωή σκανδαλωδώς βαρετή ;