Προβληματισμοί για το σύνδρομο της ύβρεως

Προβληματισμοί για το σύνδρομο της ύβρεως Facebook Twitter
0

Xτες το πρωί υπέβαλε την παραίτηση του ο μέχρι τώρα υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Ακούω την είδηση και σκέφτομαι κατευθείαν την επιστολή στο "ΥOU SEND IT!" του ψυχιάτρου κ.Λιάπη. Δεν θα μπορούσα παρά να κάνω το συνειρμό και να πω: "Πόσο μέσα έπεσε όταν μιλούσε για το σύνδρομο της ύβρεως και πόσο γρήγορα επαληθεύθηκε η νέμεσις!". Αυτό θα μου γεννούσε αυτόματα την ανυπομονησία για μια περεταίρω ανάλυση από τον κ.Λιάπη σχετικά με το "περιστατικό" του κ. Βαρουφάκη. Θα μου τη γεννούσε αν δεν το έβρισκα από καταχρηστικό έως ανήθικο να χρησιμοποιείται ο μανδύας μιας ψυχοπαθολογίας(;) ως κατηγορητήριο. Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής το προορίζω περισσότερο κοινωνικού και όχι πολιτικού χαρακτήρα. Ελπίζω να σας πείσω στη συνέχεια.


Θα μπορούσα βεβαίως να κάνω μια λίστα σημαντικών προσωπικοτήτων που έπασχαν από ψυχική νόσο και να πω "κοιτάξτε τα επιτεύγματά τους" και ότι "έτσι ήταν και ο κ.Βαρουφάκης", όμως δεν με ενδιαφέρει να τον υπερασπιστώ, ούτε και είμαι ενημερωμένη για τη δράση του.

Στην περίπτωση του κ.Βαρουφάκη η "νέμεσις" βρήκε το στόχο της σαν boomerang, αφού χτύπησε πάνω στις ''συντάξεις των εξαντλημένων γερόντων''.


Θα μπορούσα να κάνω την ίδια λίστα και να πω "η ψυχική νόσος δεν είναι εμπόδιο" ή "όχι στο ρατσισμό προς τους ψυχικά ασθενείς" όμως ούτε αυτό θα κάνω, γιατί και αυτό είναι μια ζύμωση που έχει ξεκινήσει στο χώρο της ψυχικής υγείας και εξελίσσεται.


Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι παραβιάστηκε, κατά τη γνώμη μου η αρχή ''η επιστήμη για τον άνθρωπο'', αφού εξειδικευμένη ιατρική γνώση χρησιμοποιήθηκε όχι για τη θεραπεία, αλλά για την εξυπηρέτηση μιας πολιτικής επίθεσης. Ακόμη, με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μπορεί φοιτητές ιατρικής να διδάσκονται κάτι τέτοιο, κύριε διδάκτορα.


Ο θυμός μου εδώ σταματά. Μιαν ανάσα ανακούφισης. Αισθάνομαι τυχερή που ακόμα θέλω να θέτω την ιατρική με σεβασμό στην υπηρεσία του ανθρώπου και δεν έχω σκεφτεί να κάνω χρήση της γνώσης μου για κακής ποιότητας επιθέσεις.


Μακάρι να ξέρατε πόσο αμετάβλητη θα ήταν η στάση μου αν μιλούσατε για έναν καταθλιπτικό κ.Σαμαρά ή εναν παραληρητικό κ.Γεωργιάδη ή έναν μανιακό κ.Κουτσούμπα ή για έναν διπολικό πρωθυπουργό... θα έλεγα ακριβώς τα ίδια. Αντίθετα, εσείς επιλέξατε να προσαρμόσετε σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο μια πλειάδα γενικευμένων bullets που σε πολλούς θα μπορούσαν να προσαρμοστούν.


Στην περίπτωση του κ.Βαρουφάκη η "νέμεσις" βρήκε το στόχο της σαν boomerang, αφού χτύπησε πάνω στις ''συντάξεις των εξαντλημένων γερόντων''. Αναρωτιέμαι αν αφού το boomerang πήρε τόση φόρα από τις πλάτες των εξαντλημένων γερόντων, τι συμβαίνει όταν χτυπά στα σώματα των νέων παιδιών, όταν αισθάνονται εξάντληση και αποστροφή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ